ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπορούν να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης

Περιοδεία του Γ. Μαυρίκου στο Μηχανογραφικό του ΟΤΕ

Από τη συζήτηση στο Μηχανογραφικό του ΟΤΕ
Από τη συζήτηση στο Μηχανογραφικό του ΟΤΕ
Να τεθούν οι ίδιοι σε αγωνιστική επιφυλακή, να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα στο χώρο τους και να παλέψουν για τα προβλήματά τους. Να μην αφήσουν να ισοπεδωθούν κατακτήσεις πολύχρονες, αλλά ν' απαιτήσουν τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, κάλεσε τους εργαζόμενους του ΟΤΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος περιόδευσε χτες στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Οργανισμού στην Πειραιώς.

Η ενιαία δράση, η ενωμένη πάλη όλων των εργαζομένων, που θα διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα, θα υποχρεώσουν και πάλι την κυβέρνηση ν' αναδιπλωθεί. Αυτή ήταν η απάντηση του Γ. Μαυρίκου στο «τι μέλλει γενέσθαι» με το ασφαλιστικό, αλλά και με τις συντάξεις του κλάδου. Μόνο ο δρόμος της διεκδίκησης - συνέχισε - μπορεί να κατοχυρώσει τις κατακτήσεις μας.

Ο ομιλητής έκανε εκτενή αναφορά στο χαρακτήρα του πολέμου κατά του Αφγανιστάν, αλλά και στις συνέπειες που αυτός έχει για ολόκληρα κράτη και λαούς, συνέπειες που πλέον εκδηλώνονται και σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων. Σημείωσε ότι από την «πρώτη στιγμή» το ΚΚΕ υπογράμμισε τον κίνδυνο το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Υόρκη ν' αξιοποιηθεί από τους Αμερικανούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ όχι για να χτυπήσουν την τρομοκρατία, αλλά για να προωθήσουν τους βασικούς τους στόχους.

Και στους βασικούς στόχους ήταν, μέσα από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να λύσουν τα προβλήματα του καπιταλισμού και της «νέας τάξης πραγμάτων» για τα επόμενα 50-60 χρόνια, αλλά και να περιορίσουν δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα.

Γι' αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ενός κινήματος σε όλο τον κόσμο που ήδη σιγά σιγά αναπτύσσεται, γιατί «οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τους πραγματικούς στόχους όλης αυτής της κατάστασης και τις επιπτώσεις που πρώτα και κύρια θα πέσουν στις πλάτες τους». Ο ιμπεριαλισμός όμως, είπε, δεν είναι ανίκητος.

Το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, αλλά και την αξιοποίησή του για νέες επιθέσεις στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το πρώτο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση 100 δισ. από τα κονδύλια των κοινωνικών δαπανών να πάνε σε πολεμικές δαπάνες και η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής στο ύψος των μισθών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την κοινωνική ασφάλιση, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι κεφάλαιο και κυβέρνηση βιάζονται να τελειώσουν με το ασφαλιστικό και παρά τα λόγια της κυβέρνησης ότι το ασφαλιστικό θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2006, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα - το ύψος των συντάξεων, ο τρόπος υπολογισμού τους και τα βαριά κι ανθυγιεινά - θα μπουν άμεσα σε εφαρμογή.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΑΛΦΑ - ΕΘΝΙΚΗΣ
«Ευχές» και από τη ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ, όπως και η ΟΤΟΕ, αναφέρεται στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά αγνοεί συνειδητά την ανάγκη αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Στα πλαίσια των «αναγνωριστικών» επαφών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, μετά την απόφαση για τη συγχώνευση των τραπεζών Εθνική και ΑΛΦΑ, το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντήθηκε χτες με το προεδρείο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, όπως και η ΟΤΟΕ, έτσι και η ΓΣΕΕ μιλά για την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κάτω από το πρίσμα της στήριξης του επιχειρηματικού εγχειρήματος, στο πλαίσιο της γενικότερης στήριξής της στην ΟΝΕ.

Οι εργαζόμενοι στις δυο τράπεζες δεν μπορούν να κρύψουν τη δικαιολογημένη ανησυχία τους, αλλά οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων και στη ΓΣΕΕ αποφεύγουν συνειδητά να θέσουν το ζήτημα της αγωνιστικής επαγρύπνησης και της πάλης των εργαζομένων, για να μη διαταραχτεί η «εργασιακή ειρήνη» που επιθυμούν η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δυο τραπεζών.

Τα άμεσα ζητήματα που «ανοίγει» η συγχώνευση είναι:

- Της απασχόλησης, καθώς η συνένωση και αναδιάρθρωση των δυο τραπεζών μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού, είτε με απολύσεις, είτε με πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», είτε και με τους δυο τρόπους, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

- Της διασφάλισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τόσο επειδή είναι διαφορετικά τα ασφαλιστικά καθεστώτα στις δυο τράπεζες, όσο και επειδή η συγχώνευση θα συγκεντρώσει περίπου τους μισούς τραπεζοϋπαλλήλους της χώρας σε μια τράπεζα. Αυτό διευκολύνει περισσότερο την κυβέρνηση για να ισοπεδώσει προς το χειρότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, όπως και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων, μέσα από την επερχόμενη ασφαλιστική «μεταρρύθμιση».

- Των εργασιακών σχέσεων, καθώς το νέο σχήμα θα δώσει την ευκαιρία στην εργοδοσία να αναθεωρήσει τους κανονισμούς εργασίας των δυο τραπεζών και να υιοθετήσει όλες τις «ελαστικές» μορφές που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει θεσπίσει νομοθετικά, από τη μερική απασχόληση και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, έως την «ενοικίαση» εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ, στο δελτίο Τύπου της μετά τη συνάντηση, σημειώνει ότι θα «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες συγχώνευσης», αλλά δεν κάνει λόγο για κινητοποιήσεις. Στη συνάντηση, η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων τέθηκε από την ΕΣΑΚ.

Στα πλαίσια της αγωνιστικής αδράνειας υπονομεύεται ευθέως και η επισήμανση της ΓΣΕΕ ότι «πρωταρχικός στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η κατοχύρωση της απασχόλησης και η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
«Αγκάθι» το νέο μισθολόγιο

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης, γνωρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, στηρίζει τη διαμόρφωση του μισθολογίου στα πλαίσια της επιτροπής του υπουργείου

Λιγοστεύουν οι μέρες μέχρι το τακτικό, εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη και το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους δημόσιους υπάλληλους, καθώς οι «μηχανές» της κυβέρνησης δουλεύουν στο φουλ προς την κατεύθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες θα συμπαρασύρουν και τις εργασιακές, οικονομικές, ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης της ΑΔΕΔΥ έχει κατορθώσει, μέσα από διάφορους ελιγμούς, να αφήσει σε εκκρεμότητα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων και σε κάποιες περιπτώσεις να «στρώσει» το δρόμο στην κυβερνητική πολιτική. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μια και μέσα από διαφορετικές θέσεις, έχουν συγκλίνει σε διάφορα κομβικά ζητήματα τα χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο Συνέδριο της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης, οδηγώντας σε αυτή την κατάσταση.

Απέναντί τους, η ΕΣΑΚ Δημοσίου, εκφράζοντας τις ταξικές δυνάμεις, δίνει τη μάχη για τη διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων, την αγωνιστική δραστηριοποίηση των εργαζόμενων και το συντονισμό του αγώνα τους με άλλους κλάδους οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κυβερνητική επίθεση.

Ενα από τα ζητήματα αιχμής, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, είναι το νέο μισθολόγιο το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και διαμόρφωσης της λεγόμενης «επιτροπής Κιντή», (επικεφαλής της είναι ο καθηγητής Α. Κιντής), της επιτροπής που σύστησε το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και στην οποία συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ με ευθύνη της πλειοψηφίας της.

Στόχος της κυβέρνησης, η οποία πρώτη έθεσε το ζήτημα της κατάρτισης νέου μισθολογίου, για να έρθει στη συνέχεια και να υιοθετήσει η ΑΔΕΔΥ το αίτημα, είναι να περάσει τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας και ένα σύστημα αμοιβών μέσα από το οποίο θα μπορεί να μειώνει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με αυξομειώσεις των επιδομάτων, μισθούς σε συνάρτηση με την επίτευξη στόχων, και μισθούς πολλών «ταχυτήτων» μεταξύ των εργαζομένων.

Μερικές από τις προϋποθέσεις της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο, είναι να παίρνει υπόψη του τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας (οι οποίες όλο και χειροτερεύουν), να εξετάζει το ατομικό αποτέλεσμα, αλλά και το συνολικό σε επίπεδο υπηρεσιών, όπως και να μην επιτρέπει την είσοδο στο δημόσιο «ανειδίκευτου»(!) προσωπικού.

Απεργούν στο ΙΒΣΑ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών (ΙΒΣΑ) σήμερα, Τρίτη 13 του Νοέμβρη, με απόφαση του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι στους σταθμούς απαιτούν την ικανοποίηση των εργασιακών τους αιτημάτων, μεταξύ των οποίων είναι η διασφάλιση της αποζημίωσής τους λόγω συνταξιοδότησης βάσει του Ν. 2112/20, που ισχύει και εφαρμόζεται σήμερα, για τους εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/20. Αυτό το δικαίωμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι όταν μεταφερθούν οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους με την εφαρμογή του Ν. 2646/98 μετά τις 31 Δεκέμβρη του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ