ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΩΡΙΟ ΣΥΡΟΥ
Ανεξέλεγκτοι εργολάβοι, ανασφάλιστοι εργάτες

Καλά κρατεί το «σκλαβοπάζαρο» που έχει στήσει ο ...«σωτήρας» Ταβουλάρης για να «βγάζει» τσάμπα τις επισκευαστικές εργασίες που εκτελούνται στο ναυπηγείο του στη Σύρο. Το ένα από τα ναυπηγεία, δηλαδή, που του «δώρισε» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το δεύτερο είναι το ναυπηγείο της Ελευσίνας. «Συνεργάτες» του στην παρανομία είναι εργολάβοι από Πειραιά και Πέραμα, ενώ όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του Λιμεναρχείου Σύρου. Από έλεγχο που διενήργησε στο ναυπηγείο αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, εντόπισε ότι αυτή την περίοδο στο ναυπηγείο εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες σε πλοία από εργολάβους, χωρίς αυτοί να διαθέτουν νόμιμη άδεια εργασιών από τη Νομαρχία, όπως προβλέπει ο νόμος 2642/98. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργολάβοι δεν έχουν θεωρημένες καταστάσεις προσωπικού από το Λιμεναρχείο και, επομένως, κανείς δε γνωρίζει πόσοι είναι συνολικά οι εργατοτεχνίτες που απασχολούν στο ναυπηγείο, αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι!

Το τοπικό Λιμεναρχείο, αντί να σπεύσει να διακόψει κάθε εργασία που εκτελείται από συνεργεία που δεν έχουν τη σχετική άδεια, αρκείται στο να μην τους θεωρεί τις καταστάσεις προσωπικού και σε διοικητικά πρόστιμα, κάνοντας ουσιαστικά «πλάτες», τόσο στον Ταβουλάρη, όσο και στους εργολάβους!

Οπως καταγγέλλουν τα δύο σωματεία, με έγγραφό τους προς τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Εργασίας, στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, στην Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου και αλλού, αυτήν την περίοδο τα συνεργεία που δουλεύουν στο ναυπηγείο της Σύρου είναι τα εξής: Νεώσοικος (Φαρμάκης) Σωληνουργική Ελασματουργική, Νέοι Ορίζοντες (Νταφαλίας) ελασματουργικά, Τζαφάς Κόκκινος ελασματουργικά, PREMATOR αμμοβολές - χρωματισμοί - καθαρισμοί, Κωντσαντόπουλος αμμοβολές - καθαρισμοί χρωματισμοί.

«Το Λιμεναρχείο Σύρου - συνεχίζουν - ζητώντας από αυτούς να έχουν τη νόμιμη άδεια από τη Νομαρχία, όπως προβλέπει ο νόμος 2642/98 για το μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης, επισκευής, μετασκευής, συντήρησης πλοίων και εφ' όσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια από τη Νομαρχία και πιθανόν να μην έχουν κάνει αυτές οι επιχειρήσεις καν αίτηση, δεν τους θεωρεί τις καταστάσεις προσωπικού. Στην πράξη όμως, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με εντολή των ναυπηγείων Σύρου και την ανοχή των τοπικών αρχών, εκτελούν τις εργασίες εντελώς παράνομα και ανεξέλεγκτα χωρίς να τους εμποδίζει κανείς». Τα σωματεία καλούν τους αρμοδίους «να αναλάβετε στο ακέραιο τις ευθύνες σας, διότι καθημερινά εγκυμονούν κίνδυνοι και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν τελείως ανασφάλιστοι».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αγωνιστικός πόλος στο αναπηρικό κίνημα

Θα συμμετάσχει στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ετοιμάζει αγωνιστικές εκδηλώσεις για την 3 Δεκέμβρη 2001, και θα πραγματοποιήσει νέα πανελλαδική σύσκεψη στο τέλος του χρόνου

Αποφασιστική παρέμβαση το επόμενο διάστημα στα μεγάλα ζητήματα της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, για τα δικαιώματα των αναπήρων στη δουλιά, για την προάσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και την επιδοματική πολιτική, προετοιμάζει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του αναπηρικού κινήματος, όπως αποφασίστηκε σε πλατιά πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες.

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστές του χώρου των αναπήρων, εκτίμησε ως θετική την ανταπόκριση από τον ευρύτερο χώρο των αναπήρων στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και σημαντική επιτυχία την κινητοποίηση που έγινε για τα προβλήματα των αναπήρων την 1.11.2001 στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες στηρίζουν την Επιτροπή Αγώνα ως ανάγκη των καιρών για τη συγκρότηση του αγωνιστικού και ανυπότακτου πόλου του αναπηρικού κινήματος» εκτίμησε η Επιτροπή, η οποία προγραμματίζει σειρά αγωνιστικών εκδηλώσεων το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, καλεί τους ανάπηρους να συμμετάσχουν μαζικά στο γιορτασμό για την 28η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ιδιαίτερα η Επιτροπή καλεί σε μαζική συμμετοχή των αναπήρων στη μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη 2001. Στις 16.11.2001 η Επιτροπή θα συγκεντρωθεί στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 5:30 μμ και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.

Η αγωνιστική δράση της Επιτροπής για το 2001 θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση πολύμορφων αγωνιστικών εκδηλώσεων για την 3η του Δεκέμβρη, Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Στο τέλος του χρόνου, θα πραγματοποιηθεί νέα πλατιά πανελλαδική παναναπηρική σύσκεψη.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ «ΠΑΙΔΩΝ»
Ασύδοτος ο εργολάβος

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ασύδοτη δράση των εργολάβων καθαριότητας, σε βάρος των εργαζομένων! Από το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων καταγγέλλεται η περίπτωση εργολάβου που εκμεταλλεύεται με τον πιο απαράδεκτο τρόπο 80 περίπου εργαζόμενες που απασχολεί στο δημόσιο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία». Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες οι εργαζόμενες αναγκάζονται να υπογράφουν για μισθούς, τους οποίους δεν παίρνουν ποτέ στα χέρι, δεν πληρώνονται υπερωρίες. Αντί για βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα ο εργολάβος, κολλάει μεικτά σχεδόν στις μισές εργαζόμενες. Δεν πληρώνει το 75% της Κυριακής, δε δίνει άδειες ούτε και επιδόματα. Πουθενά δεν υπάρχουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, για να γνωρίζουν οι εργαζόμενες κάτω από ποιο καθεστώς δουλεύουν και πώς αμείβονται κλπ! Οσες εργαζόμενες μέχρι σήμερα έχουν τολμήσει να αντιδράσουν, απειλούνται με απόλυση. Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων με επιστολή του προς το πρόεδρο του νοσοκομείου, αφού περιγράφει την κατάσταση τονίζει πως «καταλαβαίνετε ότι εδώ μιλάμε για κλοπή του ιδρώτα των εργαζομένων, και κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το ΔΣ του σωματείου ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, όπως την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΣΕΠΕ, καθώς και τον ίδιο τον εργοδότη, στον οποίο μάλιστα έδωσε τα περιθώρια να συμμορφωθεί με τα νόμιμα».

Προχτές, μέρα πληρωμής των καθαριστριών, συνδικαλιστές πήγαν στο νοσοκομείο για να ελέγξουν τις αποδείξεις πληρωμής, ωστόσο ο εργολάβος «μείωσε» στα χαρτιά τις ώρες που δούλεψαν όλες οι εργαζόμενες σε 5ωρα δίνοντας έτσι λιγότερα χρήματα από αυτά που έπρεπε να καταβάλει!

Το σωματείο ζητά από τον πρόεδρο του νοσοκομείου την άμεση παρέμβασή του, όπως και να σταματήσει την πληρωμή του εργολάβου, εφόσον δεν εφαρμόζει την εργατική νομοθεσία. Με απαντητική επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ν. Ντάνος, ξεκαθαρίζει ότι «... οι σχέσεις με τον κ. Κάτσο προσδιορίζονται περιοριστικά από τη μεταξύ μας σχετική σύμβαση από τους όρους της οποίας δεν προβλέπεται και δυνατότητά μας για τον έλεγχο της τήρησης από αυτόν της κείμενης εργατικής νομοθεσίας...».


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Αύξηση 40% των ψήφων της ΕΣΚ-Σ

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ - Σ) στις εκλογές που έγιναν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ) για την ανάδειξη των οργάνων του συνδέσμου και αντιπροσώπων για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Συγκεκριμένα, υπήρξε κατά 40% αύξηση της δύναμης της παράταξης, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, ενδεικτικό της ελπίδας για ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα που γέννησε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ - Σ. Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε ο συνδυασμός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, (ποσοστό 38,5% από 32% στις προηγούμενες εκλογές στην Αθήνα, που εκφράζεται σε ψήφους από 145 σε 168 και στη Θεσσαλονίκη από 29 ψήφους σε 71 και από 13% σε 25,5%). Η ΕΣΚ - Σ κατέκτησε δύο έδρες (είχε μόνο μία) για το Διοικητικό Συμβούλιο και 14 ή 15 αντιπροσώπους για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) - είχε εννιά. Το τελικό αποτέλεσμα πάντως, τόνισαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ - Σ, δεν αποτυπώνει πλήρως το ρεύμα στήριξης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου, λόγω των παραρτημάτων - σφραγίδων που λειτουργούν ως εκλογικός μηχανισμός της κυβερνητικής παράταξης, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το νέο αγωνιστικό κλίμα και ρεύμα στήριξης των επιλογών της ΕΣΚ - Σ που υπάρχουν στο χώρο των τυφλών. Η ΕΣΚ - Σ έκανε αίτηση ακύρωσης των εκλογών στα Τρίκαλα και στα Γιάννενα για σοβαρές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας (δεν υπήρχαν παραβάν, δε δίνονταν τα ψηφοδέλτια της ΕΣΚ - Σ και τις εκλογές ουσιαστικά διεξήγαγε μηχανισμός εκτός του συλλόγου).

Φιλομαθή τα «όργανα»

Σε εξαιρετικά φιλομαθείς αναδεικνύονται οι αστυνομικοί που στέλνονται να παρακολουθούν συσκέψεις και συνελεύσεις μαζικών φορέων. Χτες, τα «όργανα» που είχαν σταλεί να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν αρκέστηκαν στην παρακολούθηση αλλά είχαν το θράσος μετά το τέλος της συζήτησης να ρωτήσουν τι συζητήθηκε αναλυτικά και τι αποφασίστηκε. Παλιά στέλνανε τους χαφιέδες να ανακατευτούν στο πλήθος, τώρα στέλνουν ένστολους. Νομίζουν πως έτσι δε θα έρθει η ώρα της βρεγμένης σανίδας;

Συνέλευση συνδικάτου

Σήμερα, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Λάρισας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθούν, μεταξύ των άλλων, τα προβλήματα του κλάδου και γενικότερα των εργαζομένων, ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης για την επίλυσή τους και οι μορφές αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Το Συνδικάτο, με ανακοίνωσή τους, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ