ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σπεύδουν όλοι να πιάσουν θέσεις και μελλοντικούς ρόλους...
  • Ρευστή η κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον πρώην πρόεδρο Ραμπανί να επιστρέφει στην Καμπούλ και να διορίζει κυβέρνηση, ενώ «ανεξάρτητες» φατρίες μουτζαχεντίν καταλαμβάνουν το Τζαλαλαμπάντ και ο μουλάς Ομάρ διαψεύδει την κατάληψη της Κανταχάρ
  • Οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως ο πόλεμος «συνεχίζεται», ενώ χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες είναι επιφυλακή για να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν!
  • Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γίνει «ειρηνευτική διάσκεψη» του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν

Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας αναλαμβάνει σκοπιά στην Καμπούλ

Associated Press

Μέλος της Βόρειας Συμμαχίας αναλαμβάνει σκοπιά στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΤΟΧΑ.--

Να προλάβουν βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πολιτικές εξελίξεις εξασφαλίζοντας μια καλή θέση στη- μετά το καθεστώς των Ταλιμπάν- κυβέρνηση της Καμπούλ σπεύδουν να πετύχουν στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας, μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των δυνάμεών της σε πλήθος περιοχών που ίσως και να αποτελούν το 80% του αφγανικού εδάφους, συνοδεία των συνεχιζόμενων αμερικανικών βομβαρδισμών...

Και ενώ οι πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν παραμένουν ρευστές, οι -έξωθεν της Καμπούλ...- προσπάθειες για το σχηματισμό της «μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης πολυεθνοτικής εκπροσώπησης», εξακολουθούν να καταβάλλονται διά μέσω ΟΗΕ και Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ οι ΗΠΑ σε συνεργασία με «πρωτοκλασάτους» συμμάχους (Βρετανούς, Γερμανούς κ.λπ.) επιχειρούν να διαδραματίσουν νέο απτό ρόλο επί του Αφγανικού εδάφους είτε με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, είτε υπό το όχημα μελλοντικής «στρατιωτικής επιμελητειακής υποστήριξης» για... ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Ραμπανί σχημάτισε κυβέρνηση!

Παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της Βόρειας Συμμαχίας πως αποδέχονται το σχέδιο του ΟΗΕ είτε για μεταβατική κυβέρνηση θητείας δύο χρόνων και την αποστολή πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα είτε για τη διεξαγωγή εκλογών μετά από δύο χρόνια με σκοπό την ανάδειξη των νέων αρχών της χώρας, ο πρώην πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί όχι μόνον επέστρεψε χτες στην Καμπούλ αλλά προχώρησε και στο σχηματισμό... κυβέρνησης ανακηρύσσοντας εαυτόν πρόεδρο, τον στρατηγό Μοχάμαντ Κουασίμ Φαχίμ (που ηγείται της Βόρειας Συμμαχίας) υπουργό Αμυνας, το Δρ. Αμπντουλάχ υπουργό Εξωτερικών και το Γιούνις Κανούνι υπουργό Εσωτερικών!

Και τα αυτοκίνητα των Ταλιμπάν δε γλίτωσαν την εκδικητική μανία

Associated Press

Και τα αυτοκίνητα των Ταλιμπάν δε γλίτωσαν την εκδικητική μανία
Πέραν όμως της Βόρειας Συμμαχίας, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις, όπως αυτές της φατρίας των μουτζαχεντίν του Γιούνας Χαλίς (έχει διαχωρίσει τη δράση του απ' τους Ταλιμπάν και τη Βόρεια Συμμαχία) που σπεύδουν να καταλάβουν (δίχως ουσιαστική αντίσταση) περιοχές στην επαρχία Νανγκαρχάρ και δη την πρωτεύουσά της, Τζαλαλαμπάντ. Ολα αυτά βεβαίως διαδραματίζονται δίχως το σταματημό των αμερικανικών βομβαρδισμών που επαναλήφθηκαν και νωρίς χτες το πρωί στο Τζαλαλαμπάντ και στη μεθοριακή με το Πακιστάν πόλη Κχουντ.

Επιπλέον, στελέχη της «Βόρειας Συμμαχίας» υποστήριζαν πως 200 άνδρες τους έθεσαν υπό έλεγχο το αεροδρόμιο της Κανταχάρ και μεγάλο μέρος της πόλης, όπερ διέψευσε αργότερα (απ' το Κανταχάρ) σε ραδιοφωνικό μήνυμά του ο μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ. Ο μουλάς Ομάρ διαβεβαίωσε μάλιστα πως στο Κανταχάρ επικρατεί «ηρεμία και τάξη» και προέτρεψε τους μαχητές των Ταλιμπάν να «αντισταθούν στο όνομα του Ισλάμ».

Οσο για τον εξόριστο βασιλιά του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Ζαχέρ Σαχ, αυτός φαίνεται πως επί της παρούσας φάσης και παρά τα αρχικά σχέδια μένει στα κρύα του λουτρού, δηλώνοντας χτες πως επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα ως «υπηρέτης του λαού»...

Στο Κατάρ η διάσκεψη ΟΗΕ;

«Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» μετέδωσε αργά χτες βράδυ τηλεοπτικός σταθμός του Αμπού Ντάμπι. Ο σταθμός μετέδωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία λέγοντας πως πρόκειται για θετική απάντηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, ενώ νωρίτερα σαουδαραβικές διπλωματικές πηγές προέβλεπαν πως η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν στο Κατάρ». Η εξέλιξη εμφανίζεται ενώ εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μέσω των Ηνωμένων Εθνών για το σχηματισμό μιας «ευρείας βάσης μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης» που θα έχει εκτός απ' την αποδοχή της Δύσης και αυτή των όμορων χωρών...

ΗΠΑ και Βρετανία: «Ο πόλεμος δεν τελειώνει»...

Κατεστραμμένα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Associated Press

Κατεστραμμένα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν πως διαθέτουν ειδικές δυνάμεις εντός της Καμπούλ (κάτι που διαψεύστηκε χτες απ' τη «Βόρεια Συμμαχία») και ειδικούς πράκτορες της CIA στο νότο του Αφγανιστάν, διαμηνύουν πως ο πόλεμος «έναντι της διεθνούς τρομοκρατίας» δε σταματά με τις όποιες εξελίξεις στα μέτωπα του Αφγανιστάν, ούτε με τη σύλληψη του μπιν Λάντεν ή διάλυση της Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέγοντας πως αισθάνεται «μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τους Ταλιμπάν να τρέπονται σε φυγή», επανέλαβε και χτες με νόημα πως μεταξύ άλλων...«σκοπός μας είναι να βρούμε το αρχηγείο της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο, αφού είναι σα να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα».

Απ' την άλλη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, σχολιάζει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν θεωρώντας πως οι Ταλιμπάν «δεν προέβησαν σε τακτική υποχώρηση αλλά σε άτακτη φυγή», ενώ την ίδια ώρα ήταν έτοιμος να διατάξει «εντός 48ωρου» την αποστολή χιλιάδων Βρετανών στρατιωτών «στην Καμπούλ και άλλες αφγανικές πόλεις απ'τις οποίες αποχωρούν οι Ταλιμπάν». «Δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν βρετανικά στρατεύματα στις επιχειρήσεις της πρώτης γραμμής στο Αφγανιστάν», είπε ο Μπλερ, ισχυριζόμενος πως σκοπός των στρατευμάτων αυτών θα είναι «να εγγυηθούν την ασφάλεια των οδικών αρτηριών του Αφγανιστάν για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας»(!)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τη «Βόρεια Συμμαχία» και τις άλλες δυνάμεις «να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τις πράξεις εκδίκησης και να αρχίσουν διάλογο με τα Ηνωμένα Εθνη».

Ο δε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ προτίμησε να εμφανιστεί επιφυλακτικός έναντι των εξελίξεων λέγοντας πως «δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη ευφορία» για τις στρατιωτικές επιτυχίες της Βόρειας Συμμαχίας κατά των Ταλιμπάν, γιατί «οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειώσει», στο Αφγανιστάν.

Ο Μπους επαναφέρει το θεσμό των ειδικών στρατοδικείων!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προεδρικό διάταγμα για την επανασυγκρότηση ειδικών στρατοδικείων που θα εκδικάζουν υποθέσεις υπόπτων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις εξέδωσε ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Το διάταγμα, που δε χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, εξουσιοδοτεί τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση δικαστηρίων, που είχαν να εμφανιστούν στις ΗΠΑ από την προεδρία του Φράνκλιν Ρούζβελτ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου!

«Εχοντας πλήρως υπόψη τις διαστάσεις πιθανών θανάτων, τραυματισμών και καταστροφής περιουσίας ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ΗΠΑ, και την πιθανότητα να συμβούν τέτοιες ενέργειες, έλαβα την απόφαση (συγκρότησης στρατοδικείων) θεωρώντας πως υπάρχει μία ασυνήθιστη επείγουσα κατάσταση για λόγους εθνικής άμυνας», αναφέρει στο πεντασέλιδο προεδρικό διάταγμα ο Μπους.

Σύμφωνα με το σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Αλ Γκονζάλες, η εντολή δίνει στον Μπους «ένα επιπλέον όργανο πέρα από τα αστικά δικαστήρια, προκειμένου να έρθουν ταχύτερα ενώπιον της δικαιοσύνης οι άμεσα υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη». Ο ίδιος σύμβουλος πρόσθεσε πως το προεδρικό διάταγμα περί συγκρότησης ειδικών στρατοδικείων αφορά τους «άμεσα υπεύθυνους» για τις επιθέσεις αυτές και μεταξύ αυτών κατονομάζονται «η οργάνωση αλ-Κάιντα, οποιοσδήποτε ήταν ή είναι μέλος αυτής της οργάνωσης, ήταν αναμειγμένος, βοήθησε, υποκίνησε ή συνωμότησε ή υπέθαλψε ανθρώπους που συμμετείχαν -με όποιον τρόπο- σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας ή προετοιμασίας τέτοιων ενεργειών που προκάλεσαν ή απείλησαν να προκαλέσουν ή είχαν σκοπό να προκαλέσουν τραυματισμό ή άλλα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, στους πολίτες της, στην εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία».

Το διάταγμα δίνει στον υπουργό Αμυνας ευρείες εξουσίες, μεταξύ αυτών το δικαίωμα να διατάξει την παραπομπή σε ειδικά στρατοδικεία ατόμων που κατηγορούνται για τις παραπάνω ενέργειες ακόμη και εάν έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσής τους από οποιοδήποτε αστικό δικαστήριο των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα ειδικά στρατοδικεία θα μπορούν να αποφασίζουν (με τις ψήφους των δύο τρίτων των δικαστών) ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης ή εκτελέσεις και να τις εφαρμόσουν σε διάστημα ολίγων ημερών, δίχως οι κατηγορούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση ή να ζητήσουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από άλλο δικαστήριο.

Το προεδρικό διάταγμα δέχτηκε τα επικριτικά βέλη εκπροσώπων της οργάνωσης «Αμερικανική Ενωση Αστικών Ελευθεριών» που σχολίασαν πως το διάταγμα Μπους για τη συγκρότηση ειδικών στρατοδικείων είναι ένα ακόμη μέτρο συρρίκνωσης των πολιτικών ελευθεριών και ζήτησαν συγκεκριμένες εξηγήσεις αναφορικά με το γιατί δε θα μπορούσαν να επιληφθούν τέτοιων υποθέσεων αστικά δικαστήρια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυναμική διεκδίκηση «στρατηγικού ρόλου»

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το ρόλο της στο μέλλον του Αφγανιστάν φαίνεται ότι διεκδικεί ολοένα και δυναμικότερα η τουρκική ηγεσία, μετά τις προχθεσινές ξεκάθαρες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ότι «η συμμετοχή της Τουρκίας σε ειρηνευτική δύναμη προϋποθέτει τη συμμετοχή της και στη λήψη των πολιτικών και διοικητικών αποφάσεων».

Οπως ανακοινώθηκε, χτες, στην τουρκική πρωτεύουσα, άρχισαν, ήδη, οι εργασίες για την επαναλειτουργία της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπούλ και του προξενείου της στη Μαζάρ ι Σαρίφ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο άμεσο μέλλον οι διπλωματικές αποστολές θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και κατέστη σαφές ότι στόχος της κίνησης είναι «να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τις ομάδες της αφγανικής αντιπολίτευσης, να προωθηθεί η σύσταση νέας κυβέρνησης και να προλειανθεί το έδαφος για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης».

«Η Τουρκία μπορεί να έχει σημαντικότατο ρόλο τόσο στην κάλυψη του πολιτικού και διοικητικού κενού όσο και στην επιτάχυνση των ανθρωπιστικών προσπαθειών» δήλωνε λακωνικά σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. «Η Τουρκία πρέπει να λάβει ενεργητικό ρόλο στην όποια ειρηνευτική δύναμη» διαμήνυε, μέσω δηλώσεων στο τηλεοπτικό NTV, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εκτιμούσε ότι «αν δε σχηματιστεί άμεσα ευρεία μεταβατική κυβέρνηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος ξεσπάσματος ένοπλων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δυνάμεις που αποτελούν την αφγανική αντιπολίτευση» και υπογράμμιζε με νόημα ότι «για μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση, απαραίτητη είναι η πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Πακιστάν».

Την ετοιμότητα της Τουρκίας «να συνεισφέρει σημαντικά» αναγνώρισε και ο ειδικός απεσταλμένος του Τζορτζ Μπους για το Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπιν, ο οποίος είχε, χτες, συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία πριν αναχωρήσει για το Ισλαμαμπάντ. Πακιστάν και Τουρκία φέρονται, τις τελευταίες ημέρες, να έχουν καταλήξει σε έναν κοινό άξονα πίεσης, προκειμένου να διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον του Αφγανιστάν. Το Πακιστάν επιμένει στην εκπροσώπηση των Παστούν, ενώ η Τουρκία έχει, ήδη, στενές επαφές και συνεργασία με τον Ουζμπέκο στρατάρχη της Βόρειας Συμμαχίας Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος φέρεται να είναι και ο άνθρωπος που ηγήθηκε της κατάληψης της Μαζάρ ι Σαρίφ. Στο πλαίσιο, προφανώς, του τουρκικού αυτού ρόλου, ανακοινώθηκε, χτες, ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη να αναλάβει την «ανοικοδόμηση μιας εγκαταλειμμένης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας».

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΙΡΜΠΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Ανοιχτά» τα ενδεχόμενα, αν και όλα «δείχνουν» ατύχημα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Αίρμπας 300 της «American Airlines», τη Δευτέρα, πάνω από τη συνοικία Κουίνς, που παρέσυρε στο θάνατο 260 επιβαίνοντες και 5 ανθρώπους στο έδαφος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έρευνες εντοπίζονται στα δύο μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης 587 για τη Δομινικανή Δημοκρατία, στα οποία έχουν καταγραφεί τα ηλεκτρονικά δεδομένα της πτήσης και οι συνομιλίες των πιλότων τα 2 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα που μεσολάβησαν ανάμεσα στην απογείωση και στη συντριβή του αεροσκάφους.

Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι έχουν καταγραφεί δύο ισχυροί κρότοι και στη συνέχεια η φωνή μέλους του πληρώματος που λέει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος του αεροσκάφους. Επίσης, φέρεται να έχει καταγραφεί δήλωση του κυβερνήτη ότι βρίσκεται πίσω ακριβώς από ένα αεροσκάφος, που δε διευκρινίζει. Οι αμερικανικές αρχές έσπευσαν να τονίσουν ότι πρόκειται για ένα Μπόινγκ 747 του ιαπωνικού αερομεταφορέα που είχε αναχωρήσει δευτερόλεπτα πριν το Αίρμπας.

Ελεγχοι γίνονται και στις 2 μηχανές του Αίρμπας, οι οποίες βρέθηκαν σε απόσταση 4 οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ τους, και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από τον κύριο όγκο των συντριμμιών, όπως άλλωστε και η ουρά του, που κατέπεσε σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου. Πάντως, έγινε, χτες, γνωστό ότι πριν από ένα μήνα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών είχε δώσει οδηγία να γίνονται «συχνοί έλεγχοι» στις μηχανές General Electric (σαν αυτές του Αίρμπας), γιατί είχαν παρατηρηθεί «ορισμένα επικίνδυνα σημεία».

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Νέα συμφωνία «περαιτέρω συνεργασίας» για τα πετρέλαια της Κασπίας

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αποφασισμένες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ορθολογική διαίρεση και εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας και για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους και σε αυτόν τον τομέα δηλώνουν η ρωσική και η ιρανική ηγεσία. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με απόλυτη επιτυχία και επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκαν, στη Μόσχα, οι πολυήμερες σχετικές συνομιλίες ανάμεσα στον Μεκχντί Σαφάρι, απεσταλμένο του Ιρανού Προέδρου Χαταμί, και στους υφυπουργούς Εξωτερικών, Βίκτορ Κολιούζχνι και Αλεξάντερ Λοσιούκοφ.

Τα ακριβή σημεία της συμφωνίας αυτής δεν έγιναν γνωστά. Παρ' όλα αυτά, όλους τους τελευταίους μήνες, Τεχεράνη και Μόσχα βρίσκονταν σε διαδικασία προσέγγισης και εξεύρεσης κοινών δρόμων εκμετάλλευσης της πολύτιμης Κασπίας, προκειμένου να ενισχύσουν και τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στις, επίσης, παράκτιες χώρες Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν και Αζερμπαϊτζάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ