Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ο Μπους επαναφέρει το θεσμό των ειδικών στρατοδικείων!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προεδρικό διάταγμα για την επανασυγκρότηση ειδικών στρατοδικείων που θα εκδικάζουν υποθέσεις υπόπτων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις εξέδωσε ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Το διάταγμα, που δε χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, εξουσιοδοτεί τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να προχωρήσει άμεσα στη συγκρότηση δικαστηρίων, που είχαν να εμφανιστούν στις ΗΠΑ από την προεδρία του Φράνκλιν Ρούζβελτ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου!

«Εχοντας πλήρως υπόψη τις διαστάσεις πιθανών θανάτων, τραυματισμών και καταστροφής περιουσίας ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών κατά των ΗΠΑ, και την πιθανότητα να συμβούν τέτοιες ενέργειες, έλαβα την απόφαση (συγκρότησης στρατοδικείων) θεωρώντας πως υπάρχει μία ασυνήθιστη επείγουσα κατάσταση για λόγους εθνικής άμυνας», αναφέρει στο πεντασέλιδο προεδρικό διάταγμα ο Μπους.

Σύμφωνα με το σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Αλ Γκονζάλες, η εντολή δίνει στον Μπους «ένα επιπλέον όργανο πέρα από τα αστικά δικαστήρια, προκειμένου να έρθουν ταχύτερα ενώπιον της δικαιοσύνης οι άμεσα υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη». Ο ίδιος σύμβουλος πρόσθεσε πως το προεδρικό διάταγμα περί συγκρότησης ειδικών στρατοδικείων αφορά τους «άμεσα υπεύθυνους» για τις επιθέσεις αυτές και μεταξύ αυτών κατονομάζονται «η οργάνωση αλ-Κάιντα, οποιοσδήποτε ήταν ή είναι μέλος αυτής της οργάνωσης, ήταν αναμειγμένος, βοήθησε, υποκίνησε ή συνωμότησε ή υπέθαλψε ανθρώπους που συμμετείχαν -με όποιον τρόπο- σε πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας ή προετοιμασίας τέτοιων ενεργειών που προκάλεσαν ή απείλησαν να προκαλέσουν ή είχαν σκοπό να προκαλέσουν τραυματισμό ή άλλα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, στους πολίτες της, στην εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία».

Το διάταγμα δίνει στον υπουργό Αμυνας ευρείες εξουσίες, μεταξύ αυτών το δικαίωμα να διατάξει την παραπομπή σε ειδικά στρατοδικεία ατόμων που κατηγορούνται για τις παραπάνω ενέργειες ακόμη και εάν έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσής τους από οποιοδήποτε αστικό δικαστήριο των ΗΠΑ. Επιπλέον, τα ειδικά στρατοδικεία θα μπορούν να αποφασίζουν (με τις ψήφους των δύο τρίτων των δικαστών) ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης ή εκτελέσεις και να τις εφαρμόσουν σε διάστημα ολίγων ημερών, δίχως οι κατηγορούμενοι να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση ή να ζητήσουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους από άλλο δικαστήριο.

Το προεδρικό διάταγμα δέχτηκε τα επικριτικά βέλη εκπροσώπων της οργάνωσης «Αμερικανική Ενωση Αστικών Ελευθεριών» που σχολίασαν πως το διάταγμα Μπους για τη συγκρότηση ειδικών στρατοδικείων είναι ένα ακόμη μέτρο συρρίκνωσης των πολιτικών ελευθεριών και ζήτησαν συγκεκριμένες εξηγήσεις αναφορικά με το γιατί δε θα μπορούσαν να επιληφθούν τέτοιων υποθέσεων αστικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ