Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στη δίνη των ανησυχιών

Ο Π.Μουσάραφ

Associated Press

Ο Π.Μουσάραφ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κλυδωνίζεται πλέον από τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στο γειτονικό Αφγανιστάν η πακιστανική ηγεσία. Η επέλαση της Βόρειας Συμμαχίας έχει θέσει τον Πρόεδρο Μουσαράφ «με την πλάτη στον τοίχο» εκτιμούν αναλυτές, καθώς το πάγιο και κεντρικό αίτημα του Πακιστανού ηγέτη, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, προς τον Πρόεδρο Μπους ήταν ακριβώς η αποτροπή της κατάληψης της Καμπούλ από την αφγανική ένοπλη αντιπολίτευση πριν καταληχτεί η πολιτική λύση για τη μεταβατική μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν. Τώρα, η πακιστανική ηγεσία ανησυχεί για την επόμενη μέρα και κάνει απέλπιδες εκκλήσεις για άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ.

«Επιτακτική είναι η ανάγκη ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν και η σύσταση, ευρείας βάσης, κυβέρνησης για να σταματήσει εδώ η αιματοχυσία ανάμεσα στις φυλές και στις φατρίες του Αφγανιστάν» επαναλάμβανε, χθες, αγωνιωδώς ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Αχμέντ Κχαν. Ο Πακιστανός αξιωματούχος υπογράμμιζε ότι λειτουργεί ακόμη η πρεσβεία των Ταλιμπάν και ότι το Ισλαμαμπάντ δεν έχει καμία επαφή με τη νέα ηγετική δύναμη στο Αφγανιστάν.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι διεκόπησαν οι 55 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν παραχωρηθεί στα υπουργεία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, ενώ άγνωστο παραμένει το τι γίνεται με τις τηλεφωνικές γραμμές που έχουν παραχωρηθεί στο Κανταχάρ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, έχει εγκαταλείψει την πρεσβεία με άγνωστη κατεύθυνση.

Αργά χθες το βράδυ, αναμενόταν στο Ισλαμαμπάντ ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ, Μαρκ Γουεντγουορθ, στόχος του Ντόμπινς, που την Τρίτη συναντήθηκε με τον εξόριστο Αφγανό βασιλιά Ζάχερ Σαχ στη Ρώμη, είναι να συζητήσει τόσο με την πακιστανική ηγεσία όσο και με εκπροσώπους όλων των αφγανικών φυλών και φατριών την ενδεχόμενη σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης. Ο Ντόμπινς θα παραμείνει «για μερικές μέρες» στο Πακιστάν.

Παράλληλα, η πακιστανική ηγεσία φαίνεται να έχει επενδύσει αρκετές ελπίδες και στις πιέσεις που θα ασκήσουν και άλλες αραβικές χώρες. Χθες, Σαουδάραβας αξιωματούχος, που τήρησε την ανωνυμία του, τόνιζε ότι Πακιστάν και Σαουδική Αραβία εκπόνησαν ένα κοινό σχέδιο 3 σημείων για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν που θα καταθέσουν προς συζήτηση στη διεθνή κοινότητα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πρόταση ανάπτυξης πολυεθνικής δύναμης, που θα αποτελείται από μουσουλμανικές χώρες, και πρόταση σύγκλησης, άμεσα, έκτακτης συνόδου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή όλων των αφγανικών παρατάξεων και φατριών. Ο αξιωματούχος αποκάλυπτε ότι το σχέδιο ολοκληρώθηκε μετά και από τη δεύτερη μυστική επίσκεψη του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ στο Ισλαμαμπάντ και ότι έχει λάβει τη στήριξη της Γαλλίας, καθώς ενημερώθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που πραγματοποίησε, προχθές περιοδεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία.

«Προειδοποιήσεις» με νόημα

Την προοπτική, όμως, ικανοποίησης ορισμένων πακιστανικών αιτημάτων για τη μελλοντική ηγεσία του Αφγανιστάν απέρριψε κατηγορηματικά ο πρεσβευτής της Βόρειας Συμμαχίας στο Λονδίνο, και αδελφός του δολοφονημένου στρατιωτικού ηγέτη της Αχμέντ Σαχ Μασούντ. Ο Γουαλί Μασούντ, μιλώντας στην «Independent», κατηγορεί ευθέως την πακιστανική ηγεσία και τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με τη στήριξη που παρείχαν στους Ταλιμπάν.

«Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν λόγο για το μέλλον του Αφγανιστάν; Για εμάς είναι εχθροί, και θα τους συμβούλευα, τουλάχιστον, να αναγνωρίσουν τα εγκλήματά τους. Οσοι Πακιστανοί ή Αραβες συνελήφθησαν από τους μαχητές μας να συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν απειλούνται με θανατική ποινή». Ο Μασούντ, που θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της Β. Συμμαχίας σε μια νέα κυβέρνηση, κατέληξε τονίζοντας ότι «δε θα εκπλησσόταν αν ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται σε κάποιο σπίτι Πακιστανού μυστικού πράκτορα».

Τα λόγια του Μασούντ, εκτιμούν αναλυτές, είναι ο εφιάλτης της πακιστανικής ηγεσίας. Προς το παρόν η προσοχή των πακιστανικών αρχών έχει στραφεί στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν απόπειρες εισόδου στο πακιστανικό έδαφος μαχητών Ταλιμπάν αλλά και Αράβων μαχητών του Μπιν Λάντεν που έχουν τραπεί σε φυγή. Ηδη, έντονη είναι η φημολογία ότι αρκετοί έχουν καταφύγει στα συνοριακά βουνά της Βορειοδυτικής Συνοριακής Επαρχίας.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην πακιστανική ηγεσία και η οργή των, κυρίαρχων πληθυσμιακά, Παστούν, στην ίδια περιοχή, ενώ το πρόβλημα φαίνεται να διογκώνεται από τις απειλές αξιωματούχων της Β. Συμμαχίας ότι θα αποκλείσουν τους Παστούν, που είναι ο κορμός των Ταλιμπάν και το 50% των Αφγανών, από μια μελλοντική ηγεσία. «Το Πακιστάν βρίσκεται στο πουθενά» προειδοποιούσε, χθες, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χαμίντ Γκουλ. «Δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης, βρίσκεται μπροστά σε μια συντριπτική πολιτική ήττα και με μια τεράστια απειλή και στα σύνορά του με το Αφγανιστάν», κατέληγε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ