Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ακόμα μεγαλύτερη η εμπλοκή για τη χώρα μας
  • Σήμερα το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει «πρόσθετες διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας
  • Χαρακτήρισε σημαντικές και τις ήδη παρεχόμενες διευκολύνσεις

Την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, αποφασίζει στη σημερινή του συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ καθώς θα συζητήσει την παροχή «πρόσθετων διευκολύνσεων» στις ΗΠΑ για τον πόλεμο που κάνουν.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής τονίζοντας ότι και μέχρι σήμερα οι διευκολύνσεις που παρέχονται στις ΗΠΑ είναι σημαντικές. Θέλοντας να δείξει το πόσο συμμορφώνεται η κυβέρνηση με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και διαψεύδοντας έμπρακτα τα όσα λέγονται περί μη εμπλοκής της χώρας, ανέφερε αναλυτικά τις διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας για τη διεξαγωγή του πολέμου. Αυτές είναι η παραχώρηση της βάσης της Σούδας, του ναύσταθμου της Κρήτης, τα ελληνικά πληρώματα στα ΑΒΑΚΣ, ένα αντιτορπιλικό που μετέχει σε άσκηση, η λογιστική συνδρομή της βάσης της Σούδας, η χορήγηση ελεύθερης χρήσης από τους Αμερικανούς των ελληνικών αεροδιαδρόμων, η παροχή μέτρων ασφάλειας στις ελληνικές βάσεις.

Επειδή προφανώς στο μέχρι τώρα καταμερισμό δυνάμεων που έχει γίνει, δεν προβλέπεται η αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι είναι «πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η μη αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι «πρόσθετες διευκολύνσεις» θα αφορούν μεταξύ άλλων και την αποστολή αεροσκαφών C - 130 για τη μεταφορά της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Γ. Παπαντωνίου πήρε θέση και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την είσοδο της «Βόρειας Συμμαχίας» στην Καμπούλ λέγοντας ότι πρόκειται για θετικό γεγονός και για πρώτη νίκη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στην πρώτη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο νέος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του οι οποίες είναι η εξειδίκευση της αμυντικής στρατιωτικής αναθεώρησης, η μείωση της θητείας, η αναβάθμιση της διαβίωσης των στρατιωτών, η αμυντική διπλωματία, η αναθεώρηση της οικονομικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Για το τελευταίο ανακοίνωσε την επικίνδυνη εμπλοκή του στρατού σε θέματα της εσωτερικής ζωής της χώρας λέγοντας ότι θα διατεθούν 7.000 περίπου άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι η όλη φιλοσοφία της αμυντικής αναθεώρησης είναι ΝΑΤΟικής έμπνευσης για την εξυπηρέτηση των διάφορων ιμπεριαλιστικών σχεδίων λέγοντας ότι «είναι μια ΝΑΤΟική άσκηση επί χάρτου».

Για τη μείωση της θητείας είπε ότι από τις αρχές του 2003 θα ισχύει η 12μηνη θητεία για το στρατό ξηράς, η 14μηνη στο Ναυτικό και η 15μηνη στην Αεροπορία. Ομως τη σταθερότητα της μείωσης την εξάρτησε από την εξέλιξη του θεσμού των επαγγελματιών στρατιωτών (μισθοφόρων) λέγοντας ότι πρέπει να προσληφθούν μέσα στην επόμενη πενταετία 25.000 μισθοφόροι.

Ο Γ. Παπαντωνίου αναφερόμενος στις δαπάνες του υπουργείου είπε ότι το 5% του ΑΕΠ που δίνεται αγγίζει τα όρια «αντοχής της ελληνικής οικονομίας» και για το σκοπό αυτό θα επιχειρηθεί η μείωσή του στο 4% και η σταθεροποίησή του σε αυτό το ποσοστό την επόμενη 10ετία ενώ θα συσταθεί στο υπουργείο γραμματεία εξοπλισμών και διαχείρισης.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η κερδοσκοπική αξιοποίηση των στρατοπέδων αφού όπως είπε ο υπουργός, όσα εγκαταλείπονται το 50% θα δίνεται στους δήμους και το υπόλοιπο 50% θα πουλιέται προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για τη βελτίωση της ζωής των στρατιωτών».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Γ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε και στο θέμα του «Ευρωστρατού» λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να φθάσει μέχρι και στο «βέτο» προκειμένου να εμποδίσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας (τις οποίες υποστηρίζουν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία), να έχει λόγο στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του «Ευρωστρατού».

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να λαμβάνονται μέσα στο Κοινοβούλιο υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία η αποστολή στρατού στο εξωτερικό γίνεται χωρίς προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή.

Ζήτησε κάθε φορά που στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ γίνεται συζήτηση για αμυντικά θέματα, να προηγείται συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας για την κυβερνητική στάση. Ο Ορ. Κολοζώφ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με την εμπλοκή του στρατού στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να εμπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις σε δραστηριότητες εσωτερικής ασφάλειας.

Οσο για τη μείωση της θητείας είπε ότι πρόκειται για τρικ προκειμένου να κρυφτεί η ουσία που δεν είναι άλλη από τη μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό - μισθοφορικό προκειμένου να συμμετέχει πιο εύκολα σε εξωτερικές αποστολές. Τέλος ζήτησε να αποδοθούν τα στρατόπεδα των αστικών κέντρων καθ' ολοκληρίαν στους δήμους και να μην οικοπεδοποιηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικομματικές αψιμαχίες για να κρυφτεί η ουσία(2004-06-04 00:00:00.0)
Μαζί για μισθοφορικό στρατό(2004-02-10 00:00:00.0)
Επιτάχυνση της πλήρους ΝΑΤΟποίησης(2003-02-07 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις(2003-02-05 00:00:00.0)
Σε προετοιμασία ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΟΛΕΜΟ κάλεσε ο Ράμσφελντ(2001-12-19 00:00:00.0)
Οι «διευκολύνσεις» έγιναν «συμμετοχή» της Ελλάδας στον πόλεμο(2001-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ