Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτάχυνση της πλήρους ΝΑΤΟποίησης
  • Στα πολεμικά πλοία δε θα υπηρετούν στρατεύσιμοι
  • Ο Περσικό Κόλπος, κατά τον Γ. Παπαντωνίου, δεν είναι εμπόλεμη περιοχή

Η επιτάχυνση της προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με αποκλειστικό θέμα την αμυντική πολιτική της χώρας.

Την εισήγηση, που εγκρίθηκε ομόφωνα, έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό το πρίσμα της επικείμενης αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Ειδικά για το Κυπριακό έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία το ζήτημα του εγγυητικού καθεστώτος στην Κύπρο στα πλαίσια του «σχεδίου Ανάν», μετά από σχετικό αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ. Από αυτό προκύπτει ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις των δύο μερών στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διεξάγεται και κατευθείαν ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικό της κατεύθυνσης, στην οποία κινείται ο «εκσυγχρονισμός» των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση που έλαβε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για σταδιακή αντικατάσταση από επαγγελματίες οπλίτες όλων των στρατευμένων θητείας του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή ουσιαστική κατάργηση της στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με τη συγκυρία, καθώς στη φάση αυτή υπάρχουν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Αποστολές για τις οποίες το ΝΑΤΟ απαιτεί να στελεχώνονται από «επαγγελματίες».

Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ επισημαίνεται: Σε πρώτη φάση αντικαθίστανται όλοι οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν σε Φρεγάτες (πλην Φ/Γ ΥΔΡΑ, ΕΛΛΗ και ΚΑΝΑΡΗΣ που βρίσκονται σε αποστολή και η αντικατάσταση θα γίνει με τον κατάπλου τους στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας). Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά σε Αρματαγωγά, Κανονιοφόρους και Πυραυλακάτους, με μεσοπρόθεσμη προοπτική, να στελεχωθούν όλα το πλοία του ΠΝ από ΕΠΟΠ.

Ο υπουργός Αμυνας, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής είπε ότι «η αμυντική πολιτική συνδέεται με την εξωτερική πολιτική». Κατά τ' άλλα όλο το πακέτο με θέμα «εκσυγχρονισμός και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας», που ανακοίνωσε Γ. Παπαντωνίου αποτελεί μια επανάληψη των όσων κατά καιρούς έχει εξαγγείλει και αποτελεί το «περιτύλιγμα» του νεοταξικού εκσυγχρονισμού που προωθείται εδώ και καιρό με τη λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, που περιλαμβάνει το νέο αμυντικό δόγμα και τη νέα δομή δυνάμεων.

Ο υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε και για το θέμα του Ιράκ και σχετικά με την ελληνική εμπλοκή, για να επαναλάβει τη γνωστή υποκριτική θέση ότι η Ελλάδα δε θα συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ με στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά μόνο με την παροχή υποστήριξης με τη μορφή διευκολύνσεων «λιμενικής κυρίως φύσεως».

Στο ερώτημα πώς συμβιβάζεται η θέση αυτή με το γεγονός ότι μια ελληνική φρεγάτα βρίσκεται ήδη στον Περσικό Κόλπο και αν η κυβέρνηση σκοπεύει να την αποσύρει στην περίπτωση που αρχίσουν πολεμικές επιχειρήσεις απάντησε ότι «ο Περσικός Κόλπος δεν είναι εμπόλεμη περιοχή».

Επίσης, ο Γ. Παπαντωνίου ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ότι από την πρώτη βδομάδα του Απρίλη στην ΠΓΔΜ θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά ο ευρωστρατός. Θα αποτελείται από περίπου 650 οπλίτες και αξιωματικούς από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκ των οποίων οι περίπου 100 θα είναι από την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ