Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
«Υπόθεση εβδομάδων»

Μορφή αναμέτρησης δυνάμεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα έλαβε η υπόθεση της αποδοχής ή μη της «ιρακινής ενοχής»

Από τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Associated Press

Από τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ -ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πηγές από μυστικές υπηρεσίες, αποδεικτικά στοιχεία από δορυφόρους ακόμη και από το 1991, ομολογίες διαφόρων που αυτομόλησαν, αστείες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Ιράκ και μελών της προεδρικής φρουράς. Περίπου αυτά είναι τα «συντριπτικά στοιχεία της ιρακινής ενοχής» που προσκόμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν πείστηκε ουδείς εκτός αυτών που δε χρειάζονταν καν να ακούσουν το πολεμικό παραλήρημα των ΗΠΑ, αφού έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του πολέμου.

Εξάλλου, η παρουσίαση του Κόλιν Πάουελ αγνόησε επιδεικτικά το γεγονός ότι ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, τόσο στη συνέντευξή του στους κυριακάτικους «New York Times» όσο και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την παραμονή της παρουσίασης Πάουελ, είχε καταρρίψει σχεδόν μία προς μία τις αιτιάσεις Πάουελ. Μάλιστα, ο Μπλιξ σε χτεσινές του δηλώσεις προς τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μηδαμινό στοιχείο που να συνηγορεί π.χ. στο γεγονός ότι το Ιράκ διαθέτει κινητά εργαστήρια παραγωγής βιολογικών όπλων.

Πάντως, οι επικεφαλής των UNMOVIC και IAEA, Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εξέφρασαν αμφότεροι την απογοήτευσή τους για το βαθμό της ιρακινής συνεργασίας: «Αυτό που δεν πήγε καλά είναι πως η ιρακινή πλευρά ούτε παρουσίασε παράνομα υλικά προς καταστροφή, ούτε και παρουσίασε στοιχεία που να αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν τα υλικά αυτά» ανέφερε ο Χανς Μπλιξ, καθιστώντας σαφές πως εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση του Ιράκ, αυτό θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα στην - «ενδιάμεση» όπως χαρακτηρίζεται - έκθεση της 14ης Φλεβάρη.

Μισοί υπέρ...

Στους πεπεισμένους εννοείται η Βρετανία, που μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν, άλλωστε, αφήσει να εννοηθεί πως έχουν κατά πάσα πιθανότητα ορίσει και την πιθανή ημερομηνία έναρξης του πολέμου... Η κυβέρνηση Μπλερ αποστέλλει, άλλωστε, στον Περσικό Κόλπο εντός των προσεχών ημερών 100 ακόμη μαχητικά αεροσκάφη.

«Είναι εμφανές ότι το καθεστώς της Βαγδάτης δε συνεργάζεται με τους επιθεωρητές, αποκρύπτει επικίνδυνα υλικά και συνεπώς η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει» ήταν η δήλωση όσον αφορά στο Ιράκ του επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος χαρακτήρισε, την Πέμπτη, «πολύ συγκροτημένη και εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας» την ομιλία. Βάσει της εκτίμησης του Χαβιέρ Σολάνα είναι πασιφανές πως το καθεστώς της Βαγδάτης και ο Σαντάμ Χουσεΐν δε συνεργάζονται με τους επιθεωρητές όπλων των UNMOVIC και IAEA. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση» υπογράμμισε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το «Reuters».

«Πειστική» επίσης χαρακτήρισε την παρουσίαση Πάουελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προτρέποντας μάλιστα τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μην αντισταθούν στις προθέσεις των ΗΠΑ.

Βουλγαρία και Μεξικό επίσης δήλωσαν απολύτως «πεπεισμένοι», ενώ ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι τα αμερικανικά στοιχεία δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό σχέδιο εξαπάτησης από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ εκτίμησε ότι μόνο μια έντονη αλλαγή στάσης του Ιράκ θα μπορούσε πλέον να αποτρέψει τον πόλεμο.

... μισοί «κατά»...

Πιο διαλλακτικοί ή μουδιασμένοι κάλλιστα εμφανίστηκαν ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Ο Καναδάς, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μπιλ Γκράχαμ, χαρακτήρισε «πειστικά» τα στοιχεία, επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.

Οι αποδείξεις που παρουσίασαν οι ΗΠΑ επιτείνουν τις υποψίες για το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων από το Ιράκ, εκτιμά η Ιαπωνία, χωρίς ωστόσο να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της σε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Βαγδάτης.

«Οι προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ πρέπει να αποτελούν αρμοδιότητα των Ηνωμένων Εθνών και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να καταφύγουν στη βία, γιατί αυτό θα προκαλούσε μία σύγκρουση πολιτισμών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Τόνι Μπλερ.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Ρωσία. Μετά τους υπουργούς Εξωτερικών τους, που μετά τον Πάουελ πήραν το λόγο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τόνισαν την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές, χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, συμφώνησαν ότι στην κρίση για τον αφοπλισμό του Ιράκ θα πρέπει να βρεθεί μία διπλωματική λύση, ανακοινώθηκε επίσημα από το Κρεμλίνο.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η χτεσινή ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, που εξέφρασε την «ανησυχία» της απέναντι στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον Κόλιν Πάουελ ως αποδείξεις ότι το Ιράκ εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά ...«η συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου έδειξε ότι η πλειοψηφία των χωρών - μελών, ακριβώς όπως και η Γερμανία, επιθυμεί να εξαντληθούν όλα τα πολιτικά μέσα για τη διευθέτηση της κρίσης και ειδικότερα για τη συνέχιση της διαδικασίας των επιθεωρήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

... και πιέζουν οι ΗΠΑ

Πάντως, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μπους, Αρι Φλέισερ. Φυσικά, αφού επόμενος στόχος των ΗΠΑ είναι να αποσπάσουν μία δεύτερη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να νομιμοποιηθεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Γιατί, όπως τόνισε και χτες ο Κόλιν Πάουελ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, «τα Ηνωμένα Εθνη και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοούν τις ευθύνες τους», προσθέτοντας πολύ χαρακτηριστικά: «Πλησιάζουμε στο τέλος της παρτίδας, είναι υπόθεση εβδομάδων, όχι μηνών», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ