Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μομφή από τη Γερουσία...

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΚΑΝΜΠΕΡΑ.-

Τις συνέπειες των αποφάσεών του, άρχισε να δέχεται ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κ. Χάουαρντ, μετά την πρόταση μομφής, που κατέθεσε εναντίον του, για το χειρισμό της κυβέρνησης, όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, η Γερουσία της χώρας. Η Αυστραλία, μαζί με τη Βρετανία, είναι οι πρώτες χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ, που ξεκίνησαν την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη Γερουσία της Αυστραλίας, η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ήταν μία μονόπλευρη και αυθαίρετη κίνηση, αφού αγνόησαν παντελώς το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη. Το γεγονός αυτό, οδήγησε στην ένωση των δυνάμεων του Εργατικού κόμματος, των Δημοκρατικών, των Πράσινων, αλλά και των ανεξάρτητων, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί η πρόταση μομφής με 33 ψήφους έναντι 31. Παρά το ότι, η πρόταση δεν έχει νομική ισχύ, είναι σοβαρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση, σαν πράξη ιστορικής σημασίας, αφού είναι η πρώτη φορά τέτοιας απόφασης, στα 102 χρόνια ύπαρξης του θεσμού.

Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις τους, χαρακτήρισαν την απόφαση της αποστολής 2.000 στρατιωτών στο Ιράκ, χωρίς την έγκριση των πολιτειακών οργάνων, πρωτοφανή και θα 'πρεπε να τύχει σοβαρής επίπληξης, από το κοινοβούλιο. Ο κ. Χάουαρντ σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τις πράξεις του, δήλωσε ότι «αποστολή δύναμης δε σημαίνει απαραίτητα συμμετοχή στον πόλεμο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ