Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύς θόρυβος και λίγη ουσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ και ΚΑΪΡΟ.--

Η κοινή δήλωση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας Μπους και Πούτιν περί της «δέσμευσής» τους να «τερματιστεί η βία και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες» για την επίλυση της σύγκρουσης που επί 13 μήνες συνταράσσει τη Μέση Ανατολή έγινε δεκτή από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με θετικά σχόλια, καθώς η καθεμιά πλευρά διαμόρφωσε κατά το δοκούν το νόημα της γενικόλογης αυτής δήλωσης, που απλώς καλεί σε εφαρμογή των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ.

Ετσι ο σύμβουλος του Αραφάτ, Αχμέτ Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωνε ότι «καλωσορίζουμε την αμερικανική και ρωσική προσπάθεια να πάψει αυτή η σύγκρουση της οποίας η κύρια αιτία είναι η ισραηλινή κατοχή των εδαφών μας... η ειρήνη και η σταθερότητα θα έρθουν όταν το Ισραήλ αποχωρήσει». Και από την άλλη, ο Ρα' ανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, έλεγε πως «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι όταν υπάρξει μια εκεχειρία όπως απαιτούνταν από τους Τένετ και Μίτσελ, θα ηγηθεί ο ίδιος των διαπραγματεύσεων... το πρόβλημα είναι ο Αραφάτ».

Την ίδια ώρα όλοι βρίσκονταν σε αναμονή της ομιλίας, την επόμενη εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε πανεπιστήμιο του Κεντάκι για την πολιτική της χώρας του στο Μεσανατολικό, που αναμένεται να έχει ως ένα κύριο σημείο της την απόρριψη της ισραηλινής αξίωσης να υπάρξει «εκεχειρία μιας εβδομάδας» πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η Χανάν Ασράουϊ, Παλαιστίνια βουλευτής, που είπε πως ο Πάουελ όσο και άλλοι αμερικανοί «έχουν καταλάβει πως θα περιμένουμε πολλούς μήνες ώσπου να υπάρξει μια εβδομάδα ηρεμίας», τόνισε ότι η Ισραηλινή απαίτηση για απόλυτη ηρεμία είναι συνταγή για να μην αρχίσουν ποτέ συνομιλίες.

Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ έκανε σαφές ότι η επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών δε θα τελειώσει τόσο εύκολα - αν τελειώσει ποτέ: «υπάρχουν άνθρωποι που ζουν εκεί... δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή 200.000 εκεί, από το να χτίσουν ένα σπίτι».

Σε μια ακόμη εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο ότι εξοπλίζοντας το Ισραήλ «μπορεί να πυροδοτήσει μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή που θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να περιλάβει όπλα μαζικής καταστροφής». Το ίδιο, είπε, είχε συμβεί στο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει λάθος «πολύ αργά».

Στην Ιερουσαλήμ χτες μια μικρή βόμβα εξερράγη σε κάδο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα δυο εργαζόμενοι στο δήμο της πόλης να τραυματιστούν ελαφρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ