ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αντιδρούν στα ιδιωτικά ιατρεία

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στη μετατροπή της Υγείας από κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό σε εμπόρευμα, εκφράζει, με ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και στη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων πολυτελείας μέσα σε αυτά. «Η όλη επιχείρηση, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, εντάσσεται στην κατεύθυνση που λέει ότι όποιος έχει και πληρώνει θα έχει καλή περίθαλψη, οι άλλοι στην ουρά και πολύ τους είναι και αν δεν έχουν και καθόλου δεν τους παρέχεται καν περίθαλψη. Τα τελευταία μέτρα διαλύουν ό,τι απέμεινε από τη δημόσια υγεία και τη μετατρέπουν σε εμπόρευμα».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν δημόσια περίθαλψη για όλο το λαό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Και το ψήφισμα καταλήγει: «Ως εκπαιδευτικοί ζητούμε πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών μας στον τομέα της Υγείας (γιατροί, φάρμακα, νοσοκομεία)».

«Με τι θα πληρώσουμε;»

Η Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και παραρτήματος ΤΕΒΕ Περιστερίου, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, με τις οποίες εμπορευματοποιεί την Υγεία.

«Εμείς οι συνταξιούχοι των 117.000, 134.000 ή των 152.000 δραχμών, εάν χρειαστεί να επισκεφτούμε δυο φορές το μήνα τα νοσοκομεία, τι θα μείνει για την υπόλοιπη διαβίωσή μας; Εμείς αυτά τα πληρώσαμε στα Ταμεία μας, αλλά και ακόμα πληρώνουμε 4% για περίθαλψη και 25% για φάρμακα. Τώρα γιατί πρέπει να ξαναπληρώσουμε;», συνεχίζει η Συντονιστική Επιτροπή και τονίζει: «Με αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις, η Κοινωνική Ασφάλεια ωθείται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή στα νοσοκομεία, που βαδίζουν ολοταχώς προς ιδιωτικοποίηση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Γι' αυτό απαιτούμε να μην προωθήσει η κυβέρνηση αυτά τα σχέδια και θα παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για την κατάργησή τους στην πράξη».


ΕΣΚ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ
Κοινός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων

Η παράταξη ασκεί έντονη κριτική στη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που διέλυσαν την Ασφάλιση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Σε αντίσταση και συντονισμένο αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται, ώστε να περιφρουρήσουν τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις τους και να τις διευρύνουν, καλεί η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Συνταξιούχων (ΕΣΚ) ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της. Οπως αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΣΚ, διεξάγεται ταυτόχρονη επίθεση σε πολλά μέτωπα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί ενωμένη μάχη για: Να σταματήσει ο πόλεμος, να απεμπλακεί η χώρα μας, να σταματήσει η παραγωγή «τρομονόμων» και ο περιορισμός των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, να μη θιγούν οι ασφαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Ως μηχανισμό προώθησης της αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής και εργαλείο εξυπηρέτησης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, χαρακτηρίζει στη συνέχεια της ανακοίνωσης τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ) - ΔΕΗ, στον οποίο οδηγήθηκαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα, για την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρία και την παράδοσή της στα χέρια των ιδιωτών, έπρεπε να φύγει ένα «περιττό βάρος», το οποίο ήταν η Ασφάλιση της επιχείρησης.

Οπως σημειώνει ειδικότερα, κυβέρνηση και παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ στη ΓΕΝΟΠ και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΠΟΣ υπέγραψαν συμφωνία, διαλύοντας την Ασφάλισή τους, αφήνοντας «προίκα» τα 3,5 τρισ. αποθεματικά, στη ΔΕΗ. «Ετσι, τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα πέτυχαν, ταυτόχρονα, να βάλουν στο χέρι τους τη ΔΕΗ, αλλά και τα λεφτά εργαζομένων και συνταξιούχων», σημειώνει και συμπληρώνει: «Είναι, άραγε, τυχαίο ότι για τρίτη συνεχή χρονιά δεν εγγράφονται ούτε στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ ούτε και στον κρατικό προϋπολογισμό οι οικονομικές υποχρεώσεις για το λεγόμενο ΟΑΠ - ΔΕΗ;».

Οπως καταγγέλλει παράλληλα η ΕΣΚ, με υπουργική απόφαση, διορίζεται το Συμβούλιο Ασφάλισης του ΟΑΠ, ενώ, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο, διορίζεται και κυβερνητικός επίτροπος με σκοπό να ελέγχει και να μπλοκάρει τις μη αρεστές στην εκάστοτε κυβέρνηση αποφάσεις.

Καταλήγοντας, η ΕΣΚ επισημαίνει ότι δε θα εξαιρεθούν ούτε οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ από το γενικό ασφαλιστικό σάρωμα της κυβέρνησης, που στοχεύει στην ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως σημειώνει, ο «"κοινωνικός διάλογος" θα είναι πάλι το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί και οι ελεγχόμενοι συνδικαλιστές από την κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην "αποστολή τους"».


ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων

Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων μπαίνουν οι γιατροί του ΙΚΑ, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), η οποία εξήγγειλε πενθήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ της χώρας από τις 27 Νοέμβρη μέχρι και τις 3 Δεκέμβρη 2001.

Η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, αν και στα λόγια διακηρύσσει ότι στόχος των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι η αναβάθμιση, εντούτοις όμως περιορίζει το αγωνιστικό πλαίσιο, καθώς φαίνεται να εξαντλείται στη διεκδίκηση ορισμένων επιδομάτων που χορηγήθηκαν πρόσφατα στους εργαζόμενους του Ιδρύματος. «Μετά την απαράδεκτη και προκλητική ανισομεταχείριση των γιατρών του ΙΚΑ στο ζήτημα του επιδόματος εξομάλυνσης, αλλά και τον άκαρπο μακρόχρονο διάλογο του προηγούμενου μήνα, για τα βασικά αιτήματά μας (μονιμοποίηση συμβασιούχων, επαναχορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης, βαθμολόγιο κλπ.), η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ υποχρεώνεται να υλοποιήσει το ταχύτερον τη συνεδριακή απόφαση (6/10/2001) για έναρξη νέων πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών ΙΚΑ», αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Ακόμα, η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ διακηρύσσει ότι διεκδικεί την εργασιακή, ασφαλιστική τακτοποίηση των 5.500 χιλιάδων συμβασιούχων, την επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, τη χορήγηση του επιδόματος εξομάλυνσης ύψους 60.000 που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους του ΙΚΑ, αλλά και ιατρικό βαθμολόγιο - μισθολόγιο.

  • Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση «ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων», πραγματοποιούν οι γιατροί ΙΚΑ της Αθήνας και του Πειραιά την ερχόμενη Τρίτη (20-11-2001), σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ). Για μεν το πρωινό ωράριο, η στάση εργασίας θα γίνει από τις 10.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ., για δε το απογευματινό από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. Κατά τη διάρκεια της στάσης, στις 10.30 π.μ. θα γίνει γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΑΙ στην εμπορευματοποίηση της απεξάρτησης

Σε εμπορευματοποίηση της σωματικής απεξάρτησης των τοξικομανών, οδηγούν τελικά οι προτάσεις που παρουσίασε χτες η ΝΔ, με αφορμή τις απαντήσεις που πήραν βουλευτές της σε ερωτήματα για την ιδιωτική κλινική «Κασταλία», που απασχόλησε την κοινή γνώμη το περασμένο καλοκαίρι.

Ξεκινώντας απ' το υπαρκτό πρόβλημα, ότι υπάρχουν ουρές τοξικομανών στις ιδιωτικές κλινικές για σωματική απεξάρτηση - επειδή είναι ανύπαρκτες οι δημόσιες δομές - οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και Κ. Κιλτίδης πρότειναν χτες σε συνέντευξη Τύπου η «σωματική απεξάρτηση να μπορεί να γίνεται και στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα, πάντα με την οικονομική κάλυψη από την Κοινωνική Ασφάλιση».

Μ' άλλα λόγια, ζητούν τη νομιμοποίηση δραστηριοτήτων που οδηγούν σε φαινόμενα σαν κι αυτά της «Κασταλίας» - καθώς και άλλων ιδιωτικών κλινικών, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου - με ταυτόχρονη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πρόταση αυτή φαίνεται ότι βρίσκεται σε σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική εκχώρησης στην επιχειρηματική δραστηριότητα και του ευαίσθητου τομέα των ναρκωτικών. Μάλιστα, στη συνέντευξη, επισημάνθηκε η συμφωνία της ΝΔ με τις ρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και αφορούσε στη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών - εκτός από το κράτος - και από ιδιωτικούς φορείς.

Οσον αφορά την κλινική «Κασταλία», οι βουλευτές της ΝΔ παρουσίασαν δύο πορίσματα -το 1994 και το 2001 - των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, στα οποία αποκαλύπτεται ότι γινόταν σωματική απεξάρτηση στην κλινική. «Επομένως, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της τέως υφυπουργού Υγείας Χρ. Σπυράκη, η οποία δήλωσε ότι δε γνώριζε τι γινόταν στην κλινική», υπογράμμισαν οι βουλευτές της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ