Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΕΣΚ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ
Κοινός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων

Η παράταξη ασκεί έντονη κριτική στη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που διέλυσαν την Ασφάλιση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Σε αντίσταση και συντονισμένο αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση που δέχονται, ώστε να περιφρουρήσουν τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις τους και να τις διευρύνουν, καλεί η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Συνταξιούχων (ΕΣΚ) ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της. Οπως αναφέρει συγκεκριμένα η ΕΣΚ, διεξάγεται ταυτόχρονη επίθεση σε πολλά μέτωπα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί ενωμένη μάχη για: Να σταματήσει ο πόλεμος, να απεμπλακεί η χώρα μας, να σταματήσει η παραγωγή «τρομονόμων» και ο περιορισμός των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, να μη θιγούν οι ασφαλιστικές και κοινωνικές κατακτήσεις και να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Ως μηχανισμό προώθησης της αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής και εργαλείο εξυπηρέτησης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, χαρακτηρίζει στη συνέχεια της ανακοίνωσης τον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ) - ΔΕΗ, στον οποίο οδηγήθηκαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα, για την απελευθέρωση της Ηλεκτρικής Ενέργειας και τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρία και την παράδοσή της στα χέρια των ιδιωτών, έπρεπε να φύγει ένα «περιττό βάρος», το οποίο ήταν η Ασφάλιση της επιχείρησης.

Οπως σημειώνει ειδικότερα, κυβέρνηση και παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ στη ΓΕΝΟΠ και ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΠΟΣ υπέγραψαν συμφωνία, διαλύοντας την Ασφάλισή τους, αφήνοντας «προίκα» τα 3,5 τρισ. αποθεματικά, στη ΔΕΗ. «Ετσι, τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα πέτυχαν, ταυτόχρονα, να βάλουν στο χέρι τους τη ΔΕΗ, αλλά και τα λεφτά εργαζομένων και συνταξιούχων», σημειώνει και συμπληρώνει: «Είναι, άραγε, τυχαίο ότι για τρίτη συνεχή χρονιά δεν εγγράφονται ούτε στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ ούτε και στον κρατικό προϋπολογισμό οι οικονομικές υποχρεώσεις για το λεγόμενο ΟΑΠ - ΔΕΗ;».

Οπως καταγγέλλει παράλληλα η ΕΣΚ, με υπουργική απόφαση, διορίζεται το Συμβούλιο Ασφάλισης του ΟΑΠ, ενώ, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο, διορίζεται και κυβερνητικός επίτροπος με σκοπό να ελέγχει και να μπλοκάρει τις μη αρεστές στην εκάστοτε κυβέρνηση αποφάσεις.

Καταλήγοντας, η ΕΣΚ επισημαίνει ότι δε θα εξαιρεθούν ούτε οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ από το γενικό ασφαλιστικό σάρωμα της κυβέρνησης, που στοχεύει στην ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως σημειώνει, ο «"κοινωνικός διάλογος" θα είναι πάλι το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί και οι ελεγχόμενοι συνδικαλιστές από την κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στην "αποστολή τους"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ