Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA σε αντίσταση, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν ενωτικά και αγωνιστικά
Οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν ενωτικά και αγωνιστικά
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συσπείρωση, καλεί τους εργαζόμενους στις υπό συγχώνευση τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA η ΕΣΑΚ Τραπεζών, για την προστασία των δικαιωμάτων τους, ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει πως «η μόνη εγγύηση και διασφάλιση είναι η ίδια η επαγρύπνηση και αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ. Η καλύτερη διασφάλιση είναι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για την περιφρούρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, που θα είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, με τις επιλογές του κεφαλαίου, με τις σε διατεταγμένη υπηρεσία πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Σχετικά με την ίδια τη συγχώνευση, τονίζει ότι «εντάσσεται στη στρατηγική του κεφαλαίου να προχωρήσει πιο γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις. Είχαν προηγηθεί και άλλες τέτοιες κινήσεις, όπως η συγχώνευση Ιονικής - Πίστεως, Κρήτης - Εργασίας - Γιούρομπανκ, Πειραιώς - Μακ./Θράκης - Χίος - ΕΤΒΑ και συνεχίζονται με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και της Εμπορικής. Είναι κινήσεις παραπέρα συγκεντροποίησης του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του. Είναι κινήσεις, που στοχεύουν στο μεγαλύτερο άνοιγμά του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα Βαλκάνια, στην Α. Μεσόγειο και στις παρευξείνιες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγχώνευση ανακοινώθηκε μια μέρα μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, για μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, για παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων». Προσθέτει ακόμη ότι η νέα τράπεζα θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σ' αυτήν.

Εντονη είναι η κριτική της ΕΣΑΚ Τραπεζών και στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ (ΣΥΝ), επειδή: «Συμφωνούν με την πολιτική της ΟΝΕ (ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις). Συμφωνούν με την ανταγωνιστικότητα στο πιστωτικό σύστημα, αρκεί να είναι με "κανόνες". Εχουν ταχθεί και με αποφάσεις τους υπέρ του ξεπουλήματος των κρατικών τραπεζών στο ιδιωτικό χρηματιστικό κεφάλαιο (Μακ./Θράκης, Κρήτης, Ιονική, ΕΤΒΑ, ΑΤΕ, Εμπορική, ΤΚΕ). Εστω και τώρα αρνούνται να δουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και αντί να καλέσουν τους εργαζόμενους σε συντονισμένο αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, το μόνο που κάνουν είναι να χειροκροτούν τις στρατηγικές κινήσεις του κεφαλαίου και να αρκούνται στις διαβεβαιώσεις - υποσχέσεις των "φίλων" υπουργών - διοικητών».

Στη βάση αυτής της διαπίστωσης, επισημαίνει ότι στις δυο τράπεζες θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες και ότι «η έκταση και οι τρόποι μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, θα εξαρτηθούν από την αντίσταση των εργαζομένων. Θα εξαρτηθούν από την ενότητα - συσπείρωση των εργαζομένων, από το κατά πόσο θα ορθωθεί ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σ' αυτές τις λογικές του κεφαλαίου».

Γι' αυτό η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να «γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό - συνδικαλισμό», καθώς οι συνδικαλιστές - εκφραστές του, που καλούσαν σε σεβασμό απέναντι στις διοικήσεις των τραπεζών και τις στήριζαν, «ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να παλέψουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι αυτοί που τώρα ζητούν "διασφαλίσεις" από τους εργοδότες και κυβέρνηση μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμοι για αγώνα(2000-09-20 00:00:00.0)
Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους(1999-03-30 00:00:00.0)
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ πάση θυσία(1998-06-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εκτόνωσης(1998-05-27 00:00:00.0)
Βάναυση επίθεση κατά τραπεζοϋπαλλήλων(1998-05-08 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες και η αρχαιότερη ελληνική τράπεζα!(1998-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ