Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βάναυση επίθεση κατά τραπεζοϋπαλλήλων

Τους εργαζόμενους σε Ιονική και Εμπορική ξυλοκόπησαν τα ΜΑΤ, στη διάρκεια πορείας τους προς το Ζάππειο. Δυο ελαφρά τραυματισμένοι. Σφοδρή καταγγελία από την ΕΣΑΚ Τραπεζών. Απεργία αποφάσισε η ΟΤΟΕ για την ερχόμενη Δευτέρα

Με έναν "εκσυγχρονιστικό" ξυλοδαρμό αντιμετώπισε η κυβέρνηση εκατοντάδες εργαζόμενους στις Τράπεζες Ιονική και Εμπορική,οι οποίοι διαδηλώνοντας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ιονική, επιχείρησαν χτες να πλησιάσουν στο Ζάππειο την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δήλωνε σε συνέντευξή του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική της.

Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί και συγκεντρώθηκαν αρχικά στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής στην Πανεπιστημίου, μαζί με συναδέλφους τους της Εμπορικής που πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στο μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής πραγματοποιούν από χτες 48ωρη απεργία,με απόφαση του Συλλόγου Υπαλλήλων, ενώ σήμερα απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι της Τράπεζας.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη συνέχεια με πορεία στο Ζάππειο. Η πορεία τους ανακόπηκε από δυο, παραταγμένες στο δρόμο, αστυνομικές κλούβες και ισάριθμες διμοιρίες των ΜΑΤ,καθώς έφτανε στη Βουλή και στην προσπάθεια των διαδηλωτών να προσπεράσουν τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξέσπασε η επίθεση, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο εργαζόμενοι, οι Σ. Νοάκος και Ν. Μουσελής,οι οποίοι διακομίστηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής, Γ. Μαρκάκη,ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Τελικά συναντήθηκαν με τον Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος εξέφρασε τη... λύπη του για την αστυνομική επίθεση, εξέφρασε τη συμφωνία του με το αίτημα της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ για συγχώνευση των δυο τραπεζών και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον Γ. Παπαντωνίου τις θέσεις των εργαζομένων.

Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες "καταγγέλλει τη βάναυση επίθεση των ΜΑΤ στους απεργούς της Ιονικής και στους καθηγητές στο Σύνταγμα, λίγη ώρα μετά την επίθεση στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ. Η αντεργατική πολιτική πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό".

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε ομόφωνα χτες το πρωί 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα 11 του Μάη.Θα ακολουθήσει νέα συνεδρίασή του για την πορεία των κινητοποιήσεων.

"Το ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών υπηρετεί τον πολιτικό στόχο που είναι η ενίσχυση, η συγκέντρωση και η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου", τονίζεται σε δελτίο Τύπου της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες,η οποία καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους "συσπειρωμένοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".

"Αυτή η πολιτική δεν ανατρέπεται με "διαλόγους", ανατρέπεται με σύγκρουση και ρήξη, με συντονισμένους και διαρκείς αγώνες", επισημαίνει η παράταξη, αναφέροντας ότι μετά τη Μακεδονίας - Θράκης που πουλήθηκε, σειρά έχουν οι Ιονική, Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος, Γενική και άλλες.

Τονίζεται ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα σαρώσει εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα και την ίδια την εργασία, αλλά η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ "μπροστά σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση κρατά μια "συναινετική" στάση".

Η ΕΣΑΚ,στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, πρότεινε:

Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας του κλάδου στις 11 του Μάη,με ταυτόχρονη συγκέντρωση και ανοιχτό Γενικό Συμβούλιο για τον καθορισμό της συνέχειας του αγώνα. Αγωνιστικό συντονισμό με τις άλλες ΔΕΚΟ. Να αναλάβει η ΓΣΕΕ την ευθύνη για ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, μείωση εισοδήματος. Οι προτάσεις δεν έγιναν συνολικά αποδεκτές από την πλειοψηφία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (1999-01-03 00:00:00.0)
Αταλάντευτα στον αγώνα τους (1998-06-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εκτόνωσης (1998-05-27 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση στην αδιαλλαξία (1998-05-21 00:00:00.0)
Επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τον Ιούνη (1998-05-13 00:00:00.0)
Απεργία τη Δευτέρα στις τράπεζες (1998-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ