Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αγώνας σωτηρίας της ελαιοκαλλιέργειας

Εντείνονται οι προετοιμασίες, για την επιτυχία του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου τη Δευτέρα

Τρεις μέρες πριν το πανελλαδικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Δευτέρας στην Αθήνα, οι ελαιοπαραγωγοί όλης της χώρας συντονίζουν τα βήματά τους και προετοιμάζονται να δώσουν δυναμική αγωνιστική απάντηση στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχει τη συρρίκνωση της ελαιοκαλλιέργειας. Με τη συγκέντρωση που θα κάνουν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, θα απαιτήσουν τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας, κλιμάκια των ΣΕΑ πραγματοποιούν καθημερινές συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, περιοδεύοντας σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές. Ηδη έχουν ναυλωθεί πολλά λεωφορεία για την Αθήνα, ενώ εκατοντάδες θέσεις σε πλοία έχουν κλείσει μέχρι τώρα και οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών.

Τα βασικά αιτήματα των αγωνιζόμενων ελαιοπαραγωγών είναι:

  • Να καθοριστεί τιμή παρέμβασης 1.000 δραχμές για τον "άσο", η οποία να ισχύει και για τις περασμένες παραγωγές.
  • Να ανοίξει άμεσα η παρέμβαση και να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός, ώστε αυτή να ανοίγει στις αρχές της παραγωγικής περιόδου.
  • Να καταργηθούν το πλαφόν στην παραγωγή και οι ζώνες και να δίνεται η επιδότηση με βάση την πραγματική παραγωγή και όχι με βάση το δέντρο.
  • Να μην καταβληθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στις επιδοτήσεις.

Στη Φωκίδα, όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι την Κυριακή, κλιμάκια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συντονιστικού Οργάνου των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων, επισκέπτονται καθημερινά τα ελαιοπαραγωγικά χωριά, ενημερώνοντας τους παραγωγούς λαδιού και βρώσιμης ελιάς για τις αρνητικές αποφάσεις της ΕΕ για τους αγρότες, που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στους ελαιοπαραγωγούς (αναθεώρηση ΚΟΑ λαδιού, αλλαγή επιδότησης κ. ά. ).

"Ηδη η ανταπόκριση των αγροτών είναι μεγάλη και τα κλιμάκια που επισκέπτονται τα χωριά γίνονται αποδέκτες της δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που εκφράζουν οι αγρότες", τονίζει στο "Ρ" ο Γ. Κόζαρης,πρόεδρος της ΟΑΣ Φωκίδας και συνεχίζει: "Καταλαβαίνουν ότι πρέπει ν' αντιδράσουν σ' αυτή την πολιτική και δηλώνουν μαζικά συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, με δεδομένο ότι η παραγωγή λαδιού και βρώσιμης ελιάς αποτελεί για εκατοντάδες από εμάς σημαντική πηγή εισοδήματος και η απώλειά του σημαίνει ξεκλήρισμα". "Η αντίδρασή μας, λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΑΣ, δε σταματάει με το συλλαλητήριο της Δευτέρας στην Αθήνα, αλλά αποτελεί αφετηρία για τη συνέχιση του αγώνα μας και σε τοπικό επίπεδο, σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τους επαγγελματοβιοτέχνες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Να σημειωθεί ότι τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους ελαιοπαραγωγούς της Φωκίδας στην Αθήνα, θα ξεκινήσουν στις 2 το μεσημέρι από την Αμφισσα (πλατεία Ησαϊα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα σε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ΟΠΕΚΕΠΕ (2020-11-24 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη (2001-11-27 00:00:00.0)
Σήμερα τα αγροτικά συλλαλητήρια (2001-03-14 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «όχι» στην πολιτική αφανισμού (2000-02-03 00:00:00.0)
Ψηφοθηρία με πρόσχημα τη δακοκτονία (1999-06-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στις 6 του Απρίλη (1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ