Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ
Στο δρόμο μετά τις υποσχέσεις

Τους έκοψαν την επιδότηση ενοικίου, πριν ολοκληρώσουν το στεγαστικό πρόγραμμα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, κομπορρημονούσε στο Ζάππειο για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του, χιλιάδες ομογενείς Πόντιοι της Θράκης βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αντικοινωνική απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ) να περικόψει την επιδότηση ενοικίου στους δικαιούχους.

Χτες ήταν η τρίτη μέρα που 25.000 άτομα της περιοχής, δικαιούχοι του επιδόματος, βρίσκονταν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Αποκλεισμένα παρέμεναν τα παραρτήματα του ΕΙΥΑΠΟΕ στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και την Ξάνθη, ενώ υπό κατάληψη ήταν και της Κομοτηνής. Στα πλαίσια των τριήμερων κινητοποιήσεων οι ομογενείς της Ξάνθης πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία με κατάληξη τη νομαρχία.

Οι ομογενείς απαιτούν τη συνέχιση του στεγαστικού προγράμματος και την παραχώρηση των σπιτιών στους δικαιούχους με χρησιδάνειο και χρηματική επιδότηση από το Ιδρυμα σε όσους επιθυμούν εγκατάσταση με τη μορφή της αυτοστέγασης. Σύσσωμοι οι παλιννοστούντες πρόσφυγες, που επί 7 χρόνια εμπαίζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, προειδοποιούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και δεν ανακληθεί η απόφαση περικοπής της επιδότησης ενοικίου, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Από το 1990 μέχρι και σήμερα έχουν δαπανηθεί για το στεγαστικό πρόγραμμα περισσότερα από 70 δισ. δραχμές, τόσο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όσο και από κονδύλια της ΕΕ. Τα χρήματα δόθηκαν για την ανέγερση 5.000 κατοικιών, όμως ενώ "φαγώθηκαν" όλα (κύρια από τις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες), μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόλις 1.200 κατοικίες, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% του προγράμματος, το οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στα πρώτα 3 - 4 χρόνια. Τώρα το ΕΙΥΑΠΟΕ αποφάσισε ότι στον 4ο χρόνο παραμονής στο πρόγραμμα οι δικαιούχοι θα υφίστανται μείωση της μηνιαίας επιδότησης κατά 40.000 δρχ., ενώ μετά τον 4ο χρόνο θα διακόπτεται οποιαδήποτε μορφή επιδότησης.

"Ο,τι φάγανε, φάγανε. Και τώρα, αντί να βρούνε λύση, πάνε να μας πετάξουν στους δρόμους. Οπως φαίνεται, στεγαστικό πρόγραμμα δεν υπήρξε ποτέ για μας. Και φέτος από τα 4,6 δισ. προϋπολογισμό του Ιδρύματος, τα 2,5 δισ. αφορούν λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσία", δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Εμμανουηλίδης,μέλος του Συλλόγου των Ομογενών στον Εβρο. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη οι δικαιούχοι του στεγαστικού προγράμματος είναι 3.500 άτομα και οι περισσότεροι από αυτούς μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Σχολιάζοντας την απόφαση του ΕΙΥΑΠΟΕ αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του Ιδρύματος, που λένε ότι οι περικοπές θα αφορούν όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τη στέγασή τους, ο Γ. Εμμανουηλίδης ανέφερε: "Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε σταθερή δουλιά, αφού η περιοχή της Θράκης πλήττεται από μεγάλη ανεργία. Εχουμε ανάγκη λοιπόν την επιδότηση. Στο κάτω κάτω, ας μας φτιάξουν τα σπίτια που μας υποσχέθηκαν για να μπούμε μέσα και ας σταματήσουν να πληρώνουν τα ενοίκια". Τέλος, μιλώντας για την κατασπατάληση που γίνεται, ανέφερε πως εδώ και 4 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη έχει αγοραστεί ένα ξενοδοχείο, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και μόλις πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκαν εκεί οι μισές υπηρεσίες του Παραρτήματος.

A. A.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ