Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα φώτα του Σμόλνι...

"Αυτό το διαβατήριο είναι ιδιοκτησία της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών". Η φράση είναι στο εσωτερικό του οπισθόφυλλου του κόκκινου διαβατηρίου, που στο εξώφυλλο φαντάζει φαρδύ - πλατύ το έμβλημα της ΕΣΣΔ. Ο κάτοχός του δεν είναι συλλέκτης παλιών αντικειμένων, αλλά πολίτης της σημερινής Ρωσίας, που ήρθε εν έτη 1998 για τουρισμό στην Ελλάδα. Μπέρδεμα;

Φαινομενικά, μεγάλο. Και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν διαβάσεις την ημερομηνία που τυπώθηκε (1991) και πιο πολύ, την ημερομηνία που εκδόθηκε: το 1995! Την ίδια χρονιά, το 1995, υπήρχαν ακόμη αεροπλάνα της "Αεροφλότ" που πετούσαν ακόμη και στο εξωτερικό με το σφυροδρέπανο στα φτερά τους, ενώ ακόμη και μια ατέλειωτη σειρά κρατικών εγγράφων καθημερινής χρήσης είχαν ανάλογα εμβλήματα. Σα να "ζει" ακόμη ένα άλλο κράτος στο "σώμα" του σημερινού.

"Ξέρεις πόσα ζητάνε τώρα οι ταξιτζήδες από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο του Λένινγκραντ; Διακόσια δολάρια!". Η φωνή του Ρώσου φίλου που μόλις έφτασε από τη "Βενετία του βορρά", ακούγεται πιο πολύ θλιμμένη παρά οργισμένη. Κάπως έτσι μου περιέγραψε και το λαό του αυτή τη στιγμή. "Ξέρεις, όταν πεινάς, ψάχνεις πρώτα φαϊ να φας". Ναι, αλλά πείνα υπήρχε και τότε...

Τότε, που ο Ριντ έγραφε ότι "στα σκαλοπάτια του Σμόλνι, στο κρύο σκοτάδι, για πρώτη φορά είδαμε την Κόκκινη Φρουρά, μια ανήσυχη γκρούπα νεαρών με εργατική στολή. Κρατούσαν στα χέρια τουφέκια με εφ' όπλου λόγχη και συζητούσαν ανήσυχα".

"Το ένα τρίτο του μισθού εξανεμίζεται στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, να πας στη δουλιά σου και στο σπίτι σου" συνεχίζει ο φίλος. "Το κέντρο του παλιού Λένινγκραντ ξεπουλιέται σε επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τα κτίριά του για μπαρ και παμπ. Αλλά ακόμα και σε αυτά, πάλι οι νεόπλουτοι μπορούν να πάνε στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα μόνο από αυτούς".

Σμόλνι 1917. "Στη φαρδιά και χαμηλή τραπεζαρία, στο κάτω πάτωμα, βρισκόταν όπως και προηγούμενα, το εστιατόριο... Τα λιγδιασμένα ξύλινα κουτάλια ήταν μέσα σ' ένα καλαθάκι. Στα μακριά καθίσματα, που βρίσκονταν δίπλα στα τραπέζια, στριμώχνονταν οι πεινασμένοι προλετάριοι".

Ο Ριντ βέβαια, δε θα μπορούσε να απαντάει στον Ρώσο φίλο. Στη σημερινή αντεπανάσταση, όπως και στην επανάσταση που περιέγραψε ο Αμερικάνος φίλος, δεν υπάρχει μεταφυσική. Τότε υπήρχε το μπολσεβίκικο κόμμα, με στρατηγική και τακτική που έκανε πράξη την Επανάσταση. Υπήρχε ο Λένιν. Τώρα η αντεπανάσταση επελαύνει και θα συνεχίσει μέχρι τότε που οι μπολσεβίκοι θα μπορέσουν να δώσουν στα εμβλήματα το κράτος τους.

Και η "ψυχή" εκείνου του διαφορετικού κράτους, δεν "υπάρχει" στα εναπομείναντα εμβλήματα. Υπάρχει στον Ρώσο φίλο, που ακόμη ονομάζει την οργή του "θλίψη". Μέχρι να καταλάβει πως είναι οργή. Και τότε, θα νιώσει πολύ καλά τι ήθελε να πει ο Ριντ, όταν περιέγραφε τις μάχες στο επαναστατημένο Λένινγκραντ. Και "πίσω από τις πλάτες μας, έλαμπε στο φως και βούιζε σαν κυψέλη, το πελώριο μέγαρο του Σμόλνι...".

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ