Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εκσυγχρονιστική" κυβερνητική βία
  • ΜΑΤ και δακρυγόνα επιστράτευσε η κυβέρνηση χτες σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Συλλαλητήριο ενάντια στον αυταρχισμό σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος
  • Παλλαϊκή απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική το παλλαϊκό - πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 14 του Μάη

Τις δυνάμεις καταστολής επιστράτευσε χτες η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" για να χτυπήσει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαδήλωναν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλιά με μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο Μέγαρο επιστράτευε ψεύδη για να εξωραϊσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του και επαναλάμβανε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την εφαρμογή της, λίγα μέτρα πιο πέρα έδειχνε πώς πραγματικά εννοούσε το "διάλογο" με τους εργαζόμενους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις σιδερόφραχτες δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Αμαλίας. Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν ότι δεν έπρεπε ούτε ένας διαδηλωτής να προσεγγίσει το Ζάππειο και την εφαρμογή της ανέλαβαν τα κλομπ και τα δακρυγόνα.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που κήρυξαν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, έξω από το "Αρσάκειο", όπου εδρεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί εκδικαζόταν η προσφυγή των δύο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των αδιόριστων εκπαιδευτικών ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση το Ζάππειο Μέγαρο. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας", "Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών", "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς" οι εκπαιδευτικοί, μαζί με φοιτητές καθηγητικών σχολών, πορεύτηκαν διά των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου. Στην πλατεία Συντάγματος, οι εκπαιδευτικοί βρήκαν κλειστή από κλούβες των ΜΑΤ την οδό Φιλελλήνων και αλλάζοντας πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Λεωφόρο Αμαλίας. Και αυτή όμως ήταν αποκλεισμένη από παρατεταγμένους αστυνομικούς και κλούβες. "Εκλεισε η μισή Αθήνα για να δώσει συνέντευξη ο Σημίτης", έλεγαν αγανακτισμένοι οι εκπαιδευτικοί. Αφού έμειναν αρκετή ώρα συγκεντρωμένοι, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να συνεχιστεί η πορεία. Εκείνη την ώρα, ανάμεσα στους διαδηλωτές είχε φτάσει η είδηση ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους εργαζόμενους της Ιονικής και ακούστηκε το σύνθημα "Νάτοι, νάτοι οι εκσυγχρονιστές, πήρανε τα ρόπαλα και φόρεσαν στολές". Ετσι ακριβώς έγινε και στην Αμαλίας. Οι ΜΑΤατζήδες επιτέθηκαν χτυπώντας με τα ρόπαλα αδιακρίτως και πετώντας δακρυγόνα, για να διαλύσουν τη διαδήλωση. Οι εκπαιδευτικοί απάντησαν με το σύνθημα που επαναλάμβαναν χιλιάδες στόματα "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία", τα δικαιώματα δηλαδή που τους έχει στερήσει η εντολοδόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυβέρνηση.

"Κάναμε ειρηνική πορεία για να διαμαρτυρηθούμε κατά του νόμου 2525 και συναντήσαμε την απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ που πρόσταξε η πολιτική ηγεσία", τόνισε στο "Ρ" ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καρδίτσας Σερ. Τσώνος, ο οποίος βρέθηκε χτες στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. "Χωρίς καμιά άλλη προειδοποίηση, και ενώ είχαμε συμφωνήσει με την Αστυνομία ότι θα πηγαίναμε ειρηνικά μέχρι το Ζάππειο, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και χτύπησαν πολλούς συναδέλφους, κάποιοι από τους οποίους πήγαν και στο νοσοκομείο. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και μέσα από γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις πριν την ημέρα των εξετάσεων για ανατρέψουμε το νόμο 2525", τόνισε.

Παλλαϊκή απάντηση σήμερα

"Η κυβέρνηση για να περάσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, την πολιτική της κοινωνικής αναλγησίας και του αυταρχισμού, επιστρατεύει τώρα τις βάρβαρες αστυνομικές τρομοκρατικές επιθέσεις" τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Καταγγέλλουν "το βάναυσο τρομοκρατικό χτύπημα της μεγαλειώδους πορείας 10.000 δασκάλων - καθηγητών - φοιτητών" και επισημαίνουν: "Η αναίτια και απρόκλητη τρομοκρατική αστυνομική επίθεση με δακρυγόνα και ασφυξιογόνα, που έστειλε αρκετούς εκπαιδευτικούς και μικρά παιδιά στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αποδεικνύει περίτρανα ότι το ΥΠΕΠΘ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των οξυμένων και ογκούμενων προβλημάτων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, όχι μόνο επιμένει, κόντρα στην εκφρασμένη θέληση του εκπαιδευτικού κινήματος, στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του Ν. 2525/97, αλλά ασκεί και ωμή βία και τρομοκρατία, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των εκπαιδευτικών".

Την επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους εκπαιδευτικούς, καταδίκασε και η ΑΔΕΔΥ.

Χτες, σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΟΛΜΕ με εκπαιδευτικούς φορείς και εκπροσώπους σωματείων αποφασίστηκε να δοθεί σήμερα απάντηση στον αυταρχισμό με παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.Η απάντηση στην αντιεκπαιδευτική και γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική θα δοθεί με τον παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στις 14 του Μάη.

Οι ΠΚΣ

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την επίθεση των ΜΑΤ, τονίζοντας ότι "για άλλη μια φορά με αποκαλυπτικό τρόπο δείχνει η κυβέρνηση ότι όποιος επιλέγει το δρόμο της αντίστασης, τολμήσει να υψώσει τη φωνή του ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία".

Η κυβέρνηση, τονίζουν οι ΠΚΣ, επιλέγοντας το δρόμο των ΜΑΤ και της τρομοκρατίας δείχνει την αμηχανία και τον πανικό της μπροστά στην κινητοποίηση των εργαζομένων, του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - Ε. Ε. και μονοπωλίων. Οι προσπάθειες αυτές όμως δε θα περάσουν. Ο συντονισμένος αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια σ' αυτή την πολιτική, η συστράτευση της νεολαίας και των εργαζομένων σ' ένα ενιαίο μέτωπο πάλης αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και διεκδίκησης ριζικών αλλαγών στην παιδεία και την κοινωνία είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε όλες αυτές οι προσπάθειες να πέσουν στο κενό.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί. Στις 12 μ. έδωσαν μαχητικό "παρών" στην Καμάρα και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Κυρίαρχα συνθήματα "Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών" και "Ο διαγωνισμός θα καταργηθεί, ο νόμος του Αρσένη θα ανατραπεί". Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου οι αδιόριστοι και οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 14 του μήνα, οπότε έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Ν. Αβραμίδης,μέλος του ΔΣ των Αδιορίστων, δήλωσε: "Η αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών δεν κάμπτεται και αυτό είναι το αισιόδοξο. Από εδώ και πέρα οι αδιόριστοι και οι αναπληρωτές στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουμε συντονισμένα με τους καθηγητές και τους δασκάλους". Ηδη αύριο Σάββατο έχει προγραμματιστεί να γίνει κοινή σύσκεψη των ΕΛΜΕ, των Διδασκαλικών Συλλόγων, των Αδιόριστων και των Αναπληρωτών, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα αγωνιστική πορεία του κλάδου.

Εκκρεμής η προσφυγή στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, το ΣτΕ αρνήθηκε να ικανοποιήσει χτες το αίτημα των νομικών εκπροσώπων της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ να αναβληθεί η υπόθεση για τις 4 Ιούνη, επικαλούμενο την κατάθεση πρόσθετων λόγων που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο των εξετάσεων. Ετσι, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα απορρίψει ως ανομιμοποίητη την αίτηση της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, χωρίς καν να προχωρήσει σε κρίση για την ουσία της υπόθεσης. Η δίκη θα οδηγηθεί σ' αυτή την εξέλιξη, καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι των αιτούντων δεν παρέστησαν στη συζήτηση του θέματος. Αποχώρησαν, όταν το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για αναβολή της υπόθεσης. Σε δηλώσεις τους οι νομικοί εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ είπαν ότι πλέον η υπόθεση παραμένει εντελώς εκκρεμής από νομικής πλευράς "με ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες". Παράλληλα το ΣτΕ ανέβαλε για την 1 Οκτώβρη 1998 τη συζήτηση της προσφυγής των εκπαιδευτικών κατά των πράξεων της Διοίκησης, με τις οποίες καθορίζεται το γνωστικό αντικείμενο των εξετάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ