Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ζήτω η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης

- 9 Μάη 1945. Πόσο σημαντική είναι για τους παλιότερους αλλά και για τους νεότερους αυτή η ημερομηνία;

- Ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στους Ιταλογερμανοβουλγάρους φασίστες ήταν σκληρός, όμως, ηρωικός. Το ΕΑΜ, με το ένοπλό του τμήμα τον ΕΛΑΣ, εξεδίωξε τους κατακτητές και απελευθέρωσε τη χώρα μας. Ο αγώνας αυτός, όπως έχει αναγνωριστεί τότε και από τις συμμαχικές δυνάμεις, βοήθησε για την τελική νίκη. Στους αγώνες αυτούς, με πρωτοπορία τους κομμουνιστές, ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για τη λευτεριά και την επιθυμία του να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα δημοκρατική.

Η 9η Μάη, μέρα της νίκης, θυμίζει σε μας τους παλιούς αγωνιστές τους αγώνες αυτούς και τους συντρόφους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Πιστεύουμε ότι αυτό το φωτεινό παράδειγμα της ηρωικής στάσης των παππούδων και πατεράδων πρέπει να στέκεται παράδειγμα στη σημερινή νεολαία. Παράδειγμα για μίμηση, πολύ περισσότερο που σήμερα νέοι κίνδυνοι έχουν εμφανιστεί στον ορίζοντα με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να επιβάλουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Μόνο άνθρωποι που δεν έζησαν ή δε μελέτησαν τους αγώνες και τις θυσίες - έμψυχες και υλικές - της ανθρωπότητας κατά του φασισμού μπορούν να μη γιορτάζουν αυτή τη μέρα νίκης.

- Πώς σχολιάζετε την απόφαση να μετονομαστεί η 9η Μάη και να γίνει Μέρα της Ενωμένης Ευρώπης;

- Ακριβώς επειδή όλοι οι λαοί γιορτάζουν στις 9 Μάη τη νίκη κατά του φασισμού και θυμούνται τα τρομερά για την ανθρωπότητα εγκλήματα των φασιστών, καταδικάζοντας τις εγκληματικές πράξεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να μειώσουν στη μνήμη των λαών τα εγκλήματα των φασιστών. Θέλουν να τα δικαιολογήσουν δήθεν σαν αναγκαστικά μέτρα κατά του κομμουνιστικού κινδύνου, να ρίξουν τις ευθύνες στα θύματά τους. Μετονόμασαν έτσι την 9η Μάη σε Μέρα της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε τα κρατικά όργανα, οι επίσημες κυβερνήσεις να μην αναφέρονται στη νίκη αυτή των λαών. Ομως, αυτό δεν περνά. Οι λαοί που έχουν δοκιμάσει τις εγκληματικές ενέργειες των φασιστών δεν ξεχνούν. Πολύ περισσότερο που σήμερα επανεμφανίζονται ρατσιστικά, φασιστικά φαινόμενα που στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενους και τους δημοκράτες. Εμείς οι αντιστασιακοί θεωρούμε την 9η του Μάη Μέρα της Εθνικής ελληνικής Αντίστασης και ως τέτοια τη γιορτάζουμε.

- Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη αύριο η παρουσία όλων στο Πεδίον του Αρεως, όπου οι ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις θα γιορτάσουν τη συντριβή του φασισμού;

- Η παρουσία όλων στο Πεδίον του Αρεως στις 9 του Μάη θα είναι μια απάντηση στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών" να μειώσουν, να σβήσουν από τη μνήμη των νεοτέρων Ελλήνων την ηρωική ιστορία που έγραψαν οι πρόγονοί τους. Να σβήσουν από τη μνήμη αυτόν τον αγώνα, που αποτελεί συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα του '21. Η παρουσία μας στο Πεδίον του Αρεως είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να απαιτήσουμε όλοι μαζί, για ακόμα μια φορά, την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Μπ. ΤΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπνεόμαστε και εντείνουμε τους αγώνες μας για το δίκιο της εργατικής τάξης, για τον σοσιαλισμό (2024-05-09 00:00:00.0)
Η μόνη ψήφος ευθύνης είναι αυτή στο ΚΚΕ (2023-05-10 00:00:00.0)
Διάλεξε «ήρωα» (2018-05-12 00:00:00.0)
9 Μάη 1945: Δεν διαστρεβλώνεται, δεν «αξιοποιείται»... (2017-05-07 00:00:00.0)
Στα 67 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών (2012-05-09 00:00:00.0)
Αύριο ο γιορτασμός στο Πεδίον του Αρεως (1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ