Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

Ο λαός μάς ψήφισε, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση η άποψη, που διατύπωσε χτες στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης που υποστήριξε ότι "μας έχει δώσει εντολή ο ελληνικός λαός να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε". Και χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πολιτική "κοινωνική", είπε πως η κυβέρνησή του "δεν τη διαπραγματεύεται με κανένα" αλλά ότι θα τη συνεχίσει με ευλαβική συνέπεια, προκειμένου να εκπληρώσει τον... "εθνικό στόχο" πρώτης προτεραιότητας, που είναι η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) μέχρι το 2001.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο "εκσυγχρονιστής" πρωθυπουργός, με όσα είπε χτες στο Ζάππειο, υποστήριξε ότι όσοι ψήφισαν το 1996 ΠΑΣΟΚ και το ανέδειξαν σε κυβέρνηση, το ψήφισαν μεταξύ άλλων και για να ξεπουλήσει τις κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, να κουτσουρέψει τις δαπάνες του κράτους για κοινωνικούς σκοπούς, να χορηγεί αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις κάτω από τον πληθωρισμό, να αυξάνει τα κέρδη και υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου κλπ., ώστε να ενταχθεί επιτέλους η Ελλάδα στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και εννοείται, ότι αφού ο λαός μάς ψήφισε, για να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη πολιτική, θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό, που συνεπάγεται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, χωρίς να παραπονείται!

***

Η αλήθεια, είναι διαφορετική, από αυτή που εμφάνισε χτες στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός. Για παράδειγμα, είναι σίγουρο, πως, στις εκλογές του 1996 η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού (και εκείνων που έδωσαν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ):

  • Δεν ψήφισαν υπέρ της διαιώνισης της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, που προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό και πολλαπλάσιες του πληθωρισμού αυξήσεις κερδών των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων, αλλά για μια βελτίωση των πραγματικών τους εισοδημάτων. Ας μην ξεχνάμε, ότι το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές του 1996 με κεντρικό σύνθημα την καλή κατάσταση της οικονομίας - το "γερό χαρτί" κατά τον Γ. Παπαντωνίου - υπονοώντας ότι από το 1997 τελειώνουν οι σκληρές θυσίες για το λαό και ότι θα υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ενόψει της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ από το Γενάρη του 1999. Τώρα, η κυβέρνηση δικαιολογεί τη συνέχιση της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, με τη μετάθεση της ημερομηνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ για το... 2001. Και αποτελεί μεγάλο ψέμα, ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού, ότι στην Ελλάδα τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων αυξήθηκαν. Αν ήταν αλήθεια, όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός, τότε πώς είναι δυνατό να έχουμε και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο; Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή, να έχουμε και προκλητικά μεγάλες αυξήσεις των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων;
  • Δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμόσει το πρόγραμμα "αποκρατικοποιήσεων" της ΝΔ. Ομως η κυβέρνηση Σημίτη, αποδείχτηκε "μαέστρος" στις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, σε σημείο, που να έχει... χάσει η ΝΔ τα ερείσματά της στο μεγάλο κεφάλαιο. Κατάφερε να πουλήσει 3 πακέτα μετοχών του ΟΤΕ (σήμερα το 25% των μετοχών του είναι σε ιδιώτες), πρόσφατα παρέδωσαν στον έλεγχο των ιδιωτών την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και τη Γενική, προχτές ανακοίνωσαν και το ξεπούλημα της κερδοφόρας Ιονικής, ενώ έπεται συνέχεια με την εκποίηση πακέτων μετοχών της ΔΕΠ, της ΕΘνικής κλπ. Με τις επιδόσεις της στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση Σημίτη, δικαιώνει πλήρως το "Ρ" που πέρσι το Νοέμβρη έγραφε ότι "το 1998 θα είναι έτος ιδιωτικοποιήσεων".
  • Δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, για να ενταθεί η εξάρτηση της χώρας από τον γερμανικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Ν' αποφασίζει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών για την τύχη της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων και η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τα μέτρα που της υπέδειξε η Κομισιόν. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να συναγωνίζονται για να αποδείξουν ότι το ένα κόμμα είναι περισσότερο φιλοευρωπαϊκό από το άλλο. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται η ταυτόσημη θέση τουπρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη και του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή, πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001 αποτελεί "εθνικό στόχο".

***

Οσον αφορά τη θέση "δε διαπραγματευόμαστε με κανέναν την πολιτική μας", που έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει ο Κ. Σημίτης, θέλησε να φανεί σκληρός απέναντι στους εργαζόμενους και να τους πείσει πως δεν προτίθεται να ρίξει νερό στην αντιλαϊκή πολιτική του. Ταυτόχρονα, όμως, η υπόθεση του χρόνου και των όρων με τους οποίους θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, έχει αποδειχτεί σε ένα ατέλειωτο παζάρι της κυβέρνησης με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου παζαριού κυβέρνησης και Βρυξελλών - σχετικά με το αν, πότε και με ποιους όρους θα ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ - είναι, οι συστηματικές πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση με διάφορες εκθέσεις και συστάσεις της Κομισιόν και άλλους κύκλους (εντός και εκτός Ελλάδας), για: μεγαλύτερη τόλμη στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων που θα ιδιωτικοποιηθούν. Λέγεται ότι η κυβέρνηση θα εγγράψει στο νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" έσοδα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, γύρω στα 800 δισ. δραχμές. Το ξήλωμα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων, με την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό κλπ.

***

Δεν πείθει λοιπόν, κανέναν ο πρωθυπουργός, όταν λέει πως στο νέο πρόγραμμα"σύγκλισης" δεν περιλαμβάνονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ, θα εξαντλήσει τα περιθώρια συμπίεσης των λαϊκών εισοδημάτων - που αξιώνουν οι Βρυξέλλες και το μεγάλο κεφάλαιο - αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτά τα μέτρα είναι "αναγκαίο κακό" για να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, ώστε να ακολουθήσουν μετά την ένταξη... καλύτερες μέρες. Πάντως, τα επίσημα στοιχεία λένε, πως οι μέχρι σήμερα θυσίες για τους εργαζόμενους πήγαν στράφι καθώς, στα 17 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ο αριθμός των φτωχών στην Ελλάδα αυξήθηκε θεαματικά, ενώ με βάση το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση, μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ. (Μας πέρασαν και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι).

Και στο βαθμό που οι εργαζόμενοι δε συντονίσουν την πάλη τους με τα άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, είναι σίγουρο πως μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, θα μας λένε ότι πρέπει να συνεχιστούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για να μην "μας" (! ) πετάξουν έξω από την... κοινότητα!!!

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Λέει ψέματα ο πρωθυπουργός, όταν υποστηρίζει πως ο ελληνικός λαός ψήφισε το ΠΑΣΟΚ για να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, να κουτσουρέψει τις δαπάνες του κράτους για κοινωνικούς σκοπούς, να χορηγεί αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις κάτω από τον πληθωρισμό, να αυξάνει τα κέρδη και υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου κλπ. Οπως επίσης λέει ψέματα, ότι δε θα παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ