Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Τρωκτικά και σε πρόγραμμα για Τσιγγάνους

Πέντε μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, υπουργείο Εσωτερικών και Νομαρχία Δυτικής Αττικής θυμήθηκαν τους Τσιγγάνους. Ψηφοθηρώντας πάνω στα προβλήματα ενός ολόκληρου λαού, οι "εκσυγχρονιστές", σε συνεργασία με το "μη κυβερνητικό" Ελληνικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης και Συνεργασίας (ΕΛΙΝΑΣ) παρουσίασαν χτες σε ημερίδα το πιλοτικό πρόγραμμα: "Η Κοινωνία της Δυτικής Αττικής και οι Τσιγγάνοι".

Στην εκδήλωση, που παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, ο Φρ. Στάμου από το Γραφείο Ποιότητας Ζωής του πρωθυπουργού και εκπρόσωπος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ,απουσίαζαν οι Τσιγγάνοι. Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περικλής Παπαπέτρου ανακοίνωσε περιχαρής την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος ύψους 30 εκατομμυρίων δραχμών, "για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Αττικής". Η οποία έχει δεχτεί όσο καμία, ίσως, άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου τις "εκσυγχρονιστικές" παρεμβάσεις της κυβέρνησης με το κλείσιμο εργοστασίων, την ανεργία που ξεπερνάει το 15% και ένα φυσικό περιβάλλον ανύπαρκτο.

Το σύνολο του προγράμματος για τους Τσιγγάνους, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το πιλοτικό, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, που δίνουν από 300 εκατομμύρια αντίστοιχα. Οπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα η ΝΑ θα προωθήσει έργα για διαμορφώσεις - βελτιώσεις κοινόχρηστων χώρων σε τέσσερις οικισμούς Τσιγγάνων: Στα Μέγαρα (Βλυχός), Ασπρόπυργο (Νέα Ζωή), Ζεφύρι, Ανω Λιόσια.

Στον αντίποδα αυτών των ισχυρισμών ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αντώνης Χοροζάνης,τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι ένα ακόμα δείγμα του φαρισαϊσμού που διακρίνει την κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα περιστασιακά. "Οι Τσιγγάνοι - επισήμανε - αντιμετωπίζονται προνοιακά και για να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ δεν είναι τυχαίο που εξαγγέλλονται σε προεκλογική περίοδο".

Από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας παρότι είχε κληθεί στην ημερίδα αρνήθηκε να παραβρεθεί και σε δήλωσή του σημειώνει: "Σαν δήμος συμμετέχουμε σε ένα διαδημοτικό δίκτυο, που ασχολείται και επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές για Τσιγγάνους, ενώ τελευταία, με τις πλημμύρες ζητήσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για να συμπαρασταθούμε στους Τσιγγάνους. Από τον κ. Παπαδήμα εισπράξαμε ένα γενναίο "δεν έχουμε"! Η παρουσία μας σε μια τέτοια ημερίδα δεν έχει νόημα. Αν κάποτε αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα του τσιγγάνικου λαού, εμείς θα είμαστε εδώ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ