Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μπαρούτι" μυρίζει η ΕΥΔΑΠ

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών με αντικείμενο την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης και το μοίρασμα της πίτας στο "μεγάλο φαγοπότι" των έργων

Καζάνι που βράζει θυμίζει εδώ και αρκετό διάστημα η ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας τόσο της επιτάχυνσης της διαδικασίας από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης, αλλά και της διαμάχης των διαπλεκομένων συμφερόντων να καρπωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα από το "μεγάλο φαγοπότι" των έργων και προμηθειών της επιχείρησης, που γίνονται είτε μέσω του "Πακέτου" Ντελόρ, είτε μέσω απευθείας αναθέσεων μεγάλων εργολαβιών.

Πτυχές των διαπλοκών αυτών είναι και οι παραιτήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών που δρομολογήθηκαν την τελευταία βδομάδα. Συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση που υπέβαλαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Ανδρεάδης,όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ντρης,η κυβέρνηση με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελή, προχώρησε στην τοποθέτηση ως προέδρου της ΕΥΔΑΠ του Γ. Παπαβασιλείου, τοπογράφου μηχανικού, ως τώρα προέδρου του ΕΛΚΕΠΑ και διεκδικητή της θέσης του προέδρου του ΤΕΕ από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αντικαταστάθηκαν δύο μέλη του ΔΣ της επιχείρησης, οι κ. Σακκάς και Τασιός,από τους Κλήμη Σφαέλο που είναι γενικός διευθυντής υδραυλικών έργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Μαργαρίτα Κατσίμη, που είναι στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο Π. Ντρης, πάντως, θα εξακολουθήσει να είναι διευθύνων σύμβουλος μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του.

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη 28 του Απρίλη το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε τη σύμβαση με την ΕΤΕΒΑ, η οποία μέσα στους επόμενους 10 μήνες θα ετοιμάσει την όλη διαδικασία για να οδηγηθεί η επιχείρηση στα χέρια των ιδιωτών - παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων - μέσω Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το σενάριο για το σπάσιμο της ΕΥΔΑΠ σε διάφορες θυγατρικές εταιρίες, με πρώτη αυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.

Ταυτόχρονα, "αντικείμενο του πόθου" των διαπλεκομένων φαίνεται να είναι και τα φιλέτα των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 50 δισ. δρχ. και τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το "Πακέτο" Ντελόρ, με προοπτική να φτάσουν τα 90 με 100 δισ. δρχ. μέχρι το 2000. Τα έργα αυτά τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ μέσω της αγγλικής εταιρίας "Γουότσον", που προσελήφθη ήδη ως σύμβουλος, κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν γνωματεύσει ότι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν στελέχη για την επίβλεψη έργων, όπως η ΕΥΔΑΠ, δε δικαιολογείται να προσλαμβάνουν ιδιώτες συμβούλους.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι όχι μόνο συνεχίζεται η διαδικασία της λειτουργίας του έργου της Ψυττάλειας από ιδιωτική εταιρία, αλλά σ' αυτήν ετοιμάζεται να ανατεθούν απευθείας επιπλέον έργα 4 δισ. δρχ. περίπου, όπως οι μονάδες καύσης των καταλοίπων και παραγωγής ρεύματος στην Ψυττάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ