Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αντιδράσεις για την προφυλάκιση

Κλειστός έμεινε χτες και θα παραμείνει και σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Δήμος Πειραιά, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προφυλάκιση του Δημάρχου Στ. Λογοθέτη.

Ετσι προσβλητική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενέργεια, που αποκτά, λόγω του χρόνου εκδήλωσής της πολιτική χροιά. Ετσι χαρακτηρίζει την προφυλάκιση η Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Οπως διαπιστώνουν στελέχη του χώρου "ο χρόνος που έγινε η σύλληψη θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αλλοιώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα", ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας παρατηρεί ότι "δε συντρέχουν, ούτε πιθανολογούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση". Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, τελικά, απουσίαζε η αρχική πρόταση για συμβολικό κλείσιμο των δήμων της χώρας.

Πάντως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φιλολογία, που ξεκίνησε αμέσως μετά την προφυλάκιση του Στ. Λογοθέτη, περί έκπτωσής του σε αυτή τη φάση από το δημαρχιακό αξίωμα, ούτε ακόμα μπορεί να ισχύσει κατάσταση αργίας καθώς δε συντρέχουν οι όροι που θέτει το άρθρο 187 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Στο μεταξύ τη μεσολάβηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου ζήτησε χτες η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ, που τον επισκέφθηκε στο γραφείου του, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα της προφυλάκισης του δημάρχου Πειραιά. Ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε βέβαια ότι "οποιαδήποτε ενέργειά του, ακόμη και δήλωση, θα θεωρούνταν παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης, εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί".

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚΝΑ εκφράζει την αγανάκτησή της και χαρακτηρίζει"προσβλητική ενέργεια για όσους υπηρετούν το θεσμό" την προφυλάκιση, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, "χωρίς να υπάρχει καταδίκη βασισμένη σε αναμφισβήτητα γεγονότα που θεμελιώνουν τυχόν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις".

Η ΚΕΔΚΕ αφού διαπιστώνει "ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και πρωτίστως οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα" κάνει λόγο για "καθ' υπερβολήν κλιμάκωση φαινομένων που ποινικοποιούν την πολιτική, ιδίως στο χώρο της ΤΑ" και για "εξάντληση της ακραίας αυστηρότητας του νόμου απέναντι στους δημάρχους". Ζητεί την αποφυλάκιση του Στ. Λογοθέτη και ακόμα "την αναμόρφωση του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της ευελιξίας (!) και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των θεσμών συλλογικού ελέγχου, δημοσιονομικής πειθαρχίας και κυρώσεων".

Σε δήλωσή του, κατά την έξοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου επισκέφτηκαν τον Στ. Λογοθέτη, ο πρόεδρός της Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για ανυπόστατη, βιαστική, αψυχολόγητη και ακραία απόφαση. Σχετικές δηλώσεις έκαναν ακόμα οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία και το Δήμο Πειραιά, Δ. Σαράφογλου και Χρ. Φωτίου,οι οποίοι χαρακτήρισαν αντίστοιχα την προφυλάκιση ως "άκαιρη, άσκοπη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας ενέργεια" και "λύση που δε βοηθάει τον Πειραιά". Ο Μ. Εβερτ,ως πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής από τη Βουλή για την πλήρη διερεύνηση του θέματος, ενώ το ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζει την προφυλάκιση αδικαιολόγητη και πλήγμα για την αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ