Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Τσιμέντο ακόμη και στη θάλασσα!

"Χαριστική βολή" για το περιβάλλον της Αττικής και σημαντική αύξηση των παροχών στους ιδιώτες που θα αναλάβουν την κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων - και, βέβαια, την εκμετάλλευσή τους μετά τη διεξαγωγή των Αγώνων - αποτελούν οι αλλαγές στις χωροθετήσεις των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που προωθεί η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Κι αν ο Φάκελος Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004 προέβλεπε την οικοδόμηση συνολικά 5.000 στρεμμάτων δασικών και αγροτικών εκτάσεων και ελεύθερων χώρων, με τις αλλαγές που προτείνονται τώρα, η κυβέρνηση θα δώσει το "πράσινο φως" να οικοδομηθεί ακόμα και η ...θάλασσα!

Ετσι, οι ιδιώτες που θα αναλάβουν το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας θα πάρουν προίκα ένα τεχνητό νησάκι απέναντι ακριβώς από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που θα το εκμεταλλεύονται τουριστικά μετά τους αγώνες. Παράλληλα, οι ανάδοχοι που θα κατασκευάσουν το Ολυμπιακό Χωριό θα έχουν στη διάθεσή τους 1.300 περίπου στρέμματα γης επιπλέον (συνολικά 2.090)...

Σύμφωνα με όσα διοχέτευσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής στα "ΝΕΑ" (σ. σ. δεν είναι πρώτη φορά που οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί που αφορούν την Ολυμπιάδα εκχωρούνται στις εφημερίδες του συγκροτήματος Λαμπράκη) και με βάση προμελέτη που έχει εκπονήσει το επιτελείο του, οι χωροθετήσεις πολλών αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο Φάκελο Διεκδίκησης αλλάζουν, με μοναδικό στόχο να υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για τους ιδιώτες να αναλάβουν την κατασκευή των έργων.

Οι αλλαγές αφορούν στο σχεδιασμό των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, στο Ελληνικό, όπου θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοϊας, στη χωροθέτηση του Ολυμπιακού Χωριού, στους πρόποδες της Πάρνηθας και στις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φαλήρου και του Ιπποδρόμου.

Συγκεκριμένα:

  • Ακυρώνεται ο σχεδιασμός της μεγάλης μαρίνας μήκους 1.110 μέτρων που προβλεπόταν στο φάκελο υποψηφιότητας και αντί της μαρίνας θα εξωραϊστεί η φυσική λιμνολεκάνη που υπάρχει στην περιοχή, ενώ στην ακτή θα δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα καναλιών, τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα λιμενισμού σε λέμβους.
  • Η έκταση του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας θα αυξηθεί από 830 στρέμματα σε 2.090 στρέμματα, ενώ οι ιδιώτες ανάδοχοι που θα χτίσουν το Χωριό (με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης) θα είναι δύο ή τρεις. Η έκταση που προστίθεται για τη δημιουργία του χωριού ονομάζεται Πάτημα Δημόγλη και γειτνιάζει με το αεροδρόμιο του Τατοϊου. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση όλης της περιοχής που βρίσκεται μεταξύ της Κοινότητας Θρακομακεδόνων και Δήμου Αχαρνών και η νομική διερεύνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής, ενώ σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι αποτυπώσεις των συνεργείων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων.
  • Στον Αγιο Κοσμά, οι ιδιώτες που θα επενδύσουν, θα είναι ιδιοκτήτες ενός μικρού νησιού, το οποίο με τις τουριστικές εγκαταστάσεις που θα διαθέτει, θα αποτελέσει πόλο υπερτοπικής σημασίας και ένα "από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία της Αττικής", σύμφωνα με τον Χρ. Βερελή. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε η ύπαρξη αβαθών που θα δημιουργούσε μεγάλο κίνδυνο στην ασφάλεια των πλεόντων σκαφών.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, προβλήματα ανακύπτουν στην υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Σχοινιά (κωπηλατοδρόμιο) και στη μεταφορά του Ιπποδρόμου στο Τατόι. Είναι ωστόσο άγνωστο ποιοι "εναλλακτικοί" σχεδιασμοί θα αναπτυχθούν και γι' αυτές, στην ίδια κατεύθυνση βέβαια της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης των Αγώνων και της καταστροφής ελεύθερων χώρων στην Αττική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ