Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κινητοποιήσεις στις 6 του Απρίλη

Ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 11 του Μάη

Αγωνιστικά συλλαλητήρια ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι ελαιοπαραγωγοί σε πολλές περιοχές της χώρας την ερχόμενη Δευτέρα 6 του Απρίλη,διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που προκάλεσε η καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται μετά από απόφαση που πάρθηκε σε ευρεία σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, που έγινε στις 22 του Μάρτη στην Αθήνα και την οποία ανακοίνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ελαιοπαραγωγών. Ο αγώνας των ελαιοπαραγωγών της χώρας θα κλιμακωθεί με την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις 11 του Μάη.

Ηδη αποφάσεις για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων την ερχόμενη Δευτέρα έχουν πάρει οι Συντονιστικές Επιτροπές Λέσβου,Αιγίου και Χανίων,ενώ την ίδια μέρα στην Κέρκυρα θα γίνουν συγκεντρώσεις των ελαιοπαραγωγών στα χωριά. Για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου γίνεται σήμερα το απόγευμα σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις και περιοδείες στα χωριά.

Οι κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών γίνονται σε μια περίοδο όπου οι τιμές στο λάδι έχουν κατρακυλήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων (το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έπεσε στις 580 δραχμές το κιλό, από 750 που ήταν το Νοέμβρη του 1997 και 1.200 τον Νοέμβρη του 1996) και οι παραγωγοί απειλούνται με οικονομική καταστροφή, ενώ έμποροι μεσάζοντες και βιομήχανοι κερδοσκοπούν. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, αρνούνται σκόπιμα να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που έθεσαν με τις κινητοποιήσεις τους οι ελαιοπαραγωγοί. Αντίθετα, η κυβέρνηση προσπάθησε να εκτονώσει το κίνημα των ελαιοπαραγωγών με μέτρα, όπως αυτό της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που κάθε άλλο παρά δίνει λύσεις στα προβλήματα, αφού δεν εξασφαλίζει ούτε τιμές που να ικανοποιούν τους παραγωγούς, ούτε την έγκαιρη πληρωμή τους.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θα θέσουν οι ελαιοπαραγωγοί στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Δευτέρας είναι:

  • Να καθοριστεί τιμή παρέμβασης 1.000 δραχμές για τον άσο, η οποία να ισχύει και για τις περασμένες παραγωγές.
  • Να ανοίξει άμεσα η παρέμβαση και να τροποποιηθεί ο σχετικός κανονισμός, ώστε αυτή να ανοίγει στις αρχές της παραγωγικής περιόδου.
  • Να καταργηθεί το πλαφόν στην παραγωγή και οι ζώνες και να δίνεται η επιδότηση με βάση την πραγματική παραγωγή και όχι με βάση το δέντρο.
  • Να μην καταβληθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στις επιδοτήσεις.
  • Να παρθούν μέτρα που να ενισχύσουν την καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς.
  • Να παρθούν μέτρα για τις εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες, που γίνονται στη βάση προτιμησιακών συμφωνιών της ΕΕ και να απαγορευτεί η εισαγωγή σπορέλαιων.

Επίσης, να αυξηθούν οι επιδοτούμενες ποσότητες λαδιού που εξάγονται προς τρίτες χώρες και οι οποίες περιορίστηκαν με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Να αναλάβει το κράτος το κόστος της προβολής και της διαφήμισης του λαδιού, καθώς επίσης να πάρει μέτρα για την πάταξη της νοθείας και της αισχροκέρδειας. Να χρηματοδοτηθούν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) με χαμηλό επιτόκιο για να μπορέσουν να παρέμβουν στην αγορά του λαδιού. Κι ακόμα, να ρυθμιστούν τα χρέη των παραγωγών και να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών που διεκδικούν τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ