Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κατάδικοι" της τράπεζας γης οι αγρότες

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, δημιουργείται εταιρία γης - έκτρωμα, που θα μπορεί αυθαίρετα να "μαζεύει" τζάμπα χωράφια και να τα μεταπουλάει σε επιχειρήσεις γης και διάφορους επενδυτές...

Τράπεζα γης - δήμιο των αγροτών, δημιουργεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που, εκτός από τη διάλυση των Οργανισμών Βάμβακος Καπνού, Ελαιολάδου και Γάλακτος, προβλέπει και τη σύσταση "Εταιρίας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης ΑΕ" με το διακριτικό τίτλο "Αγροτική Γη".

Τα όσα προβλέπονται σχετικά με τη δράση και τις αρμοδιότητες της λεγόμενης "τράπεζα γης" στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που κατατέθηκε προχτές βράδυ στη Βουλή, ξεπερνούν κάθε όριο αυθαιρεσίας και θεωρούνται αντισυνταγματικά. Εκτός από τον πασιφανή ρόλο της εταιρίας αυτής να "μαζέψει" τα χωράφια από τους μικρομεσαίους αγρότες που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και να τα μεταπουλήσει ή ενοικιάσει σε μεγαλοαγρότες και επιχειρήσεις γης και διάφορους άλλους επενδυτές ...της δίνεται ακόμα και το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ελέγχει τις αγοραπωλησίες μέχρι και να καθορίζει το τίμημα των χωραφιών και αν οι αγρότες διαφωνούν θα τρέχουν στα δικαστήρια! Εκτός των παραπάνω, η πρωτοφανής αυτή "πατέντα" έχει επίσης ως στόχο το φορολογικό "τσεκούρωμα" των αγροτών που θέλουν να πουλήσουν τα χωράφια τους και επιπλέον ανοίγει νέες ρουσφετολιγικές "διαδικασίες" προς εξυπηρέτηση των "ημετέρων".

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι σε περίπτωση πώλησης αγροτικής έκτασης ο συμβολαιογράφος, στον οποίο απευθύνονται τα ενδιαφερόμενα μέρη, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην εταιρία το τίμημα και τους όρους της επικείμενης πώλησης. Η εταιρία μέσα σε δύο (2) μήνες από τη γνωστοποίηση, οφείλει να γνωστοποιήσει με δικαστικό επιμελητή στον ιδιοκτήτη της αγροτικής έκτασης, αν ενδιαφέρεται για την έκταση και αποδέχεται ή όχι την προσφορά! Η παρέλευση ως άπρακτης της τρίμηνης προθεσμίας συνεπάγεται έκπτωση από το δικαίωμα προτίμησης και ο ιδιοκτήτης της αγροτικής έκτασης δικαιούται να προχωρήσει στη σύναψη της σύμβασης πώλησης με οποιονδήποτε αγοραστή, αντί του γνωστοποιηθέντος τιμήματος ή μεγαλυτέρου (Μικρότερο τίμημα απαγορεύεται!). Την ευχέρεια αυτή αποκτά ο ιδιοκτήτης της έκτασης επί δύο (2) έτη από την παρέλευση ως άπρακτης της τρίμηνης προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου. Εάν κατά τη διάρκεια της τρίμηνης προθεσμίας αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις της επικείμενης πώλησης, ο συμβολαιογράφος οφείλει να το γνωστοποιήσει εν νέου στην εταιρία. Σε περίπτωση που η έκταση πουληθεί χωρίς να τηρηθούν τα όσα επιβάλλονται, η "τράπεζα γης" θα μπορεί να προσφύγει στο καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο και να ζητήσει την ακύρωση της πώλησης!

Στο άρθρο 51 προβλέπεται ότι εάν η εταιρία θεωρεί υπερβολικά υψηλό το προτεινόμενο από τον πωλητή τίμημα σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, με εξώδικη δήλωσή της που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή, προτείνει στον πωλητή νέο τίμημα! Σε περίπτωση μη αποδοχής της παραπάνω προσφοράς, ο πωλητής μέσα σε έξι (6) μήνες από την επίδοση σ' αυτόν της εξώδικης δήλωσης, μπορεί να αποσύρει το ακίνητο από την πώληση ή να προσφύγει στο καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο για τον τελικό επαναπροσδιορισμό του τιμήματος. Αν μέσα στην προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου, ο πωλητής δε γνωστοποιήσει ότι δέχεται την προσφορά της εταιρίας, ούτε αποσύρει το ακίνητο από την πώληση, ούτε προσφύγει στο καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο, θεωρείται ότι αποδέχεται την προσφορά της εταιρίας! Μετά τον επαναπροσδιορισμό του τιμήματος από το καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο, και τα δύο μέρη διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης από την πώληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ