Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Η λίστα ληστεύει τους ασφαλισμένους

Η λύση για την πολιτική στο φάρμακο βρίσκεται στην αλλαγή της πολιτικής, στην κατεύθυνση που έχει προτείνει η Ομοσπονδία

"Το μόνο που κάνει η λίστα είναι να υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την υγεία των ασφαλισμένων και να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Γι' αυτό μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους".

Τα παραπάνω τονίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με αφορμή την ισχύ από σήμερα της λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και υπογραμμίζει: "Οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά τονίζουν ότι η λύση για την πολιτική στο φάρμακο δεν είναι οι διάφορες λίστες, που στην πραγματικότητα ληστεύουν τους ασφαλισμένους, αλλά η αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση που επανειλημμένα είχε προτείνει η ΟΕΦΣΕΕ".

Η ΟΕΦΣΕΕ επισημαίνει ότι οι όροι για τη συνταγογράφηση των "αναντικατάστατων" φαρμάκων είναι τέτοιοι ώστε να μην μπορεί κανένας λειτουργός υγείας να γράψει εκτός λίστας. Οι εργαζόμενοι στο φάρμακο είναι αντίθετοι με την εφαρμογή της λίστας, γιατί πιστεύουν:

  • Οτι το φάρμακο είναι αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό και, άρα, πρέπει να μπορεί να το προμηθεύεται όποιος το έχει ανάγκη και όχι μόνο αυτός που μπορεί να το πληρώσει.
  • Εάν κάποια φάρμακα δεν έχουν θεραπευτική αξία, δεν πρέπει να παίρνουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Η ΟΕΦΣΕΕ καταδικάζει οποιαδήποτε φαινόμενα κατευθυνόμενης συνταγογραφίας και συνταγογράφησης και πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα χωρίς να στερούνται ή να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα. "Πιστεύουμε, υπογραμμίζει η ΟΕΦΣΕΕ, ότι και η εφαρμογή της λίστας είναι ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας και έγινε για να πληρώνει ο ασθενής για την υγεία περισσότερα από την τσέπη του, όπως έγινε και με την αύξηση των νοσηλίων. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην ίδια λογική εντάσσεται η προώθηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τα οποία ο ασθενής πληρώνει το σύνολο της τιμής τους και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής των ασφαλισμένων".

Η λίστα, υπογραμμίζει η ΟΕΦΣΕΕ, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά, ούτε και την αύξηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων για φαρμακευτικές δαπάνες. Τα όποια οφέλη προκύψουν θα έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα, επισημαίνει η ΟΕΦΣΕΕ και φέρνει ως παράδειγμα την εφαρμογή λίστας από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία. Μάλιστα, η ΟΕΦΣΕΕ αναφερόμενη στο ΙΚΑ επισημαίνει ότι - παρά τα όσα λέει ο διοικητής του - το 1994 ξόδεψε 120 δισ. δρχ, για φάρμακα και το 1996 ξόδεψε 166 δισ. δρχ. Επιπλέον, με τα όσα ισχύουν και στην Ελλάδα από 1/1/98 (με βάση και τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ για την προστασία των πρωτοτύπων), τα αντίγραφα ενώ μέχρι τώρα κυκλοφορούσαν σε πέντε χρόνια μετά το πρωτότυπο και είχαν την ίδια τιμή, τώρα θα κυκλοφορούν μετά 15 - 20 χρόνια και θα έχουν το 80% ή και παρακάτω της τιμής του πρωτοτύπου. Αν σ' αυτά προστεθεί το παράβολο για την κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου που πήγε από 60.000 σε 2.000.000 δρχ., τη μελέτη βιοϊσοδυναμίας (που πράγματι πρέπει να γίνεται και κοστίζει 8.000.000 δρχ. για κάθε φάρμακο), ουσιαστικά στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια δε θα έχουμε αντίγραφα φάρμακα.

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας καταγγέλλει την κυβέρνηση χωρίς να τάσσεται κατά της λίστας και δηλώνει ότι οι λύσεις υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, τάσσεται υπέρ της εισαγωγής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ