Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ζητούν προσλήψεις και αυξήσεις

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία ξεπέρασε το 80%. Μαχητικές πορείες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ "κατέκλυσαν" χτες το μεσημέρι τους δρόμους της Αθήνας. Με αναμμένες τις σειρήνες, διέσχισαν τους δρόμους Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Γ Σεπτεμβρίου και Αριστοτέλους, μέχρι το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Ακολουθούσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, που βροντοφώναζαν: "Χωρίς νοσηλευτές δε γίνεται υγεία. Κάντε προσλήψεις στα Νοσοκομεία" και "Θέλουμε αυξήσεις στο βασικό μισθό. Εδώ και τώρα το ανθυγιεινό".

Η εικόνα αυτή είναι από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της πεντάωρης στάσης εργασίας για τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την κάλυψη 4.000 θέσεων στα νοσοκομεία, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και καταβολή όλων των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Ομοσπονδία, αναφέρεται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν μεγάλη επιτυχία, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής άγγιξαν το 80%.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη και έκαναν πορεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αίτημα να συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.Επειδή ο υφυπουργός απουσίαζε εκτός Αθηνών, οι εργαζόμενοι συνέχισαν την πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Ομως, ο υπουργός Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη για τα ναρκωτικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ, στην ανακοίνωσή της, καταγγέλλει "την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, καθώς και τη φυγομαχία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που με διάφορα προσχήματα απουσίαζαν από τα υπουργεία, φοβούμενοι να συναντηθούν με αντιπροσωπεία των εργαζομένων".

Σημειώνεται ότι τα αρμόδια όργανα της ΠΟΕΔΗΝ θα συνεδριάσουν το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο Κρατικό Νίκαιας

Μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ υπήρχε από τους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 16 Μάρτη. Ζητούν την έγκριση και καταβολή των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση, των αργιών και της νυχτερινή εργασίας.

Χτες, αφού διαλύθηκε η συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, γιατροί και εργαζόμενοι από το Κρατικό της Νίκαιας - είχαν έρθει με δύο πούλμαν - παρέμειναν μέχρι αργά το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον επανελθόντα από το Μέγαρο Μαξίμου υφυπουργό Μ. Σκουλάκη,ο οποίος τους είπε ότι η κοινή υπουργική απόφαση - αφορά τα νυχτερινά, τις αργίες και το μισάωρο - έχει υπογραφεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει υπογραφεί και από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Για την έγκριση των επιπλέον υπερωριών, είπε ότι θα υπάρξει ειδικό έντυπο που θα συμπληρώνεται από τις υπηρεσίες των Νοσοκομείων.

Σήμερα, ώρα 11.30 πμ, θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παναττική κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη (2018-12-05 00:00:00.0)
Με άδεια χέρια και συνάντηση με... αναρμόδιο (2003-01-30 00:00:00.0)
Συμμετοχή 60-80% ανά βάρδια (2000-11-29 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (1998-04-02 00:00:00.0)
Γενικόλογες προτεραιότητες σε συμπληγάδες (1998-03-27 00:00:00.0)
Στο μέλλον και πάλι η συνολική λειτουργία (1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ