Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυτή τη φορά θα τη διαλύσουμε!

Αμετανόητη στον αντεργατικό της κατήφορο εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου με αφορμή την υπόθεση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας". Ο Δ. Ρέππας δικαιολόγησε τις μεθοδεύσεις του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" που ακολουθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της ανάγκης για ταχεία "εξυγίανση" της εταιρίας ενόψει της τουριστικής περιόδου του Πάσχα... ενώ υποστήριξε ότι ο διάλογος με τους εργαζόμενους έχει ολοκληρωθεί.

Ο Δ. Ρέππας δεν παρέλειψε, επίσης, να καταφύγει στην προσφιλή ΠΑΣΟΚική τακτική της υποκρισίας, αφού έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι δεν υπάρχει θέμα πώλησης της "Ολυμπιακής" και πως η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου συνιστούν "επιμέρους ζητήματα", τα οποία μπορούν να συζητηθούν με τους εργαζόμενους καθώς θα εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή... Πιστός στο πνεύμα του "διαλόγου", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέφυγε να υπενθυμίσει ότι όποιος εργαζόμενος δε συμφωνήσει με την κυβέρνηση θα απολυθεί.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του προέδρου της εταιρίας, υποστήριξε ότι ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, πως δεν έχει υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του και πως το βράδυ της κατάθεσης του νομοσχεδίου, οπότε γνωστοποιήθηκε η υποβολή παραίτησης από μέρους του, "αντέδρασε υπό καθεστώς ψυχολογικής βίας"... Για να μην αφήσει δε περιθώρια παρερμηνειών ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ξεκαθάρισε ότι "αυτή τη φορά υπάρχει η βούληση να προχωρήσει" η διάλυση της ΟΑ, που στην κυβερνητική γλώσσα βαφτίζεται "εξυγίανση".

Εκβιασμός με ψυτοδιλήμματα

Με το εκβιαστικό ψευτοδίλλημα ή αποδέχεστε τις προτάσεις μας ή η "Ολυμπιακή Αεροπορία" θα κλείσει, ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης με συνέντευξή του χθες επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την εμμονή της κυβέρνησης στην αντιδραστική της πολιτική.

Συγκεκριμένα, είπε ότι "ή θα προωθηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης ή η ΟΑ θα οδηγηθεί στο κλείσιμο μόνη της, θα ξεπουληθεί όσο όσο εάν υπάρξει αγοραστής στην κατάσταση που βρίσκεται και θα συρρικνωθεί με απολύσεις του προσωπικού της". Προκλητικά χαρακτήρισε "τελευταία ελπίδα τα μέτρα της κυβέρνησης" και είπε ότι πρέπει να εξεταστούν τα αίτια της αποτυχίας των μέχρι τώρα προγραμμάτων εξυγίανσης. Κατά τον ίδιο, μία από τις κύριες αιτίες αποτυχίας ήταν το ότι δεν είχαν θιχτεί τα εργατικά δικαιώματα μέσω της αλλαγής των κανονισμών εργασίας. Είπε ότι δε θα υπογραφούν ατομικές συμβάσεις εργασίας και μόνο όσοι δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται το νέο καθεστώς θα απολυθούν.

Ο Τ. Μαντέλης ισχυρίστηκε ότι δεν έχει στα χέρια του παραίτηση του προέδρου της "Ολυμπιακής", ούτε γραπτή, ούτε προφορική και για να στηρίξει τον ισχυρισμό του είπε ότι χθες συναντήθηκε μαζί του.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Δ. Ρέππας, ότι υπάρχουν τέσσερις εταιρίες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για την "Ολυμπιακή", τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιο ενδιαφέρον τους για την "Ολυμπιακή" - αφού στην κατάσταση που αυτή είναι σήμερα κανένας δεν τη θέλει - αλλά για αναφορά στις στρατηγικές συμμαχίες που υφίστανται σήμερα στην Ευρώπη. Αυτές είπε κινούνται γύρω από την ελβετική "Σουίσερ", τη γερμανική "Λουφτχάνσα", την αγγλική "Μπρίτις Εργουέις" και την ολλανδική "KLM".

Μόλις επανακάμψει η ΟΑ, είπε, τότε θα αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες και διευκρίνισε ότι το 51% της εταιρίας θα μείνει στο κράτος. Ενδιαφέρον είπε υπάρχει για τις θυγατρικές της "Ολυμπιακής", την "Ολύμπικ Κέτεριγκ" και την "Τουριστική", για τις οποίες έχουν ενδιαφερθεί από το εξωτερικό η "Air Goume" και η CSG.

To νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Θ. Τσούρας είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για όλους όσοι χειρίστηκαν τα θέματα της "Ολυμπιακής" το 1996 - 97, όταν σημειωτέον υπουργός ήταν ο Χ. Καστανίδης.

Ο Χ. Καστανίδης

"Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση δε θα διαλύσει την "Ολυμπιακή" μέχρι να την εξυγιάνει", ήταν η απάντηση από το Ηράκλειο του πρώην υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη,ο οποίος έκανε έκκληση για ολιγοήμερη συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου, όπως είπε, "να εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί".

Ο Χ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι είναι ορθή η πολιτική εξυγίανση, αρκεί να οργανωθεί με "συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης", ενώ άφησε σαφείς υπαινιγμούς κατά της πρακτικής που ακολουθεί ο σημερινός υπουργός Τάσος Μαντέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ