Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Επιμονή στον ατομικό αριθμό εκλογέα

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση της Διακομματικής Επιτροπής, που είχε συσταθεί για να εξετάσει τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, τις οποίες προωθεί, με σχέδιο νόμου, το υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίες θα ισχύσουν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε σύσκεψη, υπό τον υπουργό, Αλ. Παπαδόπουλο - στην οποία δε συμμετείχε εκπρόσωπος της ΝΔ - εξετάστηκαν ζητήματα, όπως η διενέργεια και δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, η εισαγωγή του ειδικού ατομικού αριθμού εκλογέα, η ψήφος των αστυνομικών και στρατιωτικών. Διευκρινίστηκε δε, από την ηγεσία του υπουργείου, πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου ή των εκλογικών περιφερειών.

Σ' ό,τι αφορά στις δημοσκοπήσεις, αποφασίστηκε η απαγόρευση δημοσιοποίησής τους, δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Στο ζήτημα αυτό, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, μεταφέροντας την άποψη του Κόμματος, ζήτησε την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή για ένα περίπου μήνα. Ζήτησε ακόμη, τις τελευταίες δέκα μέρες πριν τις εκλογές να απαγορεύεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα αυτών να "φτάνουν" στην κοινή γνώμη έμμεσα (είτε από κυπριακά κανάλια, είτε μέσω του Ιντερνετ κ.ά.).

Επίσης, ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε τις ανησυχίες του Κόμματος για τον ειδικό ατομικό αριθμό εκλογέα, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί πως αυτός δε θα συνδέεται με τον ενιαίο κωδικό αριθμού μητρώου. Να διασφαλιστεί, δηλαδή, η προσωπικότητα, η πολιτική και κοινωνική ζωή του κάθε ατόμου. Τις ανησυχίες που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, συμμερίστηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε στην εισαγωγή του ειδικού αριθμού, λέγοντας πως θα γίνουν προσπάθειες διερεύνησης των σχετικών ανησυχιών που τέθηκαν.

Τέλος, συζήτηση έγινε πάνω στο θέμα της ψήφου των αστυνομικών και στρατιωτικών σωμάτων. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν στο πού θα ψηφίζουν οι παραπάνω, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο, ηθελημένες μετακινήσεις αυτών να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε μονοεδρικές και κρίσιμες περιφέρειες. Αυτό που μπήκε στο τραπέζι ήταν τα εν λόγω Σώματα να ψηφίζουν όπως οι ετεροδημότες, να παίρνουν άδεια, ώστε να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ