Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απάνθρωπη για τα παιδιά η ανθρωπότητα

Εφιαλτικά στοιχεία παρουσίασε χτες η UNICEF, η οποία οργανώνει αύριο ραδιομαραθώνιο για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας

Η ελπίδα για τα παιδιά του κόσμου που υποφέρουν από διάφορες ασθένειες βρίσκεται στο συνεχή ατομικό και συλλογικό αγώνα, τόνισε χτες ο συγγραφέας Αντ. Σαμαράκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε ο ραδιομαραθώνιος της UNICEF, που θα γίνει αύριο από τις 9 πμ-9 μμ με κορμό την ΕΡΑ.

Ο σκοπός της εκπομπής είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων της UNICEF για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, κυρίως σε 12 χώρες που έχουν πληγεί από τον πόλεμο (Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπουρούντι, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Λιβερία, Ρουάντα, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν και Τατζικιστάν).

Τα στοιχεία που έδωσε χτες η UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο είναι εφιαλτικά:

  • Σχεδόν 12 εκατ. παιδιά κάθε χρόνο - δηλαδή 33.000 παιδιά την ημέρα - πεθαίνουν από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
  • Περίπου 2 εκατ. παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από έξι παιδικές ασθένειες κατά των οποίων θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί.
  • Οι πόλεμοι της περασμένης δεκαετίας άφησαν πίσω τους 2 εκατομμύρια παιδιά νεκρά, 4-5 εκατ. παιδιά ανάπηρα, 12 εκατ. άστεγα, τουλάχιστον ένα εκ. παιδιά ορφανά ή χαμένα απ' τους γονείς τους και 10 εκατ. παιδιά με ψυχολογικά τραύματα.
  • Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 5 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο - δηλαδή 174 εκατ. παιδιά υποσιτίζονται. Ο υποσιτισμός είναι από τις βασικές αιτίες για το θάνατο 12 εκατ. παιδιών κάτω των πέντε ετών το χρόνο.

Χάρη στο πρόγραμμα εκτεταμένου εμβολιασμού της UNICEF έχουν σωθεί από το 1980 περισσότερα από 20 εκατ. παιδιά, ενώ σήμερα σώζονται με τον εμβολιασμό 3 εκατ. παιδικές ζωές ετησίως.

Ο Αντ. Σαμαράκης σημείωσε χτες ότι "έχουμε μία βαριά, βαρύτατα ανάπηρη, θύμα της πολιομυελίτιδας" που είναι η ίδια η ανθρωπότητα. "Αυτή, πρόσθεσε, η απάνθρωπη ανθρωπότητα είναι βαρύτατα προσβεβλημένη από πολιομυελίτιδα πνευματική, ψυχική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική", ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα "έχουμε υποτίμηση της αξίας άνθρωπος και μάλιστα της αξίας των παιδιών, που είναι σκλάβοι σε ανθυγιεινές και βαριές εργασίες, καθώς και των γυναικών".

Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΑ Γ. Τζαννετάκος σημείωσε ότι ο ραδιομαραθώνιος εκτός από την προσφορά στη μάχη κατά της πολιομυελίτιδας μπορεί να αποτελέσει και απόπειρα απάντησης στη δυσμενή επικαιρότητα με τα κρούσματα του ρατσισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ