Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Μικρότερα εισοδήματα - μεγαλύτεροι φόροι

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι ορισμένοι αγρότες της χώρας, αφού η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν παίρνει καν υπόψη της το γεγονός ότι τα αγροτικά εισοδήματα υπέστησαν πέρσι και νέα μείωση, εξαιτίας της αγροτικής πολιτικής που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από τους πίνακες προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής και ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου,που καθόρισε η Επιτροπή Αντικειμενικού Προσδιορισμού Γεωργικού Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατόν να μην πάρει υπόψη της το γεγονός ότι το περσινό εισόδημα για πολλές καλλιέργειες ήταν υποπολλαπλάσιο από το αντίστοιχο άλλων χρόνων, πράγμα που σ' ένα βαθμό φαίνεται και στους σχετικούς πίνακες.

Σύμφωνα με μια πρώτη εξέταση των πινάκων προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος ανά στρέμμα παραγωγής, προκύπτουν ότι οι παρακάτω μέσες τιμές:

  • Στο σκληρό στάρι,ημιορεινών και πεδινών περιοχών 8.688 δραχμές ανά στρέμμα από 8.134 που ήταν πέρσι (αύξηση 6,8%).
  • Στα αρδευόμενα καπνά τύπου "βιρτζίνια" 88.933 δραχμές ανά στρέμμα, από 67.867 δρχ. που ήταν πέρσι (αύξηση 31%).
  • Στη σταφίδα τύπου σουλτανίνα 37.500 δραχμές ανά στρέμμα από 24.600 που ήταν πέρσι (αύξηση 52,4%)
  • Για την κορινθιακή σταφίδα 42.500 δραχμές ανά στρέμμα, από 41.200 (αύξηση 3,1%).
  • Για τον αρδευόμενο αραβόσιτο η τιμή προσδιορίστηκε στις 13.817 δραχμές το στρέμμα από 11.144 που ήταν πέρσι (αύξηση 30%).

Για άλλα προϊόντα, όπως είναι το αρδευόμενο βαμβάκι της Καρδίτσας και των Τρικάλων, τα καπνά τύπου "μπασμάς" και ανατολικού τύπου, όπως επίσης και για διάφορες κατηγορίες πορτοκαλιών οι φετινές τιμές του υπουργείου είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε χαμηλά επίπεδα τους συντελεστές προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, η συνεχιζόμενη μείωση της αγροτικής παραγωγής και οι εσωκομματικές σκοπιμότητες στην κυβερνητική παράταξη.Η διάσταση αυτή, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης των αγροτών μόνο αντικειμενικό δεν είναι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ