Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με άδεια χέρια και συνάντηση με... αναρμόδιο

Πορεία μαζί με τα ασθενοφόρα
Πορεία μαζί με τα ασθενοφόρα
Με άδεια χέρια έφυγαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τη χτεσινή συνάντησή τους με τον υφυπουργό Υγείας Δ. Θάνο, αφού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Τις κινητοποιήσεις είχαν εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η ΟΕΝΓΕ, προκηρύσσοντας αντίστοιχα πεντάωρη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στάση εργασίας και 24ωρη απεργία. Υποτονικό βέβαια το στίγμα της κινητοποίησης, αφού άλλωστε η απόφαση δεν έβαζε ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά αποτέλεσε αγωνιστικό άλλοθι ενόψει του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ στις 11-13 Φλεβάρη.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη στις 11 π.μ., απ' όπου ξεκίνησε πορεία κατευθυνόμενη στο υπουργείο Υγείας. Κυριάρχησαν πανό και συνθήματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας, στις αυξήσεις πείνας για το νοσοκομειακό προσωπικό, αλλά και ενάντια στον πόλεμο, που θα στερήσει κονδύλια από τα νοσοκομεία, «χαρίζοντάς» τα σε όπλα. «Δώστε λεφτά για την υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Δωρεάν υγεία για όλον το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο», φώναζαν οι εργαζόμενοι, καθώς η πορεία έφτανε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία τους κατέθεσε ψήφισμα αιτημάτων στο γγ. Δεύτερο ψήφισμα παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη 1 μ.μ. η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Δ. Θάνο, ο οποίος αρκέστηκε στο να δηλώσει απλά... «αναρμόδιος».

«Οχι στο ξεπούλημα του ΕΚΑΒ»

Ιδιαίτερα μαχητική ήταν η παρουσία του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το μπλοκ του οποίου ήταν στην κεφαλή της διαδήλωσης με την παρουσία έξι ασθενοφόρων και πανό που υπογράμμιζε: «Οχι στο ξεπούλημα του ΕΚΑΒ». Βασικό αίτημα του χώρου είναι η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΚΑΒ, ο οποίος απειλείται, με πρώτο κρούσμα το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του τμήματος αερομεταφορών. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, την πρόσληψη πρόσθετου και μόνιμου προσωπικού, αγορά νέων ασθενοφόρων και δημιουργία της υποδομής που το κράτος έχει υποσχεθεί πως θα μείνει όφελος στον ελληνικό λαό από την Ολυμπιάδα του 2004.

Χαρακτηριστικά, είναι τα παραδείγματα που ανέφεραν εργαζόμενοι για την εγκληματική αναντιστοιχία σε δημόσιο νοσοκομείο της μίας νοσηλεύτριας για 25 ασθενείς, και την κάλυψη όλης της Αττικής μόνο από 70 ασθενοφόρα!

Στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν χθες στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία, λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών και τις στάσεις των νοσηλευτών. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην Καμάρα οι νοσηλευτές της πόλης και στη συνέχεια πορεία στα ΠΕΣΥ στην πλατεία Αριστοτέλους. Η απόφαση της ΓΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών ήταν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και από κάθε άλλη προγραμματισμένη δουλιά μέσα στα νοσοκομεία. Ολοι οι γιατροί ήταν στις θέσεις τους και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ