Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
EUROCALL
Αντέδρασαν στο «μάτι του αφεντικού» και τους κλείδωσε!

Εποχές άγριου σκλαβοπάζαρου έζησαν οι 11 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας μετάλλου EUROCALL (μηχανήματα εξοπλισμού καταστημάτων), όταν ο εργοδότης τους κλείδωσε (!) μέσα στο μηχανουργείο του, στον Κεραμεικό! Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Τούντας προχώρησε σ' αυτήν την πρωτοφανή ενέργεια, προκειμένου να μην έρθουν οι εργαζόμενοι σε επαφή με μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, του ΕΚΑ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», που μαζί με δημοσιογράφο και φωτογράφο του «Ρ» θέλησαν να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους, μετά τις καταγγελίες των ίδιων ότι τοποθετήθηκαν κάμερες για να τους παρακολουθούν με πρόσχημα την ασφάλεια.

Λίγο νωρίτερα, το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τους είπε θρασύτατα και με προκλητικό τρόπο ότι θα κάνει ό,τι γουστάρει στο εργοστάσιό του και αν οι εργαζόμενοι δε θέλουν τις κάμερες (που, όπως είπε, είναι το μάτι του αφεντικού), θα τους απολύσει όλους και θα προσλάβει άλλους! Μετά τη συνάντηση, πρόλαβε να πάει πρώτος στο μηχανουργείο που είναι λίγα μέτρα πιο πέρα από το γραφείο του και να κλειδώσει τους εργαζόμενους.

Την περασμένη Δευτέρα και ενώ οι εργαζόμενοι έφτασαν στη δουλιά τους, με μεγάλη έκπληξη αντίκρισαν έξω από τις δύο εισόδους του μηχανουργείου ταμπέλες που έγραφαν: «Ο χώρος παρακολουθείται με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για θέμα ασφάλειας»! Οταν μάλιστα μπήκαν στο χώρο, ήρθαν αντιμέτωποι με κάμερες έτοιμες να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν κάθε τους κίνηση. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και αρνήθηκαν να εργαστούν, καταφέρνοντας να μην μπουν σε λειτουργία οι κάμερες. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν το γεγονός στο Συνδικάτο, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην αρχή προσωπικών δεδομένων.

Δεν ήταν, όμως, η πρώτη φορά, που ο εργοδότης επέβαλε τέτοιου είδους μέτρα στο μηχανουργείο. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι απειλές και η τρομοκρατία είναι καθημερινό φαινόμενο. Εντατικοποίηση, καθημερινές υπερωρίες και «διατάγματα», για να μη μιλάνε μεταξύ τους και να πηγαίνουν όσες φορές θέλει αυτός στην τουαλέτα (!), είναι η πολιτική που έχει επιβάλει. Αποκορύφωμα ήταν το κλείδωμα των εργαζομένων σαν να ήταν ιδιοκτησία του και οι απειλητικές φωνές που ακολούθησαν όταν έφυγε το κλιμάκιο. Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά τους.

Οπως κατήγγειλε στον «Ρ» ο Κ. Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, η εργοδοσία με πρόσχημα την ασφάλεια θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να εξαντλήσει την παραγωγικότητά τους. Είναι, όπως σημείωσε, το αποκορύφωμα της εργοδοτικής ασυδοσίας που εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική πολιτική δε σέβεται τίποτα.

Ο Κ. Τουμασάτος, δικηγόρος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που πήγε στο εργοστάσιο, επισήμανε ότι η τοποθέτηση των καμερών είναι παράνομη και προσβάλλει κατευθείαν την αξιοπρέπεια και προσωπικότητα των εργαζομένων της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ