Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ
Η «ενεργός γήρανση» οδηγεί στο τάφο!

Ο χαμός του 58χρονου οικοδόμου Παναγιώτη Μπολάνη προειδοποιεί για τη μαζικής έκτασης τραγωδία, που σχεδιάζει το μεγάλο κεφάλαιο και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ σχεδιάζεται η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης - η «ενεργός γήρανση» όπως λέει ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας - ένας ακόμα εργαζόμενος δεν πρόλαβε να βγει στη σύνταξη, χάνοντας τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Μάλιστα, το ότι το θανατηφόρο έγινε σε έργο, για το οποίο ουσιαστικά υπεύθυνος είναι η ίδια η κυβέρνηση δείχνει την πολιτική που ακολουθεί και η οποία προσανατολίζεται σταθερά στην εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.

Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Κέντρου Γραπτού Τύπου, την περασμένη Δευτέρα και προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Συγκεκριμένα: Ο 58χρονος Παναγιώτης Μπολάνης, έπεσε από κυλιόμενη σκάλα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του. Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν το θάνατο του εργαζομένου σε παθολογικά αίτια (ανακοπή). Και εδώ είναι που μπαίνουν πολλά ερωτήματα, έχοντας μάλιστα υπόψη ότι ο εργαζόμενος είχε υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν.

Κατ' αρχάς, υπάρχει Γιατρός Εργασίας στο συγκεκριμένο έργο; Αν υπάρχει προχώρησε σε προληπτικό έλεγχο και εξέταση της υγείας του εργαζόμενου, ώστε να διαπιστώσει αν ήταν ικανός για εργασία και αν ναι, σε τι είδους εργασία; Το ασφαλιστικό ταμείο, στο οποίο υπαγόταν ο εργαζόμενος, όταν έπαθε το έμφραγμα, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα - δίνοντας άδειες μακράς διαρκείας ή ακόμα δίνοντας του πρόωρη συνταξιοδότηση; Με άλλα λόγια: Οι παθήσεις των εργαζομένων δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση να αποκόπτονται από τις συνθήκες και τους όρους εργασίας στις οποίες δουλεύουν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την επομένη του θανατηφόρου επισκέφτηκε το έργο και μιλώντας με τους αρμόδιους απαίτησε την απόλυτη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου. Μάλιστα, το θέμα της αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Συνδικάτου και το προσεχές διάστημα προσανατολίζεται στην ανάδειξή του ως ενός από τα κύρια ζητήματα πάλης.

Μια άλλη διάσταση αυτού του εργατικού «ατυχήματος» είναι ότι βάζει επιτακτικά το ζήτημα μέχρι ποια ηλικία μπορούν να δουλεύουν εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα; Μια ερώτηση που φυσικά η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο θα απαντούσαν «δεν υπάρχει όριο», καθώς συστηματικά μεθοδεύουν τον αποχαρακτηρισμό πλήθους επαγγελμάτων από βαρέα και ανθυγιεινά, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα πιο πολύ.

Οι νεκροί στα ολυμπιακά έργα και το πλήθος των τραυματισμένων εργατών καταδεικνύουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου είναι ανύπαρκτα. Αυτό φαίνεται και από το σοβαρό τραυματισμό 30χρονου εργαζόμενου στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Κέντρου «Αθήνα 2004» στη Νέα Ιωνία. Συγκεκριμένα, ο Μούτσα Γκραμ, την προηγούμενη βδομάδας, εκτελούσε εργασίες εκσκαφών και υποχώρησαν τα πρανή με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο μηρό και στο χέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ