Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αυριανοί βαρδιάνοι γράφουν ιστορία

Εξαιρετικής σημασίας οι κινητοποιήσεις στις σχολές. Με μια ωριμότητα που καταπλήσσει οι σπουδαστές συντονίζουν τη δράση τους με τα ταξικά σωματεία και ορθώνουν ανάστημα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Τη δική τους σελίδα στους αγώνες των ναυτεργατών γράφουν εδώ και τρεις βδομάδες οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), η αυριανή βάρδια της γέφυρας και του μηχανοστασίου. Συντονισμένοι με τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αγωνίζονται για την απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για τη ναυτική εκπαίδευση, το οποίο περιέχει αυτούσιες τις αξιώσεις των εφοπλιστών για ιδιωτικές υποβαθμισμένες ναυτικές σχολές και ημικαταρτισμένους ναυτεργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα οι σπουδαστές της Ακαδημίας Ασπροπύργου κατεβαίνουν ξανά στον Πειραιά με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ενώ, όπως αποφάσισαν χτες στη Γενική τους Συνέλευση, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κατάληψη της σχολής. Δυναμικά συνεχίζουν οι σπουδαστές και στις άλλες Ακαδημίες της χώρας.

Ταυτόχρονα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ρίχνουν στο κενό το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει το μαύρο «μπλοκ» κυβέρνησης και εφοπλιστών στις σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ακαδημία Ασπροπύργου οι λιμενικοί έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και τρεις μέρες έξω από τις αίθουσες, ενώ αστυνομικοί έχουν εγκατασταθεί στην πύλη της σχολής ελέγχοντας εξονυχιστικά τους σπουδαστές!

Λιμενικοί αλωνίζουν και στην Ακαδημία της Χίου απειλώντας και τρομοκρατώντας σπουδαστές, ενώ σε εκβιασμό εναντίον των σπουδαστών έχουν επιδοθεί και κάποιοι καθηγητές, γνωστοί υπάλληλοι των εφοπλιστών, στην κυριολεξία, καθώς το απόγευμα εργάζονται στα γραφεία της εταιρίας του εφοπλιστή Τσάκου!

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, επιβεβαίωσε ότι με εντολή του οι δυνάμεις καταστολής έχουν στρατοπεδεύσει στην Ακαδημία Ασπροπύργου, λέγοντας πως «υπάρχει μια αυξημένη φύλαξη στις εγκαταστάσεις της σχολής», επειδή «κάποιοι εξωγενείς παράγοντες είπαν ότι θα κάνουν κατάληψη»! Οσο για το νομοσχέδιο, επιδόθηκε σε εμπαιγμό της κοινής γνώμης λέγοντας ότι «κανένας δεν αρνείται τα μέτρα» και ότι απλώς «κάνουν επιμέρους παρατηρήσεις», όταν η εκπαιδευτική κοινότητα είναι στο πόδι απαιτώντας την απόσυρσή του!

Ανακοίνωση-καταγγελία για τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς που δρουν στη σχολή εξέδωσε ο Σύλλογος Ασπροπύργου, επισημαίνοντας ότι έχει ανησυχήσει τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους ο συντονισμένος αγώνας των σπουδαστών των ΑΕΝ πανελλαδικά, η συμπαράσταση των συναδέλφων από το ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) και των ναυτεργατικών σωματείων. Οσο για τους ισχυρισμούς του υπουργού περί συμφωνίας με τα μέτρα αναφέρει: «Με ελιγμούς ο ΥΕΝ, μέσα στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, μέσα από προσχηματικές διαδικασίες, διατηρώντας ανέπαφο το αντιδραστικό νομοσχέδιο, προσπαθεί να περάσει τα αντιναυτεργατικά μέτρα». Και ξεκαθαρίζει: «Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ