Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σερβιτόροι πάσης χρήσεως

Τους δικούς του αντεργατικούς νόμους έχει επιβάλει στα επισιτιστικά καταστήματα που διατηρεί ο επιχειρηματίας Βλάσης Σταθοκωστόπουλος. Ο συγκεκριμένος εργοδότης, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει», καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης των τουριστικών - επισιτιστικών επιχειρήσεων «Ιθάκη», «Ακρωτήρι», «Οστρια», «Κόρτε», «Νότος», «Αίθριο», «Υδρία», «Νεφέλη», «Ερμείον», «Αργώ», «Διογένης» και πολλών άλλων ακόμα.

Σύμφωνα με την καταγγελία - ανακοίνωση του συνδικάτου, στο εστιατόριο «Ερμείον», εργάζεται ως σερβιτόρος το μέλος του ΔΣ του συνδικάτου Νίκος Οικονόμου. Ο συνδικαλιστής καταγγέλλει την απασχόληση δεκάδων ανασφάλιστων εργαζομένων στο συγκεκριμένο κατάστημα. Δεν υπάρχουν αναρτημένες καταστάσεις εργασίας και όταν ή όπου υπάρχουν δεν εφαρμόζονται. Ο εργοδότης έχει καταργήσει με το «έτσι θέλω» τις ειδικότητες των εργαζομένων. Οι σερβιτόροι και οι βοηθοί τους υποχρεώνονται να κάνουν αγγαρείες εκτός ειδικότητας. Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας και μη εφαρμογή του πενθήμερου. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε παράνομες υπερωρίες χωρίς αμοιβή. Δεν καταβάλλονται επιδόματα, δε δίνονται αναλυτικές εξοφλητικές αποδείξεις. Δεν καταβάλλεται η άδεια και το επίδομα άδειας, ενώ δεν έχει καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να υπογράφουν λευκές ατομικές συμβάσεις για να μπορεί ο εργοδότης να τους εκβιάζει ανά πάσα στιγμή. Τέλος, όποιος από τους εργαζόμενους δε συμμορφωθεί με τους δικούς του νόμους ή θα μετατεθεί ή θα απολυθεί. Στις κλήσεις του συνδικαλιστή για αλλαγή συμπεριφοράς και εφαρμογή των νόμων και των ΣΣΕ, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η ένταση της τρομοκρατίας και των εκβιαστικών διλημμάτων προς τους εργαζόμενους.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - καταγγελία του συνδικάτου, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα καταστήματα του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Αυτό το απαράδεκτο καθεστώς δεν ισχύει μόνο στα καταστήματα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά και σε μια σειρά επισιτιστικούς χώρους. Η καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος θα ενταθεί ακόμα περισσότερο και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το συνδικάτο απαιτεί την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί από τη μια να επιβάλλεται σκληρή λιτότητα στους εργαζόμενους και από την άλλη να επιτρέπεται στη μεγαλοεργοδοσία να οργιάζει, να καταπατεί κάθε έννοια δικαίου και να πλουτίζει σε βάρος των εργαζομένων».

Καλεί επίσης τη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία και το ΕΚΑ να παρέμβουν και σημειώνει ότι «οποιαδήποτε κωλυσιεργία θα καταγραφεί σαν συμπόρευση με τη μεγαλοεργοδοσία και το καταστημένο». Σε κάθε περίπτωση, το σωματείο υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν σθεναρά και θα οργανώσουν καλύτερα τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ