Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΝΕ
Στο πλευρό των σπουδαστών των ΑΕΝ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και των ναυτεργατών που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, βρίσκεται η ΚΝΕ, που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού της Συμβουλίου χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις τους, τα δίκαια αιτήματά τους και καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησής τους από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει τον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) μαζί με τους συναδέλφους τους ναυτεργάτες σε όλη τη χώρα, για την απόσυρση του νομοσχεδίου εκτρώματος που συνέταξαν από κοινού ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος των συνολικότερων αναδιαρθρώσεων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της ναυτιλίας, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τη μετατροπή των ναυτικών σχολών σε μηχανισμούς ομηρίας των εργατών της θάλασσας, που θα παρέχουν υποβαθμισμένες γνώσεις και πτυχία, με στόχο να χτυπηθούν σημαντικές εργασιακές κατακτήσεις.

Η ΚΝΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των σπουδαστών, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή, να στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Δημόσια, δωρεάν, ενιαία ναυτική εκπαίδευση, ενταγμένη στο υπ. Παιδείας ως φυσικό της φορέα, με αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών.
  • Αποστρατιωτικοποίηση των σχολών, κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σπουδαστών και καθηγητών, κατάργηση των αντιδημοκρατικών εσωτερικών κανονισμών που κρατούν τις σχολές δέσμιες των επιταγών του ΥΕΝ, του Λιμενικού Σώματος και κατ' επέκταση των εφοπλιστών.
  • Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σε στεριά και θάλασσα.
  • Ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών στη θάλασσα.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης σπουδαστών και ναυτεργατών, με την παρουσία λιμενικών και ΜΑΤ έξω από τις σχολές με στόχο να καταστείλει τις κινητοποιήσεις τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (που κατά περίπτωση θέλει να εμφανίζεται ως διαδηλωτής) επιχειρεί με τις δυνάμεις καταστολής να τρομοκρατήσει τη νεολαία που αντιστέκεται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ διεκδικώντας μόρφωση - δουλιά για όλους και με δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ