Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σωστά συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η τεράστια διαδήλωση του Ναυπλίου ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στο Ιράκ στεναχώρησαν αναμφισβήτητα τους αστούς ιδεολόγους. Παραπονούνται ανάμεσα στα άλλα και γιατί συμμετείχαν και δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι «οι μόνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν απειλούνται από την ανεργία».

Καταρχήν η σύνοδος του Ναυπλίου δεν είχε θέμα μόνο την ανεργία, αλλά και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την παράταση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι θέματα καυτά και για τους δημόσιους υπάλληλους.

Πέρα από αυτό ένα βασικό γνώρισμα της πάλης των εργαζομένων είναι η αλληλεγγύη του ενός κλάδου στον άλλο, που κινητοποιείται, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Κυρίως, όμως, το ζήτημα για την εργατική τάξη δεν είναι να παλεύει για τα στενά συμφέροντα που αντιμετωπίζει σε ένα εργοστάσιο ή σε έναν κλάδο. Ο Β. Ι. Λένιν έγραφε στην εποχή του: «Οταν οι εργάτες ενός εργοστασίου, ενός ορισμένου επαγγέλματος αρχίσουν να παλεύουν ενάντια στα αφεντικά τους είναι άραγε αυτό ταξική πάλη; Οχι, αυτό δεν είναι παρά αδύνατες εμβρυακές εκδηλώσεις. Η πάλη των εργατών τότε μόνο γίνεται ταξική πάλη όταν όλοι οι πρωτοπόροι εκπρόσωποι ολόκληρης της εργατικής τάξης όλης της χώρας συναισθανθούν ότι αποτελούν μια ενιαία εργατική τάξη και αρχίζουν να παλεύουν όχι ενάντια στα χωριστά αφεντικά, αλλά σε όλη την τάξη των κεφαλαιοκρατών και ενάντια στην κυβέρνηση που υποστηρίζει την τάξη αυτή» («Απαντα» τόμος 4, σελ. 191-192, Εκδοση «Σύγχρονη Εποχή»).

Κατά συνέπεια, οι εργάτες μαζί και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να παλεύουν μόνο για τα δικά τους δικαιώματα και συμφέροντα, αλλά και για τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης, τόσο τα άμεσα όσο και τα απώτερα, που είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Σωστά λοιπόν οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Ναυπλίου.

ΥΓ. Οσον αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι κατάκτηση των εργαζομένων και όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ