Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πρόσω ολοταχώς

Χάραξαν πορεία και ξεκινούν στις 6 του Φλεβάρη με απεργία στα πορθμεία. Συγκροτήθηκε και επιτροπή ανέργων

Νέος γύρος δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων εγκαινιάζεται στις 6 του Φλεβάρη από τους ναυτεργάτες
Νέος γύρος δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων εγκαινιάζεται στις 6 του Φλεβάρη από τους ναυτεργάτες
Κλείνουν στις 6 του Φλεβάρη οι πορθμειακές γραμμές ολόκληρης της χώρας. Τα κατά τόπους Σωματεία των ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα πορθμειακά πλοία, και οι Ενώσεις των μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων κήρυξαν για τη μέρα αυτή 24ωρη απεργία. Με την απεργία αυτή εγκαινιάζεται νέος γύρος δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, για να αποκρούσουν την έφοδο σε κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα και από την προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη η έναρξη έχει γίνει με το κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί τη ναυτική εκπαίδευση, και με τη «νέα δέσμη μέτρων» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πλοίων των εφοπλιστών, στην οποία «δέσμη» περιέχονται από μείωση των εφοπλιστικών εισφορών προς το ΝΑΤ μέχρι χτύπημα του ίδιου του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών.

Τόσο ο απεργιακός αγώνας όσο και το διεκδικητικό πλαίσιο, που προβάλλουν οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και οι ναυτεργάτες των πορθμειακών γραμμών, αφορούν στους όρους δουλιάς και αμοιβής, αποτελούν απάντηση στην ανεργία, αποτελούν ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας. Μεταξύ άλλων διεκδικούν υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ναυτεργάτες των πορθμείων και των φορτηγών πλοίων εσωτερικού, με ποσοστό αύξησης 15% στους μισθούς και στα επιδόματα. Ακόμη, να κατοχυρωθεί το επίδομα Κυριακών, ύψους 22% στη ΣΣΕ, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια, αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος στα βαριά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα, σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων μία μέρα μέσα μία μέρα εκτός πλοίου με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.

Ταυτόχρονα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα πορθμεία ξεκινάει αγώνας και των ανέργων ναυτεργατών για το μπάρκο. Χτες, στη διάρκεια μαζικής σύσκεψης που έγινε στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών, με πρωτοβουλία της Ενωσης και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα των Ανέργων, η οποία από σήμερα ξεκινάει τη μάχη της ενημέρωσης με εξορμήσεις και περιοδείες στα στέκια των ανέργων της Ακτής Μιαούλη. Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δυναμικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και αλλού, ενώ οι ημερομηνίες θα καθοριστούν σε νέα σύσκεψη, που θα γίνει στις 5 του Φλεβάρη στις 11 το πρωί στην ίδια αίθουσα. Οι ναυτεργάτες απαιτούν την κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων του ΥΕΝ, με τα οποία διώχθηκαν οι Ελληνες ναυτεργάτες από τα καράβια, όπως είναι οι εγκριτικές πράξεις και άλλα, τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και η ναυτολόγηση να γίνεται αποκλειστικά μέσω αυτού με τον έλεγχο των σωματείων, προστασία των ανέργων με επίδομα στο 80% του μισθού και ασφάλιση μέχρι να βρουν δουλιά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ