Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Απρίλης

Αλλεπάλληλες είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή Αεροπορία",ενάντια στο διαλυτικό νομοσχέδιο για τον Εθνικό Αερομεταφορέα.

Στις 9 Απρίλη γίνεται 24ωρη πανελλαδική πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία,με συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Πραγματοποιείται μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων.

Μια ακόμη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, μετά από μεγάλη διακοπή. Ο ΣΕΒ προκαλεί προτείνοντας αυξήσεις 2%+2%! Η ΔΑΣ προτείνει στην ΕΕ της ΓΣΕΕ αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της υπογραφής ΕΓΣΣΕ με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία απορρίπτει την πρόταση, όπως και την ανάγκη ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Τη Μ. Τετάρτη, 15 Απρίλη, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν μια ακόμη μεγάλη κινητοποίηση με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απαιτώντας αύξηση των συντάξεων.

Σύσκεψη 16 Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και Θράκης καταλήγει σε απόφαση με στόχο το συντονισμό δράσης ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Εξι Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Προσπάθειες συντονισμού αναπτύσσονται και σε άλλες περιοχές.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου δηλώνει ότι η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων που εποπτεύει ο ΟΑΕ, (ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΕΛΒΟ, Ελληνικές Αλυκές, ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Σιδηροκράματα και Ναυπηγεία Αυλίδας) θα προχωρήσουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Μάης

Την Παρασκευή, 1η Μάη,χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν με την παρουσία τους στο Σύνταγμα τη γιορτή της εργατιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΣΑΚ για προστασία των εργασιακών σχέσεων, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, καταδίκη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα.

Στις 6 Μάη ανακοινώνεται επίσημα από την κυβέρνηση η πρόθεση πώλησης της Ιονικής Τράπεζας στους ιδιώτες. Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ για να μπορέσει να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης.

Στις 7 Μάη οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ ξυλοκοπούνται από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την ίδια τύχη έχουν και οι εργαζόμενοι της Ιονικής και της Εμπορικής, οι οποίοι έκαναν πορεία προς το Ζάππειο. Στις 8 Μάη χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Στη Θεσσαλία 53 συνδικαλιστικές οργανώσεις συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Από τις 12 Μάη οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα αρχίζουν απεργία διαρκείας. Στις 11 Μάη είχε πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ. Αρχίζουν 24ωρες, διαδοχικές απεργίες από τράπεζα σε τράπεζα, ενάντια στο ξεπούλημα της Ιονικής, έως και τις 6 Ιούνη. Ολες οι κινητοποιήσεις που κηρύσσονται στην Ιονική οδηγούνται στα δικαστήρια και κρίνονται "παράνομες".Κηρύσσεται τριήμερη απεργία στην τράπεζα από την ΟΤΟΕ, η οποία πολύ σύντομα θα εγκαταλείψει τους εργαζόμενους της Ιονικής και τον αγώνα τους. Πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλλουν ξημερώματα στο μηχανογραφικό της Ιονικής στον Πειραιά, συλλαμβάνουν δυο εργαζόμενους, χτυπούν άλλους που συγκεντρώνονται να διαμαρτυρηθούν. Τη Δευτέρα, 25 Μάη, πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στις τράπεζες, 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και στάση εργασίας στην Αθήνα, από το ΕΚΑ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, ενάντια στο ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Στις 14 Μάη γίνεται η τελευταία συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων για την ΕΓΣΣΕ. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συμφωνούν για μια απαράδεκτη διετή σύμβαση εργασίας. Ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος τη χαρακτηρίζει "συμφωνία της ντροπής" και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή καταγγελίας της στις επερχόμενες κινητοποιήσεις. Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εργοδότες, αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.

Οι εργαζόμενοι της ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ,απλήρωτοι για πέντε μήνες, κινητοποιούνται για να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο, καθώς ο ιδιοκτήτης του το εγκατέλειψε.

Εργατικά συλλαλητήρια σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα,ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Στις 20 Μάη τετράωρη πανελλαδική στάση της ΓΣΕΕ σε ΔΕΚΟ - τράπεζες.

Αρχίζει στις 22 Μάη το 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Η ΔΑΣ βγαίνει ενισχυμένη από τις εκλογές, ενώ η ΠΑΣΚΕ διασπάται και υφίσταται βαρύτατη ήττα.

Απεργία στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Τα ΜΑΤ επιτίθενται ξανά στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο Εφετείο της Αθήνας.

Στις 27 Μάη πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία,την οποία εξαναγκάστηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ, κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Η πορεία που ακολουθεί μετά τη συγκέντρωση στην Αθήνα χτυπιέται μπροστά στη Βουλή από τα ΜΑΤ. Αγριο ξύλο και συλλήψεις σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους στον Πειραιά!Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ αποδίδουν τα επεισόδια σε σχέδιο του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ!

Δεύτερη επίθεση των ΜΑΤ έξω από το Μηχανογραφικό της Ιονικής στο Πειραιά! Η ΓΣΕΕ κρατάει... ίσες αποστάσεις μεταξύ ΜΑΤ και απεργών, ενώ η ΟΤΟΕ μπαίνει σε πορεία αποκλιμάκωσης, αποφασίζοντας να καλύψει την απεργία των εργαζομένων της Ιονικής μόνο μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Ιούνιος

Σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις στην Ιονική, οι συνταξιούχοι ξαναβγαίνουν μαχητικά στους δρόμους όλης της χώρας, με το σύνθημα "δε θα επιτρέψουμε να μας αφανίσουν". Τα αιτήματά τους απορρίπτονται.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ συνεδριάζει για την κήρυξη απεργίας στην Ιονική, μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων και την άρνηση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΟΤΟΕ να καλύψουν παραπέρα τις κινητοποιήσεις! Οι εργαζόμενοι καλύπτονται με τις ψήφους της ΕΣΑΚ, της Α. Π., της ΔΑΚΕ και δυο συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Κατατίθεται αγωγή ενάντια και στην απεργία που αποφάσισε η ΓΣΕΕ!

Στις 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και στην αφαίρεση δικαιωμάτων τους.

Πραγματοποιείται παναθηναϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, έξω από το κτίριο της Ιονικής στην Αθήνα, μετά την κήρυξη "εκτός νόμου" και της απεργίας της ΓΣΕΕ στην Ιονική!

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ματαιώνεται από την πλειοψηφία της ΠΝΟ η πανελλαδική 48ωρη απεργία που είχε κηρύξει για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία "κλείστηκε" όπως - όπως. Αρχίζει εξαήμερη απεργία στα λιμάνια ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Παρουσιάζεται προσχέδιο του αντεργατικού νόμου από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο επιβεβαιώνονται οι επιχειρούμενες αντεργατικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Στις 19 Ιουνίου τα ΜΑΤ καταλαμβάνουν ξανά το κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας. Πραγματοποιείται μια διαδικασία αμφιβόλου νομιμότητας στα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία λήγει αργά το βράδυ με την έκδοση απόφασης ξεπουλήματος της Τράπεζας, ενώ έξω έχουν αποκλείσει τους δρόμους τα ΜΑΤ, σε ρόλο στρατού κατοχής.

Στις 24 Ιουνίου δίνεται στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο είναι χειρότερο και από ό,τι αναμενόταν. Σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος, Κόρινθο πραγματοποιούνται εργατικά συλλαλητήρια ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδοσία.

Κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας - έκτρωμα, με σκοπό να καταστούν υποχείρια των εκάστοτε κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας πραγματοποιεί πικετοφορία ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ το αντιμετωπίζει σαν "κατ' αρχήν θετικό"!

Ιούλιος

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου αναπτύσσονται κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο σε Πειραιά, Λάρισα και Τρίκαλα,με πρωτοβουλία σωματείων. Παρουσιάζεται προσχέδιο του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, σχετικά με τις ενοποιήσεις ΤΑΕ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, το οποίο δείχνει τις κυβερνητικές προθέσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφασίζει να πραγματοποιήσει παναθηναϊκό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα, στις 16 Ιουλίου. Συλλαλητήριο οργανώνεται την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη. Η πρασινογάλαζη ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχειρεί τον εξωραϊσμό του με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας.

Στις 23 Ιουλίου μια ακόμη πανεργατική, πανελλαδική απεργία.Τον τόνο ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα τον δίνουν τα συνδικάτα, που, ύστερα από προσυγκέντρωση, φτάνουν στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ.

Την τελευταία μέρα του Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει και εγκρίνει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, του οποίου παρουσιάζονται μόνο βασικοί άξονες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπου απεργός και γκλομπ (2000-02-20 00:00:00.0)
Αταλάντευτα στον αγώνα τους (1998-06-02 00:00:00.0)
Μαχητική απάντηση στην αδιαλλαξία (1998-05-21 00:00:00.0)
Επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τον Ιούνη (1998-05-13 00:00:00.0)
Απεργία τη Δευτέρα στις τράπεζες (1998-05-09 00:00:00.0)
Βάναυση επίθεση κατά τραπεζοϋπαλλήλων (1998-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ