Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΑΚ- ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, χαρακτηρίζει το ξεπούλημα της Ιονικής η ΕΣΑΚ- εργαζομένων στις τράπεζες, με αφορμή τη χτεσινή κατακύρωση του διαγωνισμού στην Τράπεζα Πίστεως.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες για το συγκεκριμένο θέμα η ΕΣΑΚ- εργαζομένων στις τράπεζες αναφέρει τα εξής:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας την πολιτική της ΟΝΕ συνεχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτή η πολιτική αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο. Αφού με συνοπτικές διαδικασίες εκχώρησε στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο τις τράπεζες Κρήτης, Μακεδονίας - Θράκης, Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, προχώρησε και στο ξεπούλημα της Ιονικής (συνέχεια έχει η Εμπορική). Με βίαιο τρόπο αναδιανέμει την "πίτα" του τραπεζικού συστήματος σε όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αποτελεί πρόκληση να ενισχύεται το ιδιωτικό κεφάλαιο και να εκχωρείται η Ιονική στην Alpha Τράπεζα Πίστεως, όταν αυτή η συγχώνευση αποκλείστηκε με κυβερνητική παρέμβαση για την Εμπορική Τράπεζα.

Εχουν τεράστιες ευθύνες οι πλειοψηφίες της ΟΤΟΕ - ΓΣΕΕ γιατί όχι μόνο υπονόμευσαν τον αγώνα των εργαζόμενων της Ιονικής, αλλά γιατί εδώ και χρόνια έχουν μετατρέψει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε παραμάγαζα της κυβέρνησης. Γιατί εδώ και χρόνια, μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κυβερνητική πολιτική είναι για το καλό μας. Οτι ο ανταγωνισμός, η μείωση του "κόστους", η κερδοσκοπία των τραπεζών είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων. Συμφωνούν όλοι μαζί, γιατί είναι με την ΟΝΕ και την ΕΕ.

Η ΕΣΑΚ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι στους ομίλους Λάτση - Σάλλα - Κωστόπουλου, γεύονται τα "αγαθά" του εκσυγχρονισμού. Οι οργανισμοί εργασίας ανατρέπονται, ο δανεισμός των εργαζόμενων είναι καθεστώς, το ωράριο συναλλαγών και εργασίας παραβιάζεται, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, έχουμε κατάχρηση του"διευθυντικού δικαιώματος", τρομοκρατία (απειλές, χαφιεδισμός κλπ.) περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Η ΕΣΑΚ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι απ' αυτές τις πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) όχι μόνο δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα, αλλά δεν πρέπει να τους εμπιστεύεται.

Καλούμε τους εργαζόμενους στις τράπεζες να πάρουν τις ευθύνες στα χέρια τους. Καλούμε τους εργαζόμενους στην Ιονική, χωρίς αυταπάτες για δήθεν διασφάλιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, να αγωνιστούν σε όποια προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων. Η καλύτερη διασφάλιση είναι η αγωνιστική ενότητα.

Η ΕΣΑΚ μ' όσες δυνάμεις διαθέτει θα είναι δίπλα τους. Για να επιβάλουμε σε εργοδοσία - κυβέρνηση τις δικές μας θέσεις, τις δικές μας λύσεις στα προβλήματα. Η αναμονή, ο εφησυχασμός το μόνο που βοηθούν είναι την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να ξαναβρεί τον ταξικό προσανατολισμό.

Να ξεφύγει από τη μέγκενη των κοινωνικών εταίρων.

Να απαιτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ευθύνη κάθε έντιμου - αγωνιστή συναδέλφου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ