Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επικυρώθηκε και τυπικά το ξεπούλημα

Με τις ευλογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και την τυπική έγκριση του διορισμένου από την κυβέρνηση ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας, η Ιονική Τράπεζα πέρασε κάτω από τον έλεγχο της Τράπεζας Πίστεως του Κωστόπουλου

Με τις ευλογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας (που έχει τις πολιτικές ευθύνες) και την τυπική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας, που συνεδρίασε χτες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε το μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, η οποία περνά κάτω από τον έλεγχο της ιδιωτικής τράπεζας Πίστεως του Γ. Κωστόπουλου.Ενα σκάνδαλο, που ανοίγει πλέον διάπλατα το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και για ανακατατάξεις με αντιδραστικότερη κατεύθυνση μεταξύ των ομίλων της οικονομικής ολιγαρχίας, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι με την εκποίηση της Ιονικής αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και η πορεία ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας.

Η Ιονική Τράπεζα, αντί να συγχωνευτεί με τη μητρική της Εμπορική Τράπεζα- όπως συνιστούσε το σχετικό πόρισμα της ΜΟΝΙΤΟΡ - παραδόθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στον όμιλο της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος πρόσφερε για την εξαγορά του 51% των μετοχών 272 δισ. δραχμές, έναντι 254 δισ. δραχμών που ήταν η προσφορά του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Η διοίκηση του ομίλου της Πειραιώς νιώθει "ριγμένη" καθώς θεωρεί ότι το τελικό αποτέλεσμα "μαγειρεύτηκε" από την κυβέρνηση και τη "σύμβουλο" πώλησης J. P. Morgan, ώστε η Ιονική να καταλήξει στον επιθυμητό για την κυβέρνηση αγοραστή. Η Πειραιώς υποστηρίζει ότι η αρχική προσφορά της Πίστεως ήταν μικρότερη από τα 272 δισ. δραχμές, η οποία στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε και ζητά να της δοθεί η δυνατότητα να αναπροσαρμόζει και η ίδια το αρχικό τίμημα στα 290 δισ. δραχμές, ενώ παράλληλα απειλεί με προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα...

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε χτεσινές του δηλώσεις και με εμφανή την προσπάθεια να παρουσιάσει την κυβέρνηση σαν αμέτοχη στις όποιες διαδικασίες που διαμόρφωσαν τη διαδικασία πώλησης, εξέφρασε την "κυβερνητική ικανοποίηση για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού" και αφού ομολόγησε πως "πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας", χαρακτήρισε το τίμημα εξαγοράς "ιδιαίτερα ικανοποιητικό". Εφτασε μάλιστα στο σημείο, να κάνει λόγο για "μία πολύ θετική εξέλιξη, για την Ιονική, την Εμπορική, το τραπεζικό σύστημα, γενικότερα την ελληνική οικονομία", όταν αποτελεί κοινό μυστικό πως η ενέργεια αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες και στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων και στο σύνολο της οικονομίας.

Απαντώντας έμμεσα στις καταγγελίες της Τράπεζας Πειραιώς περί "στημένου" διαγωνισμού υποστήριξε ότι "... η διαδικασία υπήρξε απόλυτα αξιόπιστη, διαφανής και αδιάβλητη", ενώ αναφερόμενος στις ενστάσεις της Τράπεζας Πειραιώς, μίλησε για "πτυχές της διαδικασίας που αφορούν τους νομικούς".

"Στημένος" ο διαγωνισμός;

Με χτεσινή της ανακοίνωση που απευθύνεται προς τη διοίκηση της Εμπορικής και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς:

  • επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την αποδοχή η μη της προσφοράς που υποβλήθηκε στις 26 Μάρτη.
  • επικαλείται δημοσιεύματα (τα οποία δε διαψεύστηκαν) σύμφωνα με τα οποία "υπήρξε σχετική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τον έτερο υποψήφιο αγοραστή της Ιονικής και μάλιστα με διαδικασία, την οποία θεωρούμε ότι είναι εκτός των όρων που προβλέπονταν στο διαγωνισμό". Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορείται η κυβέρνηση ότι συνεννοήθηκε με την Πίστεως, ώστε η Ιονική να καταλήξει στην τελευταία.
  • υποστηρίζει ότι η αρχική προσφορά του ομίλου της Πίστεως κινήθηκε μεταξύ των 210 - 232 δισ. δραχμών, έναντι της δική της προσφοράς ύψους 254 δισ. δραχμών.
  • καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εμπορικής ότι αντί να κατακυρώσουν το διαγωνισμό υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, συνεννοήθηκαν με την Πίστεως, ώστε να καταβάλει τη βελτιωμένη προσφορά των 272 δισ. δραχμών.
  • χαρακτηρίζει, επίσης, "ασυνήθη" την πρακτική που ακολουθήθηκε για την ιδιωτικοποίηση και ζητά να της επιτραπεί να αναπροσαρμόσει το αρχικό τίμημα στα 290 δισ. δραχμές.

Για τους λόγους αυτούς η Πειραιώς ζητά να της δοθούν τα έγγραφα πάνω στα οποία στηρίχτηκε η πρόταση της J. P. Morgan, για να επιλέξει ως πρώτο διαπραγματευτή και, στη συνέχεια, να επιλέξει και να αναγορεύσει σε πρώτο πλειοδότη τον όμιλο της Τράπεζας Πίστεως.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση της Εμπορικής- εμμέσως πλην σαφώς - αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε ειδική συνεννόηση με την Πίστεως για αναπροσαρμογή του τιμήματος και σημειώνει ότι "οι ίδιοι οι υποψήφιοι είχαν ζητήσει εγγράφως να διευκρινιστεί ότι δε θα υπάρχουν περαιτέρω αντιπροσφορές επί των τιμημάτων μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, αίτημα που ικανοποίησε η J. P. MORGAN, με την από 26-2-99 επιστολή της".

Πλήθος ερωτηματικών

Στην όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε δημιουργήθηκε πληθώρα ερωτηματικών, τα οποία επιβεβαιώνουν το όργιο συναλλαγών που ακολουθήθηκε με την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής.

Ετσι, είναι πολύ "περίεργο" ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό υποβλήθηκε μόνο μια προσφορά (αυτή του Λάτση) μόλις 135 δισ. δραχμές, ενώ οι άλλοι δύο διεκδικητές απείχαν. Την ίδια περίοδο ο σημερινός αγοραστής Γ. Κωστόπουλος της Πίστεως είχε "αποτιμήσει λογιστικά" την Ιονική στα 45 δισ. δραχμές! Σήμερα ο κ. Κωστόπουλος πρόσφερε 272 δισ. δραχμές, ενώ η Πειραιώς εκλιπαρεί να προσφέρει 290 δισ. δραχμές!

Ερωτηματικά δημιουργεί επίσης και η μη συμμετοχή της Eurobank του Λάτση, ο οποίος, ενώ εμφανίστηκε σαν ...μαινόμενος ταύρος στην τραπεζική αγορά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να δικαιολογήσει τη μη υποβολή πρότασης εξαγοράς, επικαλείται φόβους ότι τα τιμήματα θα διαμορφωθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα... Η εξέλιξη αυτή φέρνει πάλι στην επικαιρότητα τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας Λάτση - Κωστόπουλου, με στόχο το μοίρασμα της τραπεζικής (και όχι μόνο) αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ