Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Στις 2.500 το κιλό τα αμνοερίφια

Στο "πλαφόν" που θα ισχύσει στις χονδρικές τιμές του Ρέντη, εναποθέτει τις ελπίδες του το υπουργείο Ανάπτυξης

Στα επίπεδα των 2.500 δραχμών το κιλό ευελπιστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα κινηθούν φέτος το Πάσχα οι τιμές στα αμνοερίφια. Προς μια τέτοια λιανική τιμή και σε κάθε περίπτωση πάνω από 2.000 δραχμές το κιλό "οδηγείται" η αγορά στα πλαίσια του άτυπου "πλαφόν" με τους χονδρέμπορους της αγοράς του Ρέντη, για το οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι το "πλαφόν" αυτό, για τη χονδρική, συμφωνήθηκε να κυμανθεί στις 1.500 - 1.550 δρχ. το κιλό. Πάντως, όπως ομολογούν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν η κυβέρνηση μιλάει για "περσινές τιμές" που θα ισχύσουν στη φετινή αγορά, έχει υπόψη της την κεντρική αγορά της Αθήνας, τη Βαρβάκειο, όπου τα επίπεδα των 2.000 δραχμών το κιλό στα οποία κινήθηκε πέρσι η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού, δεν ίσχυσε στη συντριπτική πλειοψηφία των συνοικιακών κρεοπωλείων όπου οι τιμές διαμορφώνονται με άλλους όρους. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, απ' όπου γίνεται και η μεγαλύτερη κατανάλωση τις μέρες αυτές, η τιμή ξεπέρασε τις 2.400 δρχ. το κιλό στα μικρά αμνοερίφια. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι και η διακίνηση στη χονδρική δεν περνάει εξ ολοκλήρου από του Ρέντη. Ετσι, ακόμα κι αν εκεί ισχύσει η "συμφωνία" για 1.550 χονδρική τιμή, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα ισχύσει παντού. Πάντως, είναι βέβαιο ότι την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα περσινά επίπεδα θα την πληρώσουν από την τσέπη τους οι παραγωγοί που προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές στις 1.500 - 1.550 δρχ. το κιλό, οι χονδρέμποροι θα τους πιέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και κάτω από ένα χιλιάρικο.

Το θέμα των τιμών των αμνοεριφίων κατά τις μέρες του Πάσχα και οι γνωστές πρακτικές των προσφορών που εφαρμόζονται με ιδιαίτερη ένταση αυτές τις μέρες από τα σούπερ μάρκετ, απασχόλησαν την προχτεσινή συνάντηση εκπροσώπων των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου, οι ιδιοκτήτες κάνουν λόγο για τιμές γύρω στις 1.750 δρχ. το κιλό, ενώ τους ζητήθηκε να μην χρησιμοποιήσουν αθέμιτες πρακτικές.

Τέλος, στα περσινά πάνω - κάτω επίπεδα κυμαίνονται, μέχρι στιγμής και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά, με εξαίρεση την πατάτα που πωλείται περίπου 30 δρχ. ακριβότερα απ' ό,τι πέρσι τέτοιες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ