ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA σε αντίσταση, κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν ενωτικά και αγωνιστικά
Οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν ενωτικά και αγωνιστικά
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συσπείρωση, καλεί τους εργαζόμενους στις υπό συγχώνευση τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA η ΕΣΑΚ Τραπεζών, για την προστασία των δικαιωμάτων τους, ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει πως «η μόνη εγγύηση και διασφάλιση είναι η ίδια η επαγρύπνηση και αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Είναι η αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ. Η καλύτερη διασφάλιση είναι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για την περιφρούρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, που θα είναι σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, με τις επιλογές του κεφαλαίου, με τις σε διατεταγμένη υπηρεσία πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Σχετικά με την ίδια τη συγχώνευση, τονίζει ότι «εντάσσεται στη στρατηγική του κεφαλαίου να προχωρήσει πιο γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις. Είχαν προηγηθεί και άλλες τέτοιες κινήσεις, όπως η συγχώνευση Ιονικής - Πίστεως, Κρήτης - Εργασίας - Γιούρομπανκ, Πειραιώς - Μακ./Θράκης - Χίος - ΕΤΒΑ και συνεχίζονται με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και της Εμπορικής. Είναι κινήσεις παραπέρα συγκεντροποίησης του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του. Είναι κινήσεις, που στοχεύουν στο μεγαλύτερο άνοιγμά του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στα Βαλκάνια, στην Α. Μεσόγειο και στις παρευξείνιες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγχώνευση ανακοινώθηκε μια μέρα μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, για μεγαλύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, για παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων». Προσθέτει ακόμη ότι η νέα τράπεζα θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου σ' αυτήν.

Εντονη είναι η κριτική της ΕΣΑΚ Τραπεζών και στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΣ (ΣΥΝ), επειδή: «Συμφωνούν με την πολιτική της ΟΝΕ (ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις). Συμφωνούν με την ανταγωνιστικότητα στο πιστωτικό σύστημα, αρκεί να είναι με "κανόνες". Εχουν ταχθεί και με αποφάσεις τους υπέρ του ξεπουλήματος των κρατικών τραπεζών στο ιδιωτικό χρηματιστικό κεφάλαιο (Μακ./Θράκης, Κρήτης, Ιονική, ΕΤΒΑ, ΑΤΕ, Εμπορική, ΤΚΕ). Εστω και τώρα αρνούνται να δουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και αντί να καλέσουν τους εργαζόμενους σε συντονισμένο αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, το μόνο που κάνουν είναι να χειροκροτούν τις στρατηγικές κινήσεις του κεφαλαίου και να αρκούνται στις διαβεβαιώσεις - υποσχέσεις των "φίλων" υπουργών - διοικητών».

Στη βάση αυτής της διαπίστωσης, επισημαίνει ότι στις δυο τράπεζες θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες και ότι «η έκταση και οι τρόποι μείωσης του αριθμού των εργαζομένων, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, θα εξαρτηθούν από την αντίσταση των εργαζομένων. Θα εξαρτηθούν από την ενότητα - συσπείρωση των εργαζομένων, από το κατά πόσο θα ορθωθεί ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σ' αυτές τις λογικές του κεφαλαίου».

Γι' αυτό η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να «γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό κυβερνητικό - συνδικαλισμό», καθώς οι συνδικαλιστές - εκφραστές του, που καλούσαν σε σεβασμό απέναντι στις διοικήσεις των τραπεζών και τις στήριζαν, «ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να παλέψουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι αυτοί που τώρα ζητούν "διασφαλίσεις" από τους εργοδότες και κυβέρνηση μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων».

«ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
«Ενωμένοι μπορούμε»!

Καίριο ζήτημα η ενίσχυσή της στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης Αθήνας στις 22 - 27 Νοέμβρη

Κάλεσμα για μαζική προσέλευση στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας που θα γίνουν από τις 22 έως τις 27 Νοέμβρη απευθύνει η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα». Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς τα στελέχη της Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας συζητούν με τους εργαζόμενους τη διακήρυξη της παράταξης, ενόψει των αρχαιρεσιών.

Για το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους εργαζόμενους, τον πόλεμο των Αμερικάνων ενάντια στο Αφγανιστάν, η Ταξική Αγωνιστική Ενότητα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «η οικονομική κρίση εντείνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Πόλεμος, καταπάτηση δικαιωμάτων, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Η κυβέρνηση δίνει στην Αμερικάνικη κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ κάθε είδους διευκολύνσεις».

Υπογραμμίζεται δε ότι ο πόλεμος «δε γίνεται μόνο με βομβαρδισμούς, με στρατιωτικά μέσα. Εκδηλώνεται με την επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, με την αντιλαϊκή πολιτική που καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την υποαπασχόληση, ανατρέπει εργασιακές κατακτήσεις, καθηλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις».

Αναφερόμενη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα τονίζει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ εμμένει «στις θέσεις που διατηρούν τις συντάξεις πείνας και διευκολύνουν την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτικής ηλικίας». Συναινεί «στη ληστεία της επικουρικής ασφάλισης και των αποθεματικών των ταμείων. Συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο της υποταγής «βάζοντας πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα».

«Κρατάμε στα χέρια μας - υπογραμμίζεται ιδιαίτερα - μεγάλη δύναμη πρέπει να τη δείξουμε. Να συμμετάσχουμε μαζικά στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, να κάνουμε τώρα δικιά μας υπόθεση τον αγώνα για τα κοινωνικά ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να οργανωθούμε στο συνδικάτο. Κάθε δισταγμός, κάθε βήμα πίσω είναι σε βάρος μας».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «η πείρα από τους μεγάλους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση διδάσκει ότι, μπορούμε να εμποδίζουμε τα αντεργατικά σχέδια όταν οργανώνουμε την πάλη μας και συγκρουόμαστε με την αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Οταν αποκαλύπτουμε το ρόλο των δυνάμεων του συμβιβασμού που στηρίζουν αυτή την πολιτική, παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας και προσπαθούν ν' αφοπλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ενίσχυση της Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας σημαίνει μεγαλύτερη ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας. Το συνδικάτο μας συντονίζει τη δράση του με άλλα συνδικάτα. Παλεύει μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου στο εργατικό κίνημα σημαίνει ενίσχυση της αντίστασης και της πάλης για νέες κατακτήσεις».

Συνέλευση λογιστών Πειραιά

Την ετήσια γενική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 18 Νοέμβρη, στις 9.30 το πρωί, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, καθώς και η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απεργούν οι υπάλληλοι του συνεταιρισμού

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλμυρού Μαγνησίας, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του προεδρείου της διοίκησης να ξεπουλήσει το σούπερ - μάρκετ της Ενωσης. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά στην απεργιακή κινητοποίηση και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην ξεπουληθεί το σούπερ - μάρκετ, καθώς θα χάσουν τη δουλιά τους 15 άτομα.

Επίσχεση εργασίας στην «Αναστηλωτική»

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Αναστηλωτική», που εργάζονται στο εργοτάξιο της Νέας Ιωνίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, καθώς η επιχείρηση δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«ΔΙΟΝ ΑΕ»
Ασύδοτες απολύσεις και αυθαιρεσία

Συνεχίζεται το εργοδοτικό όργιο ασυδοσίας στην εταιρία κατεργασίας ξύλου «ΔΙΟΝ» ΑΕ της Θεσσαλονίκης, η οποία συνέχισε τις απολύσεις με ένα μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργατοτεχνιτών κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης και δύο ακόμα μέλη του σωματείου, επειδή αντιδρούν στις παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η επιχείρηση προσπαθεί να επιβάλει μη νόμιμη πληρωμή των υπερωριών και απέλυσε τον Α. Κακανά και δυο εργαζόμενους, επειδή αντιτάχθηκαν στα σχέδιά της. Ο Α. Κακανάς δήλωσε στο «Ρ»: «Αν η εργοδοσία δε δεχτεί να άρει τις απολύσεις, το σωματείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε άμεσες κινητοποιήσεις. Θα κλείσουμε το εργοστάσιο αν η επιχείρηση δεν επαναπροσλάβει τους απολυμένους και δεν εφαρμόσει σωστά τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ