ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ
Παρατείνουν τις προθεσμίες λόγω απροθυμίας

Η απροθυμία των νέων να δηλώσουν συμμετοχή στο επαγγελματικό - μισθοφορικό σώμα που συγκροτείται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε πρώτη φάση προσανατολίζεται στην παράταση μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και κατάθεσης των δικαιολογητικών από αυτούς οι οποίοι επιθυμούν να προσληφθούν ως επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) στο Στρατό Ξηράς.

Την προαναγγελία έκανε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης, στη διάρκεια συνέντευξής του στη ΝΕΤ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι τα κενά που θα υπάρξουν θα καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες εθελοντές οπλίτες. Σημειώνεται ότι έχουν προκηρυχτεί περίπου 4.500 θέσεις ΕΠΟΠ για το Στρατό Ξηράς και η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών λήγει στις 20 Νοέμβρη. Οι δε αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη 14 Νοέμβρη ήταν μόνο 1.800. Στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν προκηρυχτεί 650 θέσεις και στην Πολεμική Αεροπορία θα προσληφθούν επίσης 650, όπου μπορούν αντίστοιχα να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 14 και 11 Δεκέμβρη.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η λήψη σειράς μέτρων για να ξεμπλοκάρει η προσέλευση υποψηφίων ΕΠΟΠ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιεί τον υπάρχοντα νόμο, ώστε να είναι δυνατή και η πρόσληψη ως ΕΠΟΠ ακόμα και νέων που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεων. Επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση με βάση την οποία όσοι επιθυμούν να μονιμοποιηθούν μετά τα 10 χρόνια, αυτό θα γίνεται χωρίς εξετάσεις. Ακόμα θα γίνεται ενιαία - σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία - η προκήρυξη θέσεων ώστε οι πλεονάζοντες στο Ναυτικό και την Αεροπορία να οδηγούνται στο Στρατό Ξηράς.

8ο Συνέδριο ΚΝΕ

Ερώτηση:

Ποια είναι η σχέση της πάλης του ΑΑΔ Μετώπου με την πάλη για το σοσιαλισμό;

Απάντηση:

Στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου Για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο αναφέρεται το εξής: «Το ΑΑΔ Μέτωπο πρέπει να προβάλει στο λαό την ιδέα ότι είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να επιβληθούν τα συμφέροντα των καταπιεσμένων λαϊκών δυνάμεων στο επίπεδο της εξουσίας, στόχος αναπόσπαστα δεμένος με τη δραστική αλλαγή και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων.

Βέβαια, ο αγώνας για την εξουσία θα περάσει από πολλές φάσεις και διακυμάνσεις, θα εξαρτάται και θα καθορίζεται σε κάθε φάση ή στροφή του κινήματος, από το συσχετισμό και τη δυναμική των εξελίξεων. Σήμερα, ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας συνδέεται περισσότερο και εντάσσεται οργανικά στον αγώνα κατά του καπιταλισμού, αφού από τη φύση του περικλείει ρήξεις που υπονομεύουν τα θεμέλια της καπιταλιστικής κοινωνίας, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια. Ωστόσο, ο αγώνας του Μετώπου δεν οδηγεί υποχρεωτικά και αναπόφευκτα στο σοσιαλισμό».

Γιατί, όμως, ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας συνδέεται με την πάλη για το σοσιαλισμό; Ο ιμπεριαλισμός είναι ο καπιταλισμός στο ανώτατο στάδιό του, δεν υπάρχει άλλο στάδιο εξέλιξής του, στο οποίο κυριαρχούν τα μονοπώλια, το χρηματιστικό κεφάλαιο. Η ανώτατη βαθμίδα του είναι ο κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο ανάπτυξής του, στην κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα. Επομένως, οι υλικές προϋποθέσεις είναι ώριμες για το σοσιαλισμό. Αλλά, για να γίνει το πέρασμα στο σοσιαλισμό, απαιτείται η ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, (η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της), δηλαδή των δυνάμεων που θα συγκρουστούν με την αστική τάξη, θα την ανατρέψουν από την εξουσία.

Το ΑΑΔΜ συμβάλλει στην ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα, με δεδομένη την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ. Γιατί το Μέτωπο συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις που αντικειμενικά έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική και την εξουσία της άρχουσας τάξης. Η πορεία συγκρότησής του στο έδαφος του αγώνα για λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού και της χώρας σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όλων των οργανωμένων στο Μέτωπο λαϊκών δυνάμεων, η ενίσχυση της δύναμης του ΚΚΕ, επιδρά στις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να κατανοούν την αναγκαιότητα της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. Διαπαιδαγωγεί τις λαϊκές μάζες στον ταξικό αγώνα, συμβάλλει στην κατάκτηση της εμπειρίας, ώστε να αναπτύσσεται αυτός ο αγώνας που θα προκαλεί αλλαγές και στο συσχετισμό δυνάμεων. Η πάλη του Μετώπου στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, υπονομεύει την εξουσία του κεφαλαίου.

Επομένως, το Μέτωπο παλεύει για τη λαϊκή εξουσία. Στην ίδια απόφαση του 16ου Συνεδρίου, αναφέρεται: «Το Μέτωπο από την αρχή της συγκρότησής του πρέπει να προβάλλει μια γενική ιδέα για το πρόβλημα της εξουσίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο όρος "λαϊκή εξουσία" μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά, αρκεί να περιέχει βασικές ιδέες που διαχωρίζουν την εξουσία αυτή από τη σημερινή εξουσία και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισης... Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι λαϊκή εξουσία είναι η σοσιαλιστική εξουσία. Δε θεωρούμε όμως αυτή τη θέση ως όρο για τη συγκρότηση του Μετώπου, αφού αυτό δε θα συγκροτηθεί στη βάση της συμφωνίας για το σοσιαλισμό. Η κάθε δύναμη του Μετώπου θα διατηρεί τη δική της αντίληψη για το χαρακτήρα της εξουσίας».

Βεβαίως, τόσο στα πλαίσια του Μετώπου, όσο και εκτός του Μετώπου, κάθε δύναμη θα αναπτύσσει τις ιδιαίτερες απόψεις της για το χαρακτήρα της εξουσίας. Σχετικά με το πώς η πάλη του Μετώπου θα οδηγήσει στο πέρασμα στο σοσιαλισμό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, τόσο στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ όσο και στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου «Για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, γίνεται συγκεκριμένη εκτίμηση και αναφορά, αλλά αυτό είναι ζήτημα που θα αναπτύξουμε σε επόμενη «ερώτηση-απάντηση».

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΚΚΕ, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

-- Την Κυριακή 18 Νοέμβρη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης θα περιοδεύσει στη Βορειοανατολική Θεσσαλονίκη. Στις 4.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τους δασεργάτες στο Καφενείο των Δασεργατών. Στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στη Ν. Μάδυτο, στο καφενείο «Χατζηζαχαρίου».

-- Τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη, στην Ηλιούπολη, συγκέντρωση στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου, με ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Αρβανιτάκη.

-- Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση την Τετάρτη, 21 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στα Γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη) με θέμα: Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Αγωγή Λαλιώτη κατά Καρατζαφέρη

Αγωγή για αποζημίωση ύψους 500 εκατ. δραχμών κατά του βουλευτή Γ. Καρατζαφέρη ανακοίνωσε χτες ότι θα καταθέσει εντός των ημερών ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης. Αφορμή για την αγωγή αποτέλεσε συνέντευξη του βουλευτή στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» (11/11/2001), όπου ο Γ. Καρατζαφέρης κάνει λόγο για «βίλα του Κ. Λαλιώτη στη Φιλοθέη» και για «ροκάνισμα 14 δισ δρχ από ένα αθλητικό κέντρο». Στην ανακοίνωσή του ο Κ. Λαλιώτης κατηγορεί το βουλευτή για «συκοφαντικές αναφορές» για τις οποίες, όπως καταλήγει, θα «πληρώσει το ακριβό τίμημα».

  • Στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους αρχηγούς άλλων κομμάτων, σήμερα ο Κ. Λαλιώτης αναμένεται να συναντηθεί με τον Δ. Αβραμόπουλο.
Ο Γ. Αντωνακόπουλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Το ΚΥΣΕΑ εξέλεξε χτες το νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, ο οποίος θα είναι από τις 15 Φλεβάρη 2002 ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γεώργιος Αντωνακόπουλος, ο οποίος και θα προαχθεί σε στρατηγό με Προεδρικό Διάταγμα. Ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης, στον οποίο το ΚΥΣΕΑ απέδωσε τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θα αποστρατευτεί μετά από τρία χρόνια θητείας στη θέση αυτή. Κατά συνέπεια, το ΚΥΣΕΑ, σε νέα συνεδρίασή του, θα επιλέξει νέο αρχηγό ΓΕΣ, αλλά και τον επόμενο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αφού ο σημερινός αρχηγός, ο αντιπτέραρχος Δημήτρης Λυντζεράκος, αποστρατεύεται, μετά τη συμπλήρωση 3 χρόνων στη θέση αυτή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ