ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις καλένδες οδηγούνται οι γερμανικές αποζημιώσεις

Ο εισηγητής, Π. Χριστόφορος, θα προτείνει στο Ανώτατο Ειδικό Δικστήριο (ΑΕΔ), οι υποθέσεις των γερμανικών επανορθώσεων να δικαστούν από τα γερμανικά δικαστήρια!

Στις καλένδες παραπέμπεται το αίτημα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για αποζημιώσεις για τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι Γερμανοί φασίστες την περίοδο της Κατοχής σε βάρος χιλιάδων Ελλήνων. Η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Π. Χριστόφορου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) την προσεχή Τετάρτη (21/11/2001) ανατρέπει την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου(11/2000) που δικαίωνε τους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής θα προτείνει ότι οι αξιώσεις των ελληνικών θυμάτων της γερμανικής κατοχής μπορεί να εκδικαστούν από τα γερμανικά δικαστήρια, αλλά πρέπει να εκδοθεί προδικαστική απόφαση για συγκέντρωση στοιχείων από διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να υπάρξει ασφαλής κρίση του δικαστηρίου.

Η πρόταση του εισηγητή ανατρέπει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που με συντριπτική πλειοψηφία (15-5) είχε κρίνει ότι το γερμανικό δημόσιο δεν μπορεί να επικαλεστεί την κρατική ασυλία (ετεροδικία) και έδινε το δικαίωμα στα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Τώρα, ο Π. Χριστόφορος στη συνεδρίαση του ΑΕΔ την Τετάρτη θα εισηγηθεί (με αμφιβολίες λόγω έλλειψης διεθνών στοιχείων) ότι δεν υπάρχει κανόνας εθιμικού δικαίου που να προβλέπει εξαίρεση από την ετεροδικία για αδικήματα που τελέστηκαν στο έδαφος του κράτους του foroum από δράστη ευρισκόμενο στο έδαφος αυτό. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι οι αγωγές των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας μπορούν να εκδικαστούν από τα γερμανικά δικαστήρια. Επίσης, ο εισηγητής θα προσθέσει ότι και αν ακόμη υπήρχαν κανόνες εθιμικού δικαίου και πάλι δε θα κάλυπτε ζημιές προερχόμενες από γεγονότα, τα οποία προήλθαν από ένοπλες συγκρούσεις.

Παράλληλα, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι η έρευνα στο παραπάνω θέμα είναι ατελής και θα εισηγηθεί να εκδοθεί προδικαστική απόφαση με την οποία να ζητούνται στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου, υπουργείο Εξωτερικών κλπ.) για να καταλήξει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Η ουσία είναι ότι για ένα θέμα που είχε καταλήξει οριστικά η απόφαση του Αρείου Πάγου και δικαίωνε τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, με ευθύνη του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Στ. Ματθία, οδηγήθηκε σε επικίνδυνους ατραπούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί αυτή η εθνική υπόθεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου στο οποίο προεδρεύει ο Στ. Ματθίας, με μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους αντιστασιακούς και στους δικαιούχους και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «δικαστικό πραξικόπημα», παρέκαμψε την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ και παρέπεμψε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία του Στ. Ματθία, με μεταγενέστερη απόφασή του αναίρεσε εφετειακή απόφαση, η οποία δικαίωνε δικηγόρο, επιδικάζοντάς τον 61 εκατ. δραχμές για ηθική βλάβη και αποζημίωση των περιουσιακών του στοιχείων. Ετσι, με πρόσχημα δήθεν διχογνωμία (μεταξύ Α΄ Τμήματος και Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός προσπάθησε να βάλει στο ψυγείο την απόφαση του ΑΠ (11/2000). Να σημειωθεί ότι συνήθως παραπέμπεται υπόθεση στο ΑΕΔ για οριστική κρίση, όταν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο) και όχι μεταξύ των τμημάτων ανωτάτου δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει αποδεκτή από το ΑΕΔ, μπαίνει ταφόπετρα στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και είναι μια εξέλιξη που αντικειμενικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα όργανα για παλιά αδιέξοδα

Ενα ακόμα όργανο στρατηγικής δημιούργησε στο πλευρό του ο Κ. Καραμανλής, όμως το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που απορρέουν από την πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική.

Το νέο άτυπο όργανο «επικοινωνίας και στρατηγικής» είναι άλλο ένα συμβουλευτικό όργανο του προέδρου, το οποίο χρησιμεύει σε αυτή τη φάση και στην «αποκατάσταση» ορισμένων στελεχών (Δήμας, Λιάπης), για τα οποία αναζητούνταν εδώ και καιρός κάποιοι ρόλοι. Στο όργανο θα μετέχουν, εκτός του ιδίου, οι Β. Μεϊμαράκης, Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη, Θ. Ρουσόπουλος, Μ. Λιάπης και Στ. Δήμας.

Σύμφωνα με τη Ρηγίλλης το άτυπο όργανο θα αποκαλείται «Ομάδα ανάλυσης πολιτικής» και θα συνεδριάζει κάθε Δευτέρα το μεσημέρι. Θα έχει συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό χαρακτήρα και θα επιχειρεί με προτάσεις προς το κόμμα και τον πρόεδρο να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα της ΝΔ. Επίσης θα ασχολείται κυρίως με τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πολιτικής. Το όργανο συνεδρίασε χτες για πρώτη φορά στη Ρηγίλλης. Εξερχόμενος ο Μ. Λιάπης είπε ότι η κοινωνία προσδοκά ενωμένη και ισχυρή η ΝΔ να πετύχει και συμπλήρωσε ότι «γι' αυτό είμαστε όλοι εδώ και θα συνδράμουμε με σκληρή δουλειά και δυναμική αντιπολίτευση». Ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι η νέα ομάδα θα χαράξει την πολιτική και θα προωθεί τις ιδέες και τις θέσεις του κόμματος. Το πρώτο πάντως που, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησε ο Κ. Καραμανλής στα μέλη του οργάνου ήταν να αποφεύγονται οι διαρροές.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την παγκοσμιοποίηση

Εκδήλωση με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και τελευταίες εξελίξεις» διοργανώνει τη Δευτέρα 19 του Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων, Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΓΝΩΣΗ».

Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίζει η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, ΓΓ της ΚΕΔΙΚΑ, θα μιλήσουν ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Θράκης και ο Βασίλης Φίλιας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Αναζητεί συνεργασίες - σωσίβιο

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές πρότεινε ο Δ. Αβραμόπουλος στον Κ. Λαλιώτη, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ βρήκε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση του προέδρου του ΚΕΠ.

Σε μια προσπάθεια να βγει από τα υπαρξιακά του αδιέξοδα και να διασφαλίσει την επιβίωση του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, ο Δ. Αβραμόπουλος εναποθέτει φανερά τις ελπίδες του στο ΠΑΣΟΚ, υπερθεματίζοντας, ταυτόχρονα, υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο δήμαρχος υποδέχτηκε «πανέτοιμος» τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και μπήκε κατ' ευθείαν «στο ψητό»: Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές, στη βάση παλαιότερης πρότασής του για «διασταυρούμενη ψηφοδοσία», στο όνομα της εκλογής των «καλύτερων και αξιότερων». Η πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου προβλέπει την καθιέρωση ξεχωριστού ψηφοδελτίου για τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους. Από την πλευρά του ο Κ. Λαλιώτης βρήκε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση και ανέφερε ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτό το σύστημα εφαρμόζεται στη Γερμανία. Με τη σειρά του ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Κ. Λαλιώτη, γιατί δεν απέρριψε την πρόταση... Ο Δ. Αβραμόπουλος επανέφερε το θέμα των συνεργασιών και από τη μια είπε ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις δημοτικές και εθνικές εκλογές, αλλά, ταυτόχρονα, φρόντισε να επισημάνει ότι «εμείς δεν αποκλείουμε τις μετεκλογικές συνεργασίες». Ανέφερε, επίσης, ότι μετά το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει με δική του πρωτοβουλία συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στο Λιτόχωρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 24 και 25 του Νοέμβρη (Σάββατο - Κυριακή) στο Λιτόχωρο - Δίον. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 38.27.303 και 38.43.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ