ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομοκρατία και στον «ηλεκτρικό»!

Με αφορμή τα επεισόδια στο σταθμό Ν. Φαλήρου, το απόγευμα του Σαββάτου

Καθεστώς αστυνομοκρατίας στους σταθμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, κατά τα πρότυπα του μετρό, προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την προστασία των σταθμών και των βαγονιών από κάθε είδους βανδαλισμούς.

Το νέο αστυνομικό μέτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, με αφορμή τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στο σταθμό του Νέου Φαλήρου μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, σε δύο μήνες θα τοποθετηθούν στους σταθμούς των ΗΣΑΠ «ειδικοί φρουροί» της Αστυνομίας, ενώ σύντομα πρόκειται να προσληφθούν και ιδιωτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα φωτογραφίζουν με κάμερες τους υπαίτιους τέτοιων επεισοδίων, προκειμένου να εντοπίζονται οι ένοχοι και να υπάρχουν συνέπειες. Ο Χρ. Βερελής ανήγγειλε, επίσης, ότι η διοίκηση των ΗΣΑΠ κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων και όταν εντοπιστούν αυτοί που προκάλεσαν τις καταστροφές θα κατατεθούν και αγωγές αποζημίωσης σε βάρος τους για τις φθορές που προκάλεσαν, οι οποίες υπολογίζονται σε 100 εκατ. δρχ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου προκάλεσαν περίπου 50 κουκουλοφόροι οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι με πέτρες και βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν σε βαγόνι του «ηλεκτρικού» που κατευθυνόταν προς τον Πειραιά, μεταφέροντας εκατοντάδες επιβάτες και περίπου 60 οπαδούς της ΑΕΚ, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά απ' όπου θα ταξίδευαν με πλοίο για το Ηράκλειο της Κρήτης. Η επίθεση εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 6.30 μ.μ. το περασμένο Σάββατο και σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, εννιά οπαδοί της ΑΕΚ διακομίστηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς δύο βαγόνια και άλλα δύο έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον «ηλεκτρικό» σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 5 μ.μ. του περασμένου Σαββάτου μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημαίνουν ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους επί σειρά ετών για τη λήψη μέτρων προστασίας του επιβατικού κοινού, του προσωπικού, αλλά και των σταθμών, του τροχαίου υλικού και των εγκαταστάσεων των ΗΣΑΠ, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα από τα αρμόδια υπουργεία.

Στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Μαυροπηγής

Συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη μετεγκατάσταση του οικισμού τους που βρίσκεται δίπλα σε ορυχείο της ΔΕΗ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής το επίκεντρο του αγώνα των κατοίκων της Μαυροπηγής Κοζάνης. Ανδρες, γυναίκες, παιδιά κατέβηκαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κάνουν γνωστό το πρόβλημά τους στους πολίτες και να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους. Διεκδικούν μετεγκατάσταση του οικισμού τους, καταγγέλλοντας πως δεν είναι δυνατό να ζήσουν σε απόσταση αναπνοής από το νέο ορυχείο που άνοιξε και εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ. Επίσης ζητούν απορρόφηση των ανέργων του χωριού τους. Αιτήματα τα οποία αρνούνται να υιοθετήσουν κυβέρνηση και ΔΕΗ και απαντούν με βία και αυταρχισμό.

Μετά τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στις 4 Οκτώβρη εναντίον των κατοίκων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διάνοιξης του νέου ορυχείου, το χωριό τους αστυνομοκρατείται σε 24ωρη βάση. Μόνοι τους, με μόνο σταθερό σύμμαχο το ΚΚΕ - αφού οι ντόπιοι παράγοντες και αιρετοί «τα γύρισαν» και άρχισαν να παζαρεύουν υποχωρήσεις - οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα. Ηδη έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΗ και παράλληλα ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η προχτεσινή μαζική και μαχητική κινητοποίηση που αποτελεί συνέχεια στην πολύμορφη δράση τους, οργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μαυροπηγής, το Σύλλογο Ανέργων - Πληττομένων, την Επιτροπή Αγώνα και την Κίνηση Γυναικών.

Οι Μαυροπηγιώτες συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου λίγο αργότερα θα γινόταν η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Ναι, στην ανάπτυξη και τη μετεγκατάσταση», «Θέλουμε εργασία και όχι ανεργία», διαδήλωναν και στη συνέχεια, στη διάρκεια της πορείας τους προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Κρατώντας στα χέρια τους πανό, πλακάτ με ζωγραφιές των μικρών μαθητών που αποτύπωναν το πώς βίωσαν την επέμβαση των ΜΑΤ εναντίον των γονιών τους, και αποφασισμένοι, ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε».

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
H TVX σκάβει κάτω από τη Στρατονίκη

Με μεγάλη συγκέντρωση οι κάτοικοι απαίτησαν να σταματήσει αμέσως η εξόρυξη κάτω από το χωριό τους

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι κάτοικοι της Στρατονίκης Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι γιατί με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της TVX ΕΛΛΑΣ κινδυνεύει με κατεδάφιση το χωριό τους. Τα παιδιά στη Στρατονίκη ξυπνάνε από τα φουρνέλα στις 5 το πρωί, η γη τρέμει κάτω από τα σπίτια του χωριού από τις εργασίες διάνοιξης των στοών και ο πληθυσμός της περιοχής όλο και μειώνεται.

Οι κάτοικοι κρατούσαν μαύρες σημαίες, ενώ σ' ένα μεγάλο πανό ήταν γραμμένο «Η Στρατονίκη είναι ο τόπος μας, δεν τον ξεπουλάμε». Επίσης, έφεραν πανό που έγραφαν «Οχι πια άλλα φουρνέλα - οδηγούμαστε στην τρέλα» και «Τα σπίτια κινδυνεύουν - τέρμα η εξόρυξη κάτω από το χωριό».

Οπως τόνισαν οι ομιλητές, το 1992, η προηγούμενη εταιρία προχώρησε τις μεταλλευτικές δραστηριότητες εντός του οικισμού και σταμάτησε τις εργασίες μετά από τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού. Η νέα εταιρία, η TVX στην αρχή δεσμεύτηκε ότι δε θα περάσουν στοές κάτω από το χωριό, αλλά το 2000 άρχισε την εκμετάλλευση. Σημειώνεται ότι η εταιρία δεν είχε καμία άδεια για την πραγματοποίηση αυτών των εργασιών, ενώ πολλοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για την ύπαρξη ανοιχτών στοών κάτω από τη Στρατονίκη, καθώς η περιοχή είναι σεισμογενής.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Σταγείρων - Ακάνθου τόνισε ότι η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού κατοίκων στο συλλαλητήριο αποδεικνύει την αγωνία τους για το θέμα αυτό. «Θέλουν να βρουν απάντηση τα ερωτήματα που πλανιούνται ανάμεσά τους. Αν και για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να πατάνε το χώμα του χωριού τους μια και οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της TVX κάτω από τα σπίτια τούς έχουν κάνει να χάσουν τον ύπνο τους. Αντιμετωπίζουμε μια εταιρία που αυθαίρετα και στο βωμό του κέρδους έχει βρεθεί κάτω από τα σπίτια μας, αδιαφορώντας αν μ' αυτό που κάνει δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές», σημείωσε.

Αλλά και οι άλλοι ομιλητές - εκπρόσωποι των φορέων του νομού, δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και στις υπάρχουσες θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και προπαντός στον άνθρωπο. «Σήμερα δεν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον, δεν υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο», υπογράμμισαν.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι Στρατονικιώτες αποφασίζουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να αποτρέψουν την καταστροφή του χωριού από τις εκμεταλλεύσεις της TVX κάτω από το χωριό. Ζητούν από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει αυτές τις δραστηριότητες για να σωθεί το χωριό τους κι όλος ο τόπος. «Δε θα λυγίσουμε σε καμία "προσφορά", σε καμία απειλή», σημειώνεται στο ψήφισμα.

ΝΑΟΥΣΑ
Αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της πόλης

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν πρώτη φάση μιας σειράς κινητοποιήσεων ενάντια στην πορεία της γενικής υποβάθμισης της πόλης. Η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει κατάληψη του ΙΚΑ της πόλης από το Εργατικό Κέντρο, και τις επόμενες μέρες κλείσιμο των καταστημάτων της.

Στην επόμενη φάση των κινητοποιήσεων σχεδιάζεται Πανναουσαϊκή απεργία σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και τον Εμπορικό Σύλλογο. Η όλη κινητοποίηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποφάσισε να προχωρήσει στην κινητοποίηση, επισημαίνεται: «Η Νάουσα ήδη από το 1990 υφίσταται τις συνέπειες μιας ραγδαίας αποβιομηχάνισης ως συνέπεια των γενικών ανακατατάξεων στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας αλλά και του πολέμου στην τέως Γιουγκοσλαβία...».

Η ανεργία, αποτέλεσμα της πολιτικής αποβιομηχάνισης της περιοχής που ξεκίνησε πριν ακόμα από το 1990, αποτελεί το μείζον πρόβλημα της πόλης. Κοντά σ' αυτό όμως έχουν προστεθεί και μια σειρά επιμέρους προβλήματα που συνθέτουν το χάρτη της γενικής υποβάθμισης που μαστίζει την περιοχή.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής, σε δήλωσή του υπογραμμίζει: «Σαν αποτέλεσμα της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής και του είδους της ανάπτυξης που προωθείται, φθίνει συνεχώς η πόλη και η περιοχή, που έχει βυθιστεί στην ανεργία και στην ανέχεια. Οι παροχές υγείας θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες. Υπάρχει ένας ορθοπεδικός για 16.000 ασφαλισμένους και μόνο τρεις παθολόγοι. Δε διαπραγματευόμαστε τη δωρεά δημόσια υγεία, την Α΄βάθμια και Β΄βάθμια περίθαλψη. Διεκδικούμε ουσιαστική στήριξη των ανέργων κι όχι χρήματα του ΟΑΕΔ για τις τσέπες των εργοδοτών. Ο αγώνας για τη σωτηρία της πόλης πρέπει να κλιμακωθεί με παραπέρα κινητοποιήσεις, γενική απεργία κ.ά.».

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος, που τώρα κινείται ενάντια στην ανεργία και στην υποβάθμιση, ήταν από αυτούς που πρωτοστατούσαν στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και στην προάσπιση της μορφής ανάπτυξης, που έχει φέρει τη Νάουσα, και όχι μόνο, στη σημερινή βαθιά κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ