ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Οι Καισαριανιώτες προετοιμάζουν νέους αγώνες...

Στο δικό τους χώρο, στο Σκοπευτήριο, στον τόπο που τον πότισαν κάποτε με το αίμα τους οι πατεράδες και οι αδελφοί τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι Καισαριανιώτες, για να υλοποιήσουν το ελάχιστο χρέος τους: Να στήσουν μέσα σ' αυτόν τον ιστορικό χώρο ένα μνημείο που να θυμίζει στις νεότερες γενιές την ηρωική θυσία των 200 παλικαριών, την Πρωτομαγιά του 1944, ένα μνημείο που να θυμίζει όλους τους αγωνιστές που έπεσαν εκεί από τα βόλια των κατακτητών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν προκλητικά παραταχθεί μπροστά από το πλήθος και την μπουλντόζα που... θ' άνοιγε το δρόμο, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβουν. Κι αυτό γιατί τόσο ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κατημερτζής - μπροστάρης σ' αυτόν τον αγώνα - όσο και ο λαός της πόλης, προτίμησαν να υπακούσουν στην εισαγγελική απόφαση (ήρθε εισαγγελέας στον χώρο) που απαγόρευσε τόσο στο δήμο, όσο και στη Σκοπευτική, την όποια δράση στο συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα υπήρξαν τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη και του Γ. Κατημερτζή, κατά τις οποίες ο δήμαρχος προειδοποίησε για τη μεγάλη πίεση των Καισαριανιωτών, ώστε να παρθεί πολιτική απόφαση απ' τα συναρμόδια υπουργεία, που να αποχαρακτηρίζει το χώρο του Σκοπευτηρίου και να τον παραχωρεί στο λαό του.

Ακόμα, όμως, και μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο λαός της Καισαριανής αρνιόταν να φύγει από το χώρο, εάν προηγουμένως δεν αποχωρούσαν τα μέλη της Σκοπευτικής Εταιρείας, που ακόμα πιο προκλητικά έλεγαν ότι ήρθαν εκεί «για να περιφρουρήσουν το χώρο που νομικά μας ανήκει». Υπενθυμίζουμε ότι τα 550 στρέμματα του Σκοπευτηρίου, παρότι έχουν χαρακτηριστεί ιστορικός και μνημειακός χώρος και αποτελούν ένα απ' τα λαμπρότερα κομμάτια της νεότερης Ιστορίας μας, λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης κι ύστερα από πρόταση του Αρείου Πάγου, επιχειρείται να παραχωρηθούν στη Σκοπευτική. «Πέρα από το μνημείο, που θα το στήσουμε θέλουν δε θέλουν, διεκδικούμε όλον αυτό το χώρο, γιατί πρέπει να παραμείνει στους Καισαριανιώτες ως πάρκο αναψυχής», έλεγαν μικροί, μεγάλοι την Κυριακή το πρωί.

Τελικά τα μέλη της Σκοπευτικής, ύστερα από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, αποχώρησαν, ενώ τα συνθήματα «Ο λαός απαιτεί έξω η Σκοπευτική» και «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση», ακούγονταν χωρίς σταματημό. Η γενιά «που δε λύγισε», που «Γερμανούς, Ιταλούς, Αγγλους κι Αμερικανούς τους ενίκησε», αποχώρησε τελικά από τον ιερό αυτό χώρο, δίνοντας ωστόσο την υπόσχεση πως πάλι εκεί θα βρεθεί εάν κάτι απ' όσα απαιτεί και απ' όσα της ανήκουν δεν υλοποιηθούν... Να σημειωθεί τέλος, πως στην εκδήλωση της Κυριακής παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Στρ. Κόρακα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΟΧΙ στα αιτήματα των εργαζομένων

Αρνητική είναι η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην επέκταση των κανόνων που ισχύουν στους δημόσιους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, όπως προέκυψε (και) χθες από τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιος επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας πως «τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικότατα βήματα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας», αναφερόμενος στη «μοριοποίηση μεταθέσεων» και στο «συνδικαλισμό», υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας που βρέθηκαν πρόσφατα σε κινητοποιήσεις «στα περισσότερα σημεία ικανοποιούνται από τις απαντήσεις της κυβέρνησης», ιδίως για τις αμοιβές εκτός έδρας. Αναφορικά με τους πυροσβέστες, σημείωσε ότι δεν έχει αναγνωριστεί σε άλλες χώρες το επάγγελμα του πυροσβέστη ως ανθυγιεινό και επικίνδυνο.

Ανταπαντώντας, ο Αντ. Σκυλλάκος σχολίασε ότι αν και «η κυβέρνηση νιώθει ευχαριστημένη από τη στάση της, αν ήταν έτσι, δε θα τους βλέπαμε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας». Πρόσθεσε ότι από το Μάη «υπήρξαν και γραπτές αποφάσεις για επίλυση προβλημάτων» των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά αυτά «έμειναν μόνο στα λόγια». Μάλιστα, αναφορικά με την επίκληση του υφυπουργού άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «στα άλλα κράτη δεν υπάρχει υπουργείο Δημόσιας Τάξης» και οι εργαζόμενοι είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, αντιμετωπιζόμενοι ως δημόσιοι υπαλληλοι. Ειδικά για το χαρακτηρισμό ως ανθυγιεινού και επικίνδυνου του επαγγέλματος των πυροσβεστών, επισήμανε ότι «δεκαπέντε νεκροί είναι τα τελευταία χρόνια οι πυροσβέστες». Κατέληξε, τονίζοντας ότι εσκεμμένα η κυβέρνηση διατηρεί ένα αυταρχικό καθεστώς στα Σώματα Ασφαλείας, αφού «θέλετε τα Σώματα Ασφαλείας να χρησιμοποιούνται κατά των αγροτών και των εργαζομένων, χρειάζεστε μια τέτοια αντιμετώπιση».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ θα τελέσει την Κυριακή 25-11-01 στις 11.30 π.μ. - στον τόπο της εκτέλεσης, στο χώρο του μνημείου - μνημόσυνο προς τιμήν των 118 πατριωτών, που εκτελέστηκαν στις 26-11-1943 στο Μονοδένδρι Λακωνίας, από γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, στα τηλέφωνα: 82.34.296 και 88.31.368.

Συγκέντρωση για το παραλιοκτόνο νομοσχέδιο

Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε το παραλιοκτόνο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό και την Παραλία, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εμμένει στα βάρβαρα σχέδιά της και το φέρνει σήμερα για ψήφιση στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Αυτό τονίζει με χτεσινή της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού που διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 6 μ.μ., έξω από τη Βουλή την ώρα δηλαδή που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Οπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «η κυβέρνηση δε διστάζει να καταστρέψει τον πολύτιμο και εθνικό θησαυρό που είναι οι Ακτές της χώρας, προκειμένου να ικανοποιήσει ημέτερα διαπλεκόμενα συμφέροντα, όπως φάνηκε καθαρά στην υπόθεση της παραχώρησης των 5 Ακτών του ΕΟΤ».

Απεβίωσε ο Γ. Αγγελάκης

Απεβίωσε χθες το πρωί ο Γ. Αγγελάκης, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων. Δημοτικός σύμβουλος επί 19 συναπτά έτη (από το 1982), διατέλεσε αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Δ. Μπέη, εκπροσώπησε την παράταξή του σε αρκετά όργανα του δήμου. Χθες το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίαση, τίμησε τη μνήμη του και αποφάσισε η κηδεία του σήμερα το μεσημέρι να γίνει με τιμές ως εν ενεργεία δημάρχου. Αποφάσισε, επίσης, να δοθεί στην οικογένειά του το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών, να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες του Δήμου και να παραχωρηθεί ο τάφος στο Α` Κοιμητήριο.

Συγκέντρωση για το Κτήμα Ομορφοκκλησιάς

Με μια δυναμική κινητοποίηση, οι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας και του Γαλατσίου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια τσιμεντοποίησης του Κτήματος Ομορφοκκλησιάς, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί κλειστό γήπεδο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την περασμένη Κυριακή, μετά από κάλεσμα περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής και δημοτικών παρατάξεων των δήμων, οι κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν να σταματήσουν οι εργασίες στο χώρο.

Οπως καταγγέλλουν μαζικοί φορείς της περιοχής, στις 14 Νοέμβρη, η ανάδοχος εταιρία οριοθέτησε και διαμόρφωσε τμήμα της έκτασης του κτήματος, λίγες μέρες πριν εκδικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ακόμη οι φορείς της περιοχής καταγγέλλουν πως η ανάδοχος εταιρία διάνοιξε δρόμο προσπέλασης στο κτήμα μέσα από χαρακτηρισμένη - με τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ - δασική έκταση (απόφαση 433/98).

Οι κάτοικοι, στη διάρκεια της προχθεσινής τους συγκέντρωσης, μίλησαν με τον προϊστάμενο εκτέλεσης έργου και με τη δυναμική τους συγκέντρωση κατάφεραν να σταματήσουν προς το παρόν οι εργασίες. Αυτό που τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ήταν η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των μαζικών φορέων των κατοίκων των όμορων δήμων, με στόχο να μη γίνει τσιμέντο μια από τις ελάχιστες πηγές πρασίνου στην περιοχή.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική σχετικά με τους ελεύθερους χώρους της Αττικής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που επιδιώκουν να μετατρέψουν κάθε χιλιοστό πράσινου σε τσιμέντο. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα των κατοίκων για να μην τσιμεντοποιηθεί η περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ