ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ
Εκατό χρόνια αγώνας «για να γυρίσει ο ήλιος»

Μια ξεχωριστή «συνέλευση» ήταν η χτεσινή εκδήλωση για τα 100χρονα. Παρόντες οι εν ενεργεία, οι απόμαχοι μα και οι νεκροί του αγώνα
Μια ξεχωριστή «συνέλευση» ήταν η χτεσινή εκδήλωση για τα 100χρονα. Παρόντες οι εν ενεργεία, οι απόμαχοι μα και οι νεκροί του αγώνα
Τη λαμπρή ιστορική διαδρομή εκατό ολόκληρων χρόνων, μια διαδρομή που είναι χαραγμένη με φωτεινά γράμματα στις σελίδες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, τίμησαν χτες οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού, γιορτάζοντας την ίδρυση του ιστορικού τους σωματείου, της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ο γιορτασμός της 100χρονης πρωτοπόρας δράσης της Ενωσης Μηχανικών έγινε το πρωί στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πειραϊκού Συνδέσμου, με μια εκδήλωση που αποτέλεσε υπόσχεση τιμής για τη συνέχιση και κλιμάκωση αυτής της αγωνιστικής πορείας, για τη «μετάδοση - όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας - της φλόγας της συλλογικής δημιουργίας και δράσης του ταξικού αγώνα».

Η πλημμυρισμένη ασφυκτικά αίθουσα από εργάτες της θάλασσας και της στεριάς, από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πλήθος αντιπροσωπειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικά σωματεία και συνταξιουχικές Ενώσεις, έρχεται να καταδείξει με τον καλύτερο τρόπο τη βαρύτητα της Ενωσης Μηχανικών. Παράλληλα οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από Αυστραλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Γεωργία και Κύπρο, αλλά και τα χαιρετιστήρια τηλεγραφήματα από τα ναυτεργατικά σωματεία Σουηδίας, Νορβηγίας, Αγγλίας, Ολλανδίας, Συρίας και άλλων, αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα της διεθνούς αναγνώρισης που κατάκτησε η ΠΕΜΕΝ μέσα από τη μεγαλειώδη πρωτοπόρα δράση της. Η παρουσία στην εκδήλωση στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Αλέκας Παπαρήγα, σημείωνε το ξεχωριστό βάρος που έχει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα η ΠΕΜΕΝ.

Στην πρώτη γραμμή η γενιά που πολέμησε για να φτάσουμε στο σήμερα
Στην πρώτη γραμμή η γενιά που πολέμησε για να φτάσουμε στο σήμερα
Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχτηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης, όταν η σημερινή διοίκηση της ΠΕΜΕΝ τίμησε τους παλαίμαχους μηχανικούς και ναυτεργάτες οι οποίοι συμμετείχαν στην εποποιία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ και βρίσκονται ακόμα δίπλα στους ναυτεργατικούς αγώνες. «Είναι μεγάλη τιμή που ανάμεσά μας σήμερα βρίσκονται αγωνιστές που έδωσαν και δίνουν με πίστη τον αγώνα στο πλευρό των ναυτεργατών. Νιώθουμε υπερήφανοι που μέσα από τα σπλάχνα του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος βγήκαν αγωνιστές μαχητές που υπηρέτησαν την υπόθεση της εργατικής τάξης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, για να προσφωνήσει μέσα σε φορτισμένο κλίμα και θερμά χειροκροτήματα τον παλαίμαχο μηχανικό και 88 ετών πια Δημήτρη Κολιαράκη, ο οποίος για την ηρωική του δράση είχε καταδικαστεί σε θάνατο στην ιστορική δίκη της ΟΕΝΟ και τον επίσης παλαίμαχο αγωνιστή μηχανικό, 94 ετών σήμερα, Βασίλη Μεσαδάκο.

Η συγκίνηση ξεχείλισε όταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ ανάγνωσε τα ηρωικά ονόματα των αγωνιστών ναυτεργατών Αντώνη Αμπατιέλου, Βασίλη Μπεκάκου, Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, Δημήτρη Γαλάτη και πολλών άλλων, ζωντανεύοντας στα μάτια όλων τις απερίγραπτες σκηνές ηρωισμού, την αψηφισιά του θανάτου από χιλιάδες ναυτεργάτες που έδωσαν τις μάχες στους ωκεανούς για να κρατήσουν τα πλοία «εν κινήσει» για τον αντιφασιστικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, δίνοντας ταυτόχρονα τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος της Ενωσης παρέδιδε την τιμητική πλακέτα της ΠΕΜΕΝ στους παλαίμαχους που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση και στα μέλη των οικογενειών όσων δε βρίσκονται πια στη ζωή. Με φόντο τα σλάιτς που απεικόνιζαν τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής της ΠΕΜΕΝ και του ναυτεργατικού κινήματος και μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, την τιμητική πλακέτα της Ενωσης παρέλαβαν φανερά συγκινημένοι ο Βασίλης Μεσαδάκος, η σύζυγος του Βασίλη Μπεκάκου Ελένη, ο Δημήτρης Κολιαράκης, ο επί 19 χρόνια πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Σταματόπουλος, μέλος της οικογένειας του Νίκου Καλαμάκη, ο μηχανικός Σταύρος Στεφρέσογλου ο οποίος είχε σώσει το πλοίο «ΑΜΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑ» από τα βράχια ισπανικής ακτής (πράξη για την οποία έχει ειδικά τιμηθεί), ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Ζαφειρίου και οι παλαίμαχοι Αντώνης Μάλης και Γιώργος Γκότσης, ο οποίος ταυτόχρονα στην εκδήλωση αντιπροσώπευσε το Συνδικάτο Εργατών Θαλάσσης Αυστραλίας, Θόδωρος Θεοδώρου, Βαγγέλης Μπαλαδήμας, Γρηγόρης Δουβλίδης και Διονύσης Γιατρούσης. Τιμήθηκαν ακόμα για την προσφορά τους στο πλευρό των ναυτεργατών ο δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς και ο δικηγόρος Γεράσιμος Γεωργάτος.


«Με όραμα την αταξική κοινωνία του μέλλοντος»

Τη γιορταστική εκδήλωση για τα 100χρονα της ΠΕΜΕΝ «άνοιξαν» οι αυριανοί μαχητές της, οι σπουδαστές μηχανικοί στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Ο Σταύρος Τσιμπίδης, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου των σπουδαστών, δίνοντας το φλογερό στίγμα των νέων μηχανικών και γεμίζοντας αισιοδοξία την αίθουσα από το βήμα έκανε σαφές ότι: «Επιβεβαιώνουμε πως θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι αυτής της βαριάς κληρονομιάς, ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες για μόρφωση, δουλιά και κοινωνική πρόοδο».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, παρουσιάζοντας τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορικής διαδρομής της Ενωσης. «Κοιτάζοντας πίσω - ανέφερε αρχικά - μελετώντας αυτή την πλούσια ιστορική πείρα, διαπιστώνοντας τον κόπο, τις θυσίες με τις οποίες κτίστηκε αυτό το οικοδόμημα νιώθουμε μεγάλη ευθύνη, αλλά και υπερηφάνεια. Γιατί η ΠΕΜΕΝ στηριγμένη στα στιβαρά χέρια των μηχανικών, αλλά και των άλλων ναυτεργατών, δεμένη με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και του διεθνούς εργατικού κινήματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ταξικού αγώνα». Ο πρόεδρος γυρίζοντας πίσω αναφέρεται στην 5η Μάρτη 1901, ημέρα ορόσημο για το ναυτεργατικό, συνολικά για το εργατικό κίνημα, καθώς οι μηχανικοί ιδρύουν στον Πειραιά τον Ατμομηχανικό Σύνδεσμο "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ".

Το σωματείο οργανώνει τη δράση των μηχανικών και διεκδικεί κανονισμό εργασίας και βελτίωση της τροφής. Το 1910 κηρύσσει την πρώτη απεργία και η κυβέρνηση Δραγούμη ικανοποιεί τα αιτήματα. Ακολουθεί ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος με απώλειες 167 πλοίων που μεταφράζεται σε απώλεια της ζωής εκατοντάδων ναυτεργατών.

Το 1914 ο Σύνδεσμος μετονομάζεται σε Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Ατμόπλοιων και πρωτοπορεί σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων. Το 1918 στα γραφεία της Ενωσης γίνεται το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ, που στη συνέχεια μετονομάζεται σε ΚΚΕ. Την ίδια χρονιά γίνεται το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου η Ενωση συμμετέχει με 6 αντιπροσώπους. Ακολουθούν σκληροί αγώνες, διώξεις και θυσίες των μηχανικών στη δικτατορία του Πάγκαλου, με το ιδιώνυμο του Ε. Βενιζέλου. Μεγάλη είναι η συμβολή των μηχανικών στην ίδρυση και ανάπτυξη το 1928 της Ναυτεργατικής Ενωσης Ελλάδας στην ανάπτυξη των σκληρών ταξικών αγώνων ενάντια στο ολοένα και αναπτυσσόμενο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Στην προετοιμασία της αντιφασιστικής μάχης στα λιμάνια του εξωτερικού, καθώς πλησιάζει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Στην ίδρυση το 1943 της θρυλικής ΟΕΝΟ και στους ηρωικούς αγώνες που ακολούθησαν.

Το 1947 τα όργανα της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης αλώνουν την ΠΕΜΕΝ. Ο πρόεδρός της Β. Μπεκάκος φυλακίζεται. Το 1948 ο πρόεδρος της Ενωσης και πολλοί ακόμα μηχανικοί καταδικάζονται σε θάνατο στη δίκη της ΟΕΝΟ. Ακολουθεί σφοδρή επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αφαιρώντας μια σειρά σημαντικές κατακτήσεις. Η ΠΕΜΕΝ παραμένει στα χέρια των εγκάθετων των εφοπλιστών μέχρι το 1978, οπότε οι μηχανικοί αναθέτουν το τιμόνι στις ταξικές δυνάμεις με πρόεδρο τον Θ. Σταματόπουλο. Από το 1979 μέχρι σήμερα έχει γραφεί πολύ πλούσιος απολογισμός δράσης. Απεργίες όπως αυτές του 1980, του 1981 που οργανώθηκε από την ΠΕΜΕΝ σε παγκόσμια κλίμακα, του 1983, 1986 - 1987, 1996 - 1997 συγκλόνισαν τη χώρα. Η συμβολή της ΠΕΜΕΝ στην κατάκτηση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την 6μηνη - 7μηνη ναυτολόγηση, την αύξηση των ημερών αδείας, συνολικά σε κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών είναι καθοριστική. Σήμερα, οι μηχανικοί συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή. «Προετοιμαζόμαστε καλά για να αντιμετωπίσουμε τη σφοδρή επίθεση - σημείωσε ο πρόεδρος - που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπόλεμη κατάσταση, που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και την οικονομική κρίση που αγκαλιάζει τον καπιταλιστικό κόσμο».

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε ο σύντομος χαιρετισμός του Δημήτρη Κολιαράκη «οδοιπόρος - όπως είπε ο ίδιος - του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από το 1932 και μέλος της ΠΕΜΕΝ από το 1934». Ο παλαίμαχος μηχανικός συναισθηματικά φορτισμένος αναφέρθηκε στους συναγωνιστές τους θανατοποινίτες της δίκης της ΟΕΝΟ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 100 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΕΜΕΝ «θα αποτελέσουν αφετηρία καινούριας αγωνιστικής εξόρμησης του ναυτεργατικού κινήματος, περισσότερο δυνατής και ρωμαλέας παρουσίας και συμβολής στον ανειρήνευτο και αδιάκοπο αγώνα της εργατικής τάξης, με όραμα την αταξική κοινωνία του μέλλοντος».

Με θερμά χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι παρευρισκόμενοι στο βήμα και τον δημοσιογράφο Νίκο Πηγαδά, τον οποίο η ΠΕΜΕΝ τίμησε για την προσφορά του. Ο Ν. Πηγαδάς, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της ΠΕΜΕΝ πρόσθεσε ένα ακόμα στοιχείο, αναφέροντας ότι στον «Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ελληνες ναυτεργάτες, πολεμώντας τις φασιστικές αγέλες είχαν 2.500 νεκρούς και το Πολεμικό Ναυτικό 299». Ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος από τον ηθοποιό Λάζο Τερζά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ